DNA ancheteaza situatia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures: Sute de oameni au protestat cu lumanari si carti

Sambata, 12 Noiembrie 2016, ora 22:48
8855 citiri
DNA ancheteaza situatia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures: Sute de oameni au protestat cu lumanari si carti
Foto: Digi 24

Aproximativ 300 de persoane au participat sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, la un miting pentru sustinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu-Mures si a directorului institutiei, in contextul unei anchete a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind infiintarea unitatii de invatamant.

Seful Inspectoratului Judetean Mures, Stefan Somesan, a fost retinut pentru fapte de coruptie in legatura cu infiintarea Liceului Romano-Catolic, iar pe 4 noiembrie a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, potrivit News.ro. Practic, potrivit procurorilor DNA, Somesan ar fi infiintat ilegal un liceu romano-catolic, cu predare in limba maghiara.

De asemenea, in acest caz este cercetat, sub control judiciar, si Zsolt Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, acesta fiind banuit de abuz in serviciu.

Participatii la protest s-au adunat, sambata, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, multi avand carti asupra lor, dar si lumanari pe care le-au aprins in mod simbolic.

Parohul Bisericii Romano-Catolice "Sf. Mihail", Kovacs Sandor, a explicat ca este socat de situatia de la liceul din Targu-Mures.

"Infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures s-a facut cu respectarea legii si noi credem ca directorul Tamasi este nevinovat. Atacul impotriva acestuia este unul impotriva Constitutiei Romaniei. Liceul functioneaza de sapte ani, de ce pana acum nimeni nu a contestat ca functioneaza ilegal? Exista tentative sa ni se ia scolile confesionale.

Organele judiciare din Romania au datoria sa faca dreptate in cazul liceului din Targu Mures, sper ca acest caz nu va deveni unul de conflict interetnic si sa ajungem sa intreprindem gesturi necugetate", a declarat Kovacs Sandor.

La manifestare au fost prezenti preoti, membri ai Uniunii Pedagogilor Maghiari din Romania, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, plasata sub control judiciar de DNA pentru trafic de influenta, dar si presedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

"Cerem ajutorul comunitatii maghiare, trebuie sa ne aparam drepturile si scolile, pentru ca noi credem ca putem ramane maghiari in continuare in Romania, daca avem scoli, daca putem studia in limba materna. Noi vrem ca nu DNA-ul sa decida daca avem voie sa invatam in limba maghiara sau nu", a spus Kovacs Peter, presedinte executiv al UDMR.

La finalul manifestarii, a fost prezentat Manifestul "Trebuie sa aparam scolile maghiare", in care s-a cerut Guvernului si Presedintelui sa respecte drepturile minoritatilor din Romania.

Proteste similare au loc sambata si la Targu Mures, Oradea, Satu Mare, Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest Liceu Teologic Romano Catolic, #liceu romano catolic ilegal, #ancheta DNA liceu maghiara , #proteste
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
pana la urma este liceu teologic romano-catolic sau liceu maghiar?
Poza VOIENI
VOIENI
rank 5
Nu poti eluda niste prevederi legale privind infiintarea unui liceu.