Gazele de sist scot lumea in strada: Motii din Campeni, solidari cu localnicii din Tulca

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 07:57
3568 citiri
Gazele de sist scot lumea in strada: Motii din Campeni, solidari cu localnicii din Tulca
Foto: Bihon

Un grup de 99 de moti din Campeni si imprejurimi au sosit, duminica, in comuna bihoreana Tulca pentru a-si manifesta solidaritatea cu localnicii impotriva exploatarii gazelor de sist in tara.

Doua autocare cu moti au ajuns in jurul orei 15:30 in comuna. Dupa ce au parcurs de-a lungul asezarea, motii sa strabata pe jos ulita principala catre locul de adunare, caminul cultural. Avand la gat fulare tricolore, motii s-au deplasat purtand pancarte si scandand "Uniti, salvam Romania!", "Uniti, salvam Muntii Apuseni". Cand s-au apropiat de caminul cultural, au cantat Imnul lui Iancu.

Ei au participat, alaturi de alti aproximativ o suta de localnici - oficialitati, profesori, fermieri si primari din comunele vecine-, la dezbaterea pe tema gazelor de sist organizata de ONG-ul Academia Civica Bihor.

Moment decisiv pentru Baile Felix: Referendum pe tema gazelor de sist

Reprezentantii organizatiei si-au propus sa informeze satenii despre exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. In Perimetrul petrolier Tulca, in suprafata de aproximativ 1.000 de kilometri patrati, se vehiculeaza ca firma concesionara, Clara Petroleum, doreste sa exploateze gaze de sist.

"Stiam noi si inainte sa vina dansii ce riscuri presupun aceste exploatari. Panza freatica ar fi afectata major. Noi avem fantani arteziene si pe pasune si alimentam cu apa si municipiul Salonta. Si cunoastem si alte riscuri. Noi nu suntem de acord. Asta este foarte clar. Asa cum nu sunt nici comunele invecinate, ai caror primari au fost prezenti azi la aceasta informare, adica primarii din Tinca, din Madaras si Avram Iancu," a declarat primarul din Tulca, Ioan Bulzan.

La dezbatere a participat si senatorul liberal Valeriu Boeriu. Oamenii au umplut sala caminului cultural si au ascultat cu mare interes expunerile privind aceste exploatari.

Inginer agronom: Exista si alte forme de suport energetic pentru economia romaneasca

"Eu provin dintr-o familie care traieste de pe urma agriculturii si un agricultor responsabil nu poate accepta aceasta situatie. Pentru ca agricultura poate sa genereze gaze si pe baza biocombustibililor. Deci, eu sunt, din start, impotriva. Pentru ca este un mod neconventional.

Exista si alte forme de suport energetic pentru economia romaneasca si orice fermier poate sa participe la o solutie alternativa pe baza biocombustibililor. Ceea ce presupun ei ca exploateaza poate sa genereze si productia agricola, insa fara efecte de mediu si nu pune presiune pe siguranta populatiei", a declarat inginerul agronom Octavian Avramut, localnic din Tulca.

Inginerul considera ca economia Romaniei produce suficienta energie incat sa nu fie nevoie de alte surse de energie. In opinia sa, se mizeaza foarte mult pe necunoasterea si slaba implicare a populatiei in decizia de a se opune.

"Nu exista studiu de impact pentru acest lucru si nu exista argumente macroeconomice. Dupa atatia ani de politica nesigura si diversitate de opinii, ar trebui sa existe o pozitie guvernamentala solida," a mai precizat inginerul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#moti protest gaze sist, #protest gaze sist Tulca, #dezbatere gaze sist Tulca , #proteste
Comentarii
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Au facut si motzii o plimbare cu "tibuzu'" pana la Baile Felix!