Despre huligani, galerii, jandarmi si proteste

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 02 Februarie 2017, ora 19:47
5270 citiri
Despre huligani, galerii, jandarmi si proteste
Foto: Ziare.com

De la protestul de miercuri seara, in media romaneasca a reaparut ca subiect central ultrasul, acel suporter care merge la meciurile echipei sale in mod organizat si care, uneori, da peste cap actiunile civice pasnice prin violente lipsite de logica.

Exagerez, bineinteles, dar ca sa prezint o imagine mai clara si, sper eu, destul de obiectiva, am sa incerc sa structurez putin textul.

Inainte de a incepe, trebuie sa precizez ca am fost in Piata Victoriei atat marti seara, imediat dupa anuntul ordonantei, cat si miercuri seara, in timpul protestului istoric, spun eu, din Romania.

Jandarmii

Cele doua zile consecutive de proteste mi-au aratat doua fete complet diferite ale jandarmilor.

Marti seara au fost evident luati prin surprindere. Actiunea de protest spontana a gasit Guvernul "neaparat", nu ca s-ar fi gandit cineva ca trebuie sa atace Palatul Victoria. Insa lipseau obisnuitele cordoane de jandarmi, gardurile si asa mai departe.

Jandarmii au fost alarmati de unitati si adusi la sediul Guvernului "in transe", cu microbuzele.

Poate pentru ca multi au fost luati din pat, la propriu, atitudinea lor a fost diferita fata de cea pe care o stiam. Fara cagule pe fata, fara casti pe cap, fara echipamentul de "testoasa" pe membre, fara scuturi, am reusit sa vorbesc cu cativa dintre ei minute bune.

Unul din jandarmii din dispozitiv era, poate n-o sa va vina sa credeti, din Teleorman. Mutat ulterior in Bucuresti, angajat de mai bine de un deceniu la Jandarmerie, omul a fost destul de deschis si volubil. Fara sa dezvalui prea multe despre discutie, pentru ca nu am acordul sau, pot sa spun ca jandarmul asta avea aceeasi opinie despre ordonanta si despre Liviu Dragnea ca toti cei din piata. Si tot el m-a asigurat ca nu se pune problema unei interventii impotriva manifestantilor.

Miercuri seara, insa, situatia s-a schimbat radical. Pana la un punct, jandarmii au fost la fel ca in seara precedenta, insa apoi totul s-a schimbat, au aparut in scena cagulele, castile, scuturile, bastoanele... Intamplator - evident ca nu, as spune eu - la putin timp dupa echiparea jandarmilor, au aparut si huliganii.

Huliganii

Din primul rand vreau sa va rog sa faceti distinctie intre huligani, ultrasi, galerii si suporteri. O sa vedeti de ce.

Pe huligani i-am vazut miercuri seara. Ma aflam in piata si au trecut prin zona in care eram in drumul lor spre cordonul de jandarmi. A fost momentul in care m-am retras, pentru ca stiam scenariul. Cei 15-20 de insi vocali din fata, ajutati de inca pe atatia probabil din multime, au inceput provocarile.

Torte, fumigene, petarde. Tras de garduri, aruncat cu bete de steaguri. Din spate, au inceput sa zboare sticle, pietre, bucati de gheata, petarde, torte. In atare conditii, interventia jandarmilor.

Dar cine sunt huliganii acestia? O buna parte din ei sunt componentii unei factiuni a galeriei clubului Dinamo. Acea factiune cu legaturi politice cat se poate de directe si care a mai facut si in trecut unele jocuri care transcend lumea stadionului.

Sunt altii care nu au legatura cu galeria sau cu galeriile. Prin urmare, este corect sa spunem ca galeria a fost in strada si a provocat incidente? Evident, nu. Este corect sa spunem ca o parte a galeriei a fost in strada? As spune ca nici aici nu prea e corect. Asta pentru ca respectivii au fost acolo in numele politicienilor care ii controleaza intr-un fel sau altul.

Citeste mai mult despre incidentele provocate de huligani la protestul din Piata Victoriei

Ultrasii

Ultrasii sunt nucleul dur al galeriilor, acei suporteri foarte dedicati care sustin ca se desfasoara urmand un set de reguli importate din Italia in anii '90 si adaptate la realitatea de la noi.

Ultrasii participa si ei la proteste, din nou in nume propriu, chiar daca de multe ori in aceleasi grupuri in care merg si la meciuri. E corect sa spunem ca sunt suporterii unui club sau altul? Doar pentru a-i identifica la modul general, pentru ca ei, acolo in strada, nu reprezinta clubul respectiv.

Ultrasii sunt si ei predispusi la actiuni violente, in principiu pentru ca multi dintre ei nu cred in protestul pasnic.

E vorba despre setul acela de reguli nescrise si de experienta fiecaruia in conflictele cu fortele de ordine acumulata in anii de mers pe stadioane. Dar ultrasii acestia rareori pornesc incidente violente in mijlocul protestelor pasnice. Fie preiau fraiele unui protest si il duc in directia in care isi doresc, fie se adapteaza si se supun regulilor nescrise ale actiunilor de strada.

Galeriile

Galeriile reprezinta totalitatea suporterilor activi ai unei echipe. In galerii sunt inclusi si huliganii, si ultrasii, si cei care fac parte din diferite grupari, insa numai pe stadion, si cei care nu sunt "afiliati", insa merg constant pe stadion si se manifesta vocal.

Asadar, termenul de galerie are un inteles mult mai amplu si nu poate spune nimeni ca "galeriile" au fost miercuri seara in Piata Victoriei.

"Spargerea" unui protest

Sa revenim la ce s-a intamplat miercuri seara.

Va spuneam ca scenariul acesta nu este nou si ca a mai fost aplicat. Dar cum pot 50, hai 100 de oameni, sa distruga o actiune la care participa peste 100 de mii de persoane? In realitate, e foarte simplu.

Citeste ce spune ministrul de Interne despre incidentele din Piata Victoriei

Chiar daca sunt putini, cei 50-100 de insi sunt in realitate multi. Asta pentru ca sunt un grup compact intr-o mare de oameni care nu se cunosc unii cu altii. De asemenea, ei stiu foarte bine cum sa provoace reactia fortelor de ordine. Pentru ca, sa nu ne mintim singuri, actiunile de miercuri seara au avut ca unic scop reactia in forta a jandarmilor, urmata de golirea pietei.

Din primele reactii ale institutiilor, se pare ca printre cei retinuti nu ar fi decat trei persoane cunoscute cu legaturi cu galeriile.

Pot sa va spun ca asta nu inseamna nimic, pentru ca nu exista nicio garantie ca jandarmii i-au retinut miercuri seara pe cei implicati in declansarea incidentelor. Dimpotriva, pe lista celor loviti, urcati in duba si retinuti ore bune se numara si jurnalistul german Christian Gesellmann.

E doar un exemplu care vrea sa arate ca cei retinuti nu sunt neaparat si cei responsabili.

In incheiere, atunci cand va ganditi la protestele de miercuri seara si la modul in care acestea s-au incheiat, va invit sa va ganditi la cine a avut de castigat. Cine este in avantaj pentru acest protest urias, cel mai mare de dupa Revolutie, a fost curmat brusc, in urma unei interventii in forta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#jandarmi ultrasi proteste, #proteste Piata Victoriei, #galerii proteste piata victoriei , #proteste