Dumitru Costin (BNS): Posta Romana are nevoie de management privat

Marti, 02 August 2011, ora 11:03
3708 citiri
Dumitru Costin (BNS): Posta Romana are nevoie de management privat
Foto: Arhiva

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) are nevoie de management privat pentru a fi profitabila si competenta, a declarat, marti, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Avem nevoie de management privat in Posta Romana. Am sustinut de ani buni aceasta idee. Este singura cale prin care putem aduce competenta si singura cale prin care putem scoate unghiile politicienilor din companiile cu capital de stat. Revendicarea este oficiala si asteptam raspuns de la minister (MCSI n.r.), de la Guvern. Poate au pus compania pe lista celor 16 companii de stat unde se va face management privat", a afirmat Dumitru Costin.

Totodata, liderul sindical a mentionat ca Romania a platit in urma cu doi ani circa doua milioane de euro pentru un studiu de restructurare si modernizare a CNPR, fara ca acesta sa fie pus in aplicare.

"(...) Exista un program de modernizare a acestei companii. Este un program elaborat de cea mai prestigioasa firma de consultanta din domeniul comunicatiilor la nivel european si mondial. Un studiu finalizat la sfarsitul anului 2008, care trebuia pus in aplicare incepand din 2009. Insa, a fost bagat la sertar. Romania a platit doua milioane de euro pentru un studiu de restructurare si modernizare a Postei Romane care nu se aplica", a subliniat presedintele BNS.

Personalul disponibilizat nu poate fi redistribuit

Pe de alta parte, Dumitru Costin a precizat ca personalul ce urmeaza a fi dat afara din cele 900 de subunitati postale nu poate fi redistribuit asa cum s-a zis, din motive logistice.

"Exista obligatia consemnata in memorandumul cu Fondul Monetar International de a inchide 900 de subunitati postale. Cele 900 subunitati postale presupun si disponibilizari de personal. Personalul nu poate fi redistribuit asa cum s-a zis, pentru ca acele subunitati vizate sunt ori in orase mici, ori in mediul rural. Transferul unui lucrator dintr-o comuna in alta presupune costuri de transport care vor trebui sa fie asumate fie de catre Companie, fie de catre lucrator in propriul buzunar", a afirmat Costin.

Liderul sindical a adaugat ca la nivel managerial Posta Romana are grave erori, iar veniturile sunt mult sub asteptari.

'(...) In opinia noastra la nivelul managementului se produc si s-au produs erori care costa, prin diminuarea semnificativa a cifrei de afaceri prin pierderea pietei. Pentru a tine pe linia de plutire compania si a fi pe profit este nevoie de venituri lunare de 125 milioane lei noi. In momentul de fata veniturile care se realizeaza sunt undeva la 95-98 milioane lei. Pe cale de consecinta, primii care platesc incompetenta manageriala sunt salariatii, pentru ca li s-au redus salariile cu 15%, prin introducerea obligatorie a doua zile fara plata si prin taierea a doua tichete de masa', a explicat liderul BNS.

Protest al postasilor, la Ministerul Comunicatiilor

Potrivit liderului sindical, aproape 2.000 de salariati din Posta Romana protesteaza la acesta ora in Piata Constitutiei impotriva masurilor de restructurare si inchiderea unor subunitati postale anuntate de conducerea CNPR.

Recent, Daniel Neagoe, directorul general al Companiei Nationale Posta Romana si presedintele Consiliului de Administratie al institutiei, a anuntat ca un numar de 1.400 de posturi vor fi inchise in Posta Romana, iar persoanele de pe functiile respective vor fi redistribuite catre cele doua noi societati ce vor fi infiintate, respectiv o banca si un broker de asigurari.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Posta Romana management privat, #proteste salariati Posta Romana , #proteste