Igas: Am cerut sefilor de arma o mai mare fermitate

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:48
4225 citiri
Igas: Am cerut sefilor de arma o mai mare fermitate
Foto: TVR Info

Conducerea Ministerului de Interne, in frunte cu ministrul Traian Igas, a sustinut luni o scurta conferinta de presa in care a fost prezentat bilantul protestelor din ultimele zile. Trei persoane au fost retinute in Capitala, iar una a fost dusa la instanta cu propunere de arestare.

Ministrul de Interne a subliniat inca de la inceput ca in urma analizei facute in cadrul ministerului s-a decis o intensificare a schimbului de informatii intre structurile de conducere, precum si asigurarea structurilor in centrul de decizie pe timpul evenimentelor.

"Am cerut sefilor de arma o mai mare implicare, o mai mare fermitate!", a mai anuntat ministrul.

Traian Igas a precizat ca pe parcursul zilei de duminica au fost manifestatii de protest in 38 de orase din tara la care au participar 8.700 de cetateni, majoritatea pasnici.

"Am cerut o mai mare fermitate celor implicati, in decizia de a gestiona aceste evenimente!", a subliniat inca o data Igas, prcizand foarte ferm ca "legea se impune a fi respectata si nu se negociaza".

Ministrul de Interne a apreciat activitatea jandarmilor la nivel national, in numar de 2.000, care au asigurat ordinea si linistea publica pe parcursul evenimentelor de duminica.

"Cer celor care invita anumite grupari, anumite gasti de cartier, sa intervina pentru ca isi asuma o mare responsabilitate. Nu putem sa lasam ca un numar restrans de oameni sa bulverseze activitatea la nivel national", a mai spus Traian Igas.

Ssecretarul de stat din MAI Ioan Dascalu a facut un scurt bilant al evenimentelor de duminica din Capitala. El a precizat ca 247 de persoane au fost conduse la 6 sectii de politie, pentru 36 dintre ei s-au intocmit acte premergatoare, iar restul celor gasiti vinovati au fost sanctionati contraventional.

Acesta a precizat ca printre turbulenti au fost identificate si persoane din galerii de fotbal.

In ceea ce priveste pagubele logistice suferite de Ministerul de Interne, s-au inregistrat 39 autospeciale avariate, 5 autospeciale si un Logan care apartin politiei, iar de la ISU o autospeciala de interventie a fost vandalizata 80%.

In afara acestora, au mai fost devastate 7 magazine si chioscuri, un autoturism particular, obiecte de mobilier stradal, statii RATB, semafoare si garduri metalice.

10 jandarmi au fost raniti, iar 2 dintre ei inca sunt spitalizati.

"Libertatea de constiinta si exprimare sunt garantate constitutional, mesajul nostru este sa se respecte cadrul legal, orice abatere va atrage interventia obiectiva, oportuna si ferma a legii. Nu suntem dispusi sa facem rabat de la respectarea legii", a precizat secretarul de stat.

De asemenea, chestorul Liviu Popa, seful Politiei Romane, a subliniat ca se va actiona cu deplina fermitate si a anuntat ca inca de duminica seara, impreuna cu procurorii din parchetul General si de la parchetele din tara s-au constituit echipe speciale pentru administrarea probatoriului, precum si echipe speciale pentru identificarea persoanelor care au comis fapte nesabuite.

"Sunt 15 dosare la politie, 3 dosare la Parchet si 16 cercetari la fata locului. Au fost retinute 3 persoane, una fiind deja dusa la instanta cu propunere de arestare", a precizat seful Politiei Romane.

"Politia va actiona cu maxima fermitate. Toti cei care au comis fapte de natura penala, de natura contraventionala, vor fi sanctionati", a subliniat Popa.

Cerem manifestantilor sa se manifeste cu buna credinta

Intrebat de jurnalisti cum apreciaza interventiile jandarmilor, ministrul Traian Igas a raspuns: "Actiunea jandarmilor a fost ferma, conform legislatiei pe care o avem in Romania. Ei nu au inteles ce inseamna democratie, cum sa te manifesti cand ai ceva de spus, modul lor a fost huliganic(...) Aceste tipuri de manifestari nu vor fi agreate, iar cei care le-au provocat vor plati conform legii".

De asemenea, ministrul a spus ca in continuare "Jandarmeria este pregatita, Politia este pregatita" si i-a invitat pe cei care intentioneaza sa mai participe la manifestari neautorizate "sa se manifeste cu buna credinta si sa nu ajunga in situatia celor care astazi sunt retinuti si a celor care vor fi cercetati in perioada urmatoare de structurile MAI".

Pe de alta parte, intrebat de ce nu a fost eficienta implicarea ofiterilor DGIPI in sensul prevenirii violentelor, secretarul de stat Liviu Dascalu a explicat ca acestia nu au "atributii de implicare directa", dar "au avut aportul lor la fundamentarea deciziei la nivel strategic".

In ceea ce priveste interventia jandarmilor, "a trebuit sa asteptam atacul si, in momentul in care s-a produs, interventia a fost ferma si legala", a mai precizat acesta.

Liviu Dascalu a mai afirmat ca marea majoritate a jandarmilor aveau casti de protectie, iar daca la ora 13, cand au inceput protestele, acestea nu erau necesare, manifestarile fiind pasnice, in momentul in care violentele au escaladat, "cei aflati in primele randuri au fost echipati corespunzator".

"Din evaluarea facuta la MAI, reiese ca jandarmeria a intervenit legal si corect, ne pare rau ca s-au inregistrat incidente si ca au existat victime colaterale", a raspuns secretarul de stat la intrebarile jurnalistilor referitoare la ducerea la sectie a unor persoane care treceau pe strada intamplator, precizand totodata ca 99% dintre cei luati la intrebari au fost implicati in turbulente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#proteste Capitala, #Igas proteste Bucuresti, #violente Bucuresti , #proteste