Instanta: Protestatarii care au proiectat insulte la adresa jandarmilor pot fi amendati. Nu se incalca dreptul la libera exprimare

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 10:16
3705 citiri
Instanta: Protestatarii care au proiectat insulte la adresa jandarmilor pot fi amendati. Nu se incalca dreptul la libera exprimare
Foto: Arhiva Pixabay

Amendarea protestatarilor care in octombrie au proiectat pe cladirea din fata Guvernului un mesaj cu referire directa la doi jandarmi nu incalca dreptul la libera exprimare, a decis Judecatoria Sectorului 1, decizia nefiind una definitiva.

Decizia a fost data dupa ce, la unul dintre protestele organizate in luna octombrie in Piata Victoriei, protestatarii au proiectat pe cladirea din fata Guvernului mesaje jignitoare la adresa ministrului Justitiei si a doi jandarmi, carora li s-a dat numele, primind o amenda de 1.000 de lei.

Protestatarii sanctionati au contestat amenda, insa Judecatoria Sectorului 1 a stabilit ca nu s-a incalcat dreptul la libera exprimare, asa cum au sustinut petentii in actiunea lor in instanta.

"S-a retinut in cuprinsul procesului-verbal ca, in data de 25.10.2018, ora 21:30, in Bucuresti, Piata Victoriei, cu ocazia mitingului de protest desfasurat in alveola din fata sediului Guvernului, cu ajutorul unui proiector video, petentul a afisat pe cladirea COSR mesajul 'A_____ F___-Fatalai Pensati', cu referire la agenti constatatori ai Jandarmeriei, ce i-au aplicat sanctiuni in trecut, mesaj ce aduce jigniri la adresa acestora si lezeaza demnitatea, precum si onoarea acestora si a institutiei Jandarmeriei. (...)

Desi contextul in care petentul a afisat mesajul ofensator pe cladirea COSR era acela al unor repetate si ample manifestari de strada cu privire la modificarile ce urmau a fi aduse legilor penale si al unor intense dezbateri publice pe teme politice, prin expresia 'A_____ F___-Fatalai Pensati', cu referire la doi agenti constatatori din cadrul Jandarmeriei, nu se poate considera ca petentul a exprimat o opinie in cadrul unei dezbateri referitoare la o chestiune de interes public.

Petentul nu si-a exprimat opinia, ingrijorarea cu privire la functionarea societatii democratice ori cu privire la actiunile liderilor politici. Opinia exprimata de petent nu viza activitatea Guvernului, ce facea obiectul dezbaterilor publice, ci activitatea jandarmilor, iar expresia nu contribuia sub nicio forma la dezbaterea publica a modului de functionare a autoritatilor. (...)

Prin raportare la continutul mesajului, instanta apreciaza ca in cadrul acestuia au fost exprimate judecati de valoare, care, desi nu sunt susceptibile de a fi demonstrate, nu pot beneficia de protectia oferita de art. 10 din Conventie avand in vedere ca au fost facute numai in scopul de a ofensa", se mai arata, printre altele, in motivarea instantei.

De asemenea, judecatorul a apreciat ca mesajul proiectat pe cladire "a vizat doi agenti din cadrul Jandarmeriei, acestia nefiind persoane publice ori persoane cunoscute publicului, caz in care limitele criticilor acceptabile ar fi fost mai largi".

"Faptul ca agentii vizati faceau parte din cadrul Jandarmeriei, institutie a statului, nu face ca acestia sa devina in mod automat persoane de notorietate.

Avand in vedere considerentele expuse, instanta apreciaza ca sanctionarea contraventionala a petentului pentru afisarea pe cladirea COSR a mesajului 'A_____ F___-Fatalai Pensati', cu referire la doi agenti constatatori din cadrul Jandarmeriei nu a incalcat dreptul petentului la libera exprimare", se mai arata in sentinta civila nr. 1605 din 1 aprilie 2019 a Judecatoriei Sectorului 1.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#protest mesaj jandarmi proiectat amenda , #proteste