Gratierea coruptilor a scos iar romanii in strada: Nu vrem sa fim o natie de hoti!

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 23:46
20199 citiri
Gratierea coruptilor a scos iar romanii in strada: Nu vrem sa fim o natie de hoti!
Foto: Ziare.com / Alexandru Nistor

Peste o mie de romani au iesit in strada miercuri seara, in mai multe orase ale tarii si in Capitala, in semn de protest fata de decizia Comisiei Juridice din Senat de a adopta amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea.

Astfel, cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.

Oamenii s-au mobilizat pe retelele de socializare, incepand cu orele 19-20, si au protestat la Bucuresti, Cluj, Craiova, Baia Mare, Oradea, Sibiu si Iasi.

Protestatarii au scandat, printre altele: "Nu vrem sa fim o natie de hoti!", "Sobolanii! Sobolanii! Infractorii! Infractorii! Penalii! Penalii!", "Fuga, fuga, la parnaie!""Voiculescu, nu uita: Nicidecum nu vei scapa!", "Serban Nicolae, du-te la parnaie!"

La fel ca la protestele din iarna, oamenii au intonat imnul si si-au aprins luminile la telefoanele mobile.

Ziare.com a transmis principalele momente ale protestului in format LIVE TEXT

23:46 - Protestele din aceasta seara din Piata Victoriei s-au incheiat, insa oamenii au anuntat ca vor iesi in strada si zilele urmatoare.

23:30 - In Piata Victoriei mai sunt la aceasta ora in jur de 30-40 de persoane, transmite corespondentul Ziare.com.

23:14 - Ca si la protestele din iarna, manifestantii au venit insotiti de catei.

Foto: Ziare.com

23:08 - Circulatia in Piata Victoriei s-a redeschis.

23:00 - Se intoneaza imnul si, la fel ca la protestele din iarna, manifestantii si-au aprins luminile la telefoanele mobile, transmite corespondentul Ziare.com.

22:48 - Protestatarii care au mai ramas in Piata Victoriei scandeaza: "Firea, nu uita, va veni si vremea ta!" si "Nu vrem sa fim o natie de hoti!"

Nu sunt uitati nici Calin Popescu Tariceanu si nici Traian Basescu, unul dintre initiatorii amendamentelor care ii gratiaza pe corupti.

22:43 - Presedintele Camerei Deputatilor si liderul PSD Liviu Dragnea se delimiteaza de votul dat de colegii sai de partid in Comisia Juridica si da asigurari ca situatia nu va ramane asa:

"Dezaprob categoric votul din Comisia Juridica de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind gratierea faptelor de coruptie. Am spus tot timpul si imi mentin punctul de vedere ca nu sustin gratierea infractiunilor de coruptie. Inteleg ca raportul final nu a fost incheiat. Voi avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste amendamente", a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

22:42 - Manifestantii incep sa se rareasca, transmite corespondentul Ziare.com.

22:40: - O tanara prezenta in Piata Victorie spune catre camera de filmat: "Si din cauza PNL suntem aici, pentru ca doi au lipsit si s-a facut cvorum in comisie".

Se scandeaza: "Sobolanii! Sobolanii! Infractorii! Infractorii! Penalii! Penalii!".

Se canta din nou: "Fuga, fuga, la parnaie!"

22:30 - Protestatarii nu pleaca acasa, ba chiar dau dovada de tot mai multa inventivitate. Alaturi de "ALDE si PSD, aceeasi mizerie", ei scandeaza: "Voiculescu, nu uita: Nicidecum nu vei scapa!" si "Dragnea, nu fi trist: La Jilava au dentist".

Foto: Ziare.com

22:07 - Protestul continua in Piata Victoriei. Oamenii scandeaza: "Demisia, demisia!" "Justitie, nu coruptie!", "Hotii! Hotii", "Romania cere: Fara gratiere!".

Este mentionat si numele presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Serban Nicolae (PSD), unul dintre initiatorii controversatelor amendamente. "Serban Nicolae, du-te la parnaie!" striga protestatarii.

"Serban si Olguta, sa va ia Codruta!" este un alt mesaj transmis guvernantilor PSD, iar parlamentarilor li se reaminteste: "Nu ati fost votati sa va gratiati!".

"Nu scapati!", striga in cor cei prezenti.

21:50 - "Ma simt ca pe 31.01, dar cu 30 de grade mai cald", scrie pe Facebook Andrei Rosu, unul dintre cei mai cunoscuti protestatari din Piata Victoriei.

21:42 - In Piata Victoriei s-a cantat din nou "Fuga, fuga, la parnaie!", mesajul transmis guvernantilor si inainte de demisia fostului ministru Florin Iordache.

21:28 - Zeci de persoane s-au adunat si in pietele centrale din Sibiu, Cluj-Napoca, Brasov si Constanta, informeaza News.ro.

La Sibiu manifestantii au scris cu litere foarte mari, pe asfalt, cuvantul "#Rezist", iar la Cluj-Napoca, cei aproape 100 de protestatari au venit in Piata Unirii cu un banner pe care scrie "27 de ani de coruptie. Cat mai #rezistam?"

La Brasov, circa 30 de persoane s-au adunat in fata Prefecturii si au purtat banderole cu "#Rezist", iar la Constanta s-au adunat circa 20 de manifetanti care au scandat "Hotii gratiaza hoti! ", "Demisia, demisia" si "PSD si PMP aceeasi mizerie".

21:20 - In Piata Victoriei sunt aproximativ 1.000 de persoane, circulatia fiind blocata de politisti, transmite News.ro.

Manifestantii si-au aprins telefoanele mobile pentru a ilumina cu ele, sufla din vuvuzele si scandeaza impotriva Parlamentului si a Guvernului, carora le sunt transmise mesajele: "Nu scapati!", "DNA, sa vina sa va ia!", "Parlament penal, mars la tribunal!", "Nu gratierii", "PSD, ciuma rosie!","S-o credeti voi, derbedeilor!", "Ati furat si vandut 23 de milioane de romani", informeaza News.ro.

21:10 - Protestatarii continua sa scandeze in Piata Victoriei, transmit corespondentii Ziare.com. Manifestantii au inaintat spre cladirea guvernului, iar jandarmii au facut cordon si au montat garduri de protectie.

Foto: Ziare.com

21:00 - Cateva sute de persoane sunt in Piata Victoriei si inca mai vin protestatari, care ies de la gurile de metrou si se indreapta spre locul binecunoscut din centrul pietei, informeaza Digi24.

20:55 - Se anunta un mars care va fi organizat duminica si care va avea drept tinta Parlamentul, locul unde au fost votate amendamentele controversate.

"Ne vom intalni duminica la un mare mars spre Parlament. Nu se poate administra o tara civilizata in felul asta. Cerem demisia tuturor politicienilor care continua sa participe la utilizarea legilor in interes de grup si retragerea asumata a initiativelor. Daca nu, vom cere alegeri anticipate", scrie pe pagina Coruptia Ucide.

20:55 - Miscarile si organizatiile civice Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Coruptia ucide, Geeks for Democracy, #Rezistenta, Sibiu Uniti Salvam, Aradul Civic, Oradea civica, ACTI Craiova, Civica Iasi, au decis sa iasa in strada pe parcursul zilelor urmatoare.

"Incepand de astazi, miscarile semnatare vor protesta impotriva acestor demersuri si vor cere abandonarea initiativelor de modificare a codurilor penale in sensul dezincriminarii faptelor de coruptie sau asociate acesteia, precum si de adoptare a unor proiecte de lege in vederea gratierii coruptilor".

20:50 - Manifestantii din Piata Victoriei flutura drapele ale Romaniei si striga: "Jos Tariceanu, Dagnea si Grindeanu!". Un protestatar flutura steagul SUA.

20:48 - Pe mai multe pagini de Facebook se transmite Live din Piata Victoriei. "Nu dati inapoi, venim peste voi!", striga protestatarii in fata Guvernului Romaniei, sustinut de majoritatea PSD-ALDE.

Se scandeaza insistent "Hotii! Hotii!" si "Romania cere - fara gratiere!"

20:45 - Si la Oradea se iese in strada. Mobilizarea s-a facut pentru ora 21.

20:30 - Si la Iasi nemultumitii s-au mobilizat sub sloganul "Nu Gratierii Coruptiei. OUG 13 revine! Si Noi!".

20:25 - Conform Digi24, manifestantii au observat ca o masina a iesit de la Guvern si a taiat banda continua, asa cum au facut si alti demnitari in ultimele luni, inclusiv ministrul Justitiei. Manifestantii i-au strigat soferului ca e platit din bani publici si trebuie sa respecte legea, informeaza sursa citata.

Foto: Ziare.com

20:20 - Cateva sute de persoane se afla in Piata Victoriei. Este a 93-a seara de protest continuu in fata guvernului, dupa adoptarea OUG13. Manifestantii scandeaza "Hotii!" si au pancarte pe care scrie, printre altele, "Nu suntem o natie de hoti!".

Citeste mai multe despre:

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#protest gratiere Senat corupti , #proteste