Drumul lui Basescu, contestat din nou de ecologisti

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 16:06
1604 citiri
Drumul lui Basescu, contestat din nou de ecologisti
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Ecologistii si-au reinceput protestul impotriva construirii Drumului National 66A Campu lui Neag - Herculane, cunoscut ca "Drumul lui Basescu", chiar in primele zile ale noului an.

In data de 4 ianuarie, reprezentantii organizatiei Agent Green au depus la Ministerul Mediului si la ANPM raportul privind observatiile realizate pe anul 2010, in cadrul contrastudiului de biodiversitate la DN 66A si au cerut stoparea actualei proceduri de eliberarea acordului de mediu.

Este pentru prima data in Romania cand se realizeaza un contrastudiu de biodiversitate pentru un proiect de investitii.

Rezultatele observatiilor facute de activistii de la Agent Green, din anul 2010, arata ca tronsonul 3 al drumului national 66A, care masoara 19 km, ar urma sa afecteaze semnificativ ariile protejate si habitatele prioritare pe care le traverseaza, adica 2.552 hectare din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei, adapostit in muntii Retezat, Godeanu, Tarcu si Vilcan ar fi compromise.

Activistii Agent Green sunt de parere ca, in acest moment, ANPM se afla in ilegalitate, deoarece incalca articolul 5 al Ordinului Ministerului Mediului 135/2010, care precizeaza ca in situatia in care o investitie se realizeaza etapizat sau se amplaseaza pe terenuri aflate in raza teritoriala a mai multor unitati administrativ-teritoriale invecinate, evaluarea impactului asupra mediului se realizeaza pentru intreaga investitie. Ori DN 66A ar urma sa aiba pana la finalizare cel putin 5 tronsoane si sa strabata 4 judete (Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Caras Severin).

"Evaluarea impactului DN 66A asupra mediului este ilegala. Acesta trebuie evaluat pentru intreaga investitie. In septembrie am cerut ANPM sa respecte legislatia si sa opreasca procedura pentru eliberarea acordului de mediu la tronsonul 3 al drumului. Nu au raspuns, de aceea pregatim o plangere la Comisia Europeana si un proces la Curtea de Apel Bucuresti", a spus Gabriel Paun, presedinte Agent Green si membru al echipei de cercetare pentru mamifere.

Anul trecut Agent Green si organizatiile partenere au protestat la Campusel, locul pana unde s-a ajuns cu asfaltul, au oprit Hotararea de Guvern care viza defrisarea a 32 de hectare de padure ce stau in calea drumului, au dat in judecata Administratia Parcului National Domogled si au desfiintat, cu ocazia dezbaterilor publice, studiul de impact al beneficiarului constructiei, care continea zeci de erori stiintifice si omisiuni.

Ecologistii spun ca in zona cercetata au fost identificate 25 de specii de lilieci, dintre care doua nu au fost semnalate pana acum si una noua pentru Romania, liliacul cu cap de buldog, peste 37 de specii de pasari, printre care si acvila de munte, 25 de specii de flora, 5 de amfibieni si 8 de reptile, dintre care jumatate sunt pe cale de disparitie.

Autoritatile locale contraataca

Primarul din Uricani, Danut Buhaescu, nu este de acord cu afirmatile ecologistilor si spune ca protestatarii sunt platiti si urmaresc anumite interese.

"Aici este vorba despre niste oameni platiti. Avem aviz de mediu si toate constructiile se fac cu respectarea legii. Sunt platiti sa tina in sah aceste lucrari, dar nimeni nu ne impiedica si pe noi sa protestam, daca va fi cazul", sustine Danut Buhaescu.

Potrivit lui Gabriel Paun, presedintele Agent Green, investitia din Valea Jiului ar afecta "ultimul peisaj forestier intact din zona de clima temperata a Europei", motiv pentru care a si sesizat Comisia Europeana.

In replica, primarul Danut Buhaescu il ataca dur pe presedintele organiatiei ecologiste.

"Paun mi se pare chiar dezechilibrat, are un tic nervos cu un ochi, este si foarte dezinformat si mincinos. Cine nu il cunoaste, la o prima vedere poate crede ca este chiar normal, dar minte de ingheata apele si vrea sa inghete si apa Jiului", crede Buhaescu.

Lucrarile la drumul Campu lui Neag - Herculane au inceput pe timpul cand actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, era ministru al Transporturilor, insa mai multi ani au fost stopate.

In vara lui 2006, constructia drumului ce face legatura intre Valea Jiului si Herculane a fost reluata, iar in acea perioada au fost executati in jur de 50 de kilometri, insa in anul 2008 lucrarile au fost din nou oprite, iar de atunci mai multe organizatii ecologiste au protestat impotriva degradarii unei zone care traverseaza rezervatia naturala din Parcul National Retezat.

Acum lucrarile au ajuns la km 47+ 700, la un kilometru mai sus de cabana vanatoreasca de la Campusel si ar mai fi de construit undeva la 20 de kilometri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#drum campu lui neag herculane, #drumul lui Basescu , #proteste