Incep protestele la Guvern: Unii angajati din sanatate nu mai stau dupa sindicate, ies direct in strada

Sambata, 17 Martie 2018, ora 07:00
8151 citiri
Incep protestele la Guvern: Unii angajati din sanatate nu mai stau dupa sindicate, ies direct in strada

Angajatii din sistemul public de sanatate ies in strada dupa ce au vazut ca negocierile dintre sindicate si Guvern sunt departe de a se incheia cu succes.

Biologii, chimistii si biochimistii nici macar n-au mai asteptat protestele organizate de federatiile sindicale si au depus inca de luni o cerere la Primaria Capitalei pentru a le fi autorizat un protest in fata Guvernului.

Manifestatia va avea loc sambata, intre orele 12:00-14:00, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, in care se precizeaza, totusi, ca pana la aceasta ora Primaria nu a dat un raspuns.

"Biologii, chimistii si biochimistii din sistemul sanitar si invatamantul medical superior vor protesta fata de Legea-cadru 153/2017 de salarizare a personalului platit din fonduri publice si pentru armonizarea profesiei conform standardelor UE", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Acestia isi explica protestul prin faptul ca actiunile anterioare nu au avut niciun rezultat.

Amintim ca angajatii din aceste categorii au facut proteste spontane in peste 20 de spitale din tara si 652 de biologi, biochimisti si chimisti (doua treimi din total) au semnat un Memoriu in care se cerea modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017.

Ei spun ca au fost generate discrepante si frustrari uriase intre ei si colegii medici de laborator, desi au atributii si responsabilitati identice. Pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii, salariile acestora erau aproximativ egale, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 3 intre biologii/biochimistii/chimistii principali si medicii specialisti de laborator.

Sanitas a anuntat luni ca va organiza pichete in datele de 22, 24, 27 si 29 martie la sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor, precum si cel al PSD.

Totodata, in aprilie va avea loc un miting unde se estimeaza ca vor participa in jur de 20.000 de oameni, iar intre timp vor fi stranse semnaturi pentru declansarea grevei generale. Decizii similare au anuntat si cei de la Federatia Sindicala Hipocrat.

Contactat de Ziare.com, Relu Cocos, doctor biolog la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ne-a explicat de ce au decis sa nu astepte manifestatiile organizate de federatiile sindicale.

"Biologii, biochimistii sunt inscrisi in majoritate in Sanitas si acestia nu vorbesc deloc despre noi. Nici acele greve spontane care au fost organizate in spitale au fost tot fara ei, pentru ca ei vorbesc despre asistenti, ca aceia sunt majoritari in Sanitas, au obtinut coeficientii de salarizare doriti, si acum vad ca vorbesc de sporuri. De aceea, toata lumea este foarte suparata si incercam sa nu ne mai asociem cu acesti 'sindicalisti' intre ghilimele.

Foarte multi vor iesi din sindicat si o sa cautam unul care sa ne reprezinte", ne-a declarat Cocos.

Citeste mai multe despre motivele nemultumirilor din sanatate:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste biologi chimisti salarii sporuri, #proteste legea salarizarii , #proteste