De la protestul sperantei la protestul disperarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 12:42
5517 citiri
De la protestul sperantei la protestul disperarii (Opinii)
Foto: Alexandru Nistor/Ziare.com

Locul este acelasi ca in urma cu 22 de ani, dar, deocamdata lipsesc minerii. Sa fie aceasta, precum si numarul incomparabil mai mic de manifestanti singurele deosebiri dintre protestele maraton din 1990 si ceea ce vedem de o saptamana incoace in Piata Universitatii? Eu zic ca nu.

Cea mai mare deosebire, cea de fond, este ca in urma cu 22 de ani, in Piata Universitatii aveam un protest al sperantei. Acum avem un protest al disperarii, provocata tocmai de ingroparea sperantelor de atunci.

In 1990, in Romania de-abia cazuse dictatura. Comunismul era inca viu (nici azi n-a murit de tot), democratia nu se instalase cu adevarat. Doar "pietarii" credeau sincer in ea. Credeau in politica. Credeau in partidele isorice. Sa nu uitam ca in perioada aceea, sedintele din parlamentul improvizat si usor ridicol al Romaniei durau toata noaptea si erau cu mult mai interesante decat ceea ce se intampla acum in legislativ.

"Pietarii" din 1990 credeau ca securistii si comunismul pot fi starpiti. Credeau ca punctul 8 de la Timisoara poate deveni realitate. Acela a fost un protest pozitiv si de aceea viu, creativ, vesel, plin de imaginatie. Lozincile si pancartele erau adesea amuzante, au aparut acolo cantece devenite adevarate imnuri ale democratiei. Piata Universitatii de acum 22 de ani vibra de asteptare, de speranta, de tinerete. De aceea, protestul a si rezistat atat mult si a fost, seara de seara, atat de numeros.

Intre timp, Opozitia de atunci a ajuns la putere si s-a dovedit la fel de inepta si/sau corupta ca echipa lui Ion Iliescu. Intre timp, oamenii s-au convins ca securistii nu numai ca nu au fost starpiti, ci s-au instalat in pozitii cheie ale societatii romanesti, au confiscat politica si economia.

Si din aceste pozitii cheie, au continuat sa mulga tara, cladindu-si o bogatie uriasa, de carton, in principal prin spolierea nerusinata a banului public, facilitata de toate partidele politice. Cazul Ioan Niculae este unul emblematic. Punctul 8 de la Timsoara a ramas doar ca o amintire dureroasa, un fel de "paduri ce-ar fi putut sa fie...".

Intre timp, oamenii si-au pierdut increderea in partide si politcieni, care nu au facut decat sa-i dezamageasca, tradandu-le mereu asteptarile, promisiunile, interesele. Pe masura ce toate partidele s-au perindat pe la guvernare, cercul vicios s-a inchis - toti sunt la fel. Neavand de unde alege, alegerea nici nu mai pare importanta.

S-a erodat, asadar, increderea in insasi democratie. Institutiile ei fundamentale, precum Parlamentul, au ajuns la cote de neincredere de neimaginat in urma cu 22 de ani - 96%. De la vot lipsesc mai multi decat cei care voteaza. Nu mai exista "buni" si "rai", exista doar ei si noi. Si de aceea protestul de acum este unul al disperarii, sumbru, cu scandari vulgare si amare, cu o participare slaba, fara cantece, fata umor, fara asteptare.

Si mai e o mare diferenta. Piata Universitatii avea lideri autentici, de care se legau sperantele romanilor. Si chiar mai mult decat lideri, avea modele autentice. Piata de astazi nu mai are asa ceva. Este haotica, neincrezatoare, in asteptarea unui lider si tocmai de aceea usor de confiscat in baza unui mesaj justitar, revansard si antisistem, ceea ce e foarte periculos. Cert este ca niciuna dintre personalitatile politice ale momentului nu are niciun fel de legatura cu protestul de acum. Dimpotriva.

Si daca am compara "pietele" de la cele doua capete ale intervalului, oare drumul parcurs in cei 22 de ani a fost o evolutie sau o involutie a democratiei romanesti? Ma tem sa raspund la aceasta intrebare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#proteste Romania, #proteste Piata Universitatii, #proteste 1990 2012 , #proteste