Jandarmii apara protestele pasnice - mesajul Jandarmeriei

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:57
1111 citiri
Jandarmii apara protestele pasnice - mesajul Jandarmeriei
Foto: Arhiva

Reprezentantii Jandarmeriei au prezentat marti, intr-o conferinta de presa, bilantul protestelor care au cuprins, si luni, intreaga tara, subliniind ca jandarmii apara orice manifestare pasnica.

Colonelul Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, a prezentat mai multe cifre legate de protestele de luni. Astfel, la nivel national au participant in jur de 13.000 de manifestanti, din Capitala si 34 de judete ale tarii.

Marti, in sapte judete s-au obtinut autorizatii de protest de la Primarie. Este vorba de judetele Braila, Caras Severin, Constanta, Galati, Sibiu, Timis si Vrancea.

"Mitinguri s-au inregistrat in 52 de localitati. Din partea Jandarmeriei au fost angrenati un numar de 3.793 de jandarmi. Au fost depistate si conduse la unitatile de jandarmi pentru identificare si dispunerea de masuri legale peste 150 de persoane la nivel national", a precizat reprezentantul Jandarmeriei.

Romania, cuprinsa de febra protestelor: Vezi bilantul din a patra zi

"Mesajul Jandarmeriei Romane este ca orice manifestare pasnica va fi protejata, insa nu vom tolera violenta si alte acte de tulburare a ordinii publice manifestate de catre persoane certate cu legea. Cuvantul de ordine la manifestarile de protest a fost dialogul", a spus reprezentantul Jandarmeriei.

Totodata, Moise a multumit participantilor pentru ca, in comparatie cu manifestarile din weekend, actiunile protestatarilor au fost pasnice si civilizate, iar incidentele s-au inregistrat doar izolat.

"In general, in tara protestele au fost pasnice, majoriteatea participantilor intelegand sa se manifeste in limitele legale", a spus Moise, care insa a declarat ca au fost si tentative de tulburare a ordinii publice, prin incercarea de a bloca unele artere de circulatie, insa interventia jandarmilor a facut ca aceste tentative sa nu poata fi materializate.

Bilantul din Capitala

"Cifra participantilor in Capitala a fost variabila, varful ajungad la 1.700 de oameni. Au fost in jur de 1.000 de jandarmi angrenati, am reusit sa gestionam bine adunarea, in primul rand datorita spiritului civic al participantilor, unii dintre ei denuntand jandarmilor persoanele care s-au infiltrat printre ei si aveau o atitudine ostila", a completat Aurel Moise.

In Piata Universitatii, jandarmii au gasit, la activitatile de verificare si control, droguri, pietre, obiecte contondente, arme albe, un pistol cu bile, bastoane telescopic etc.

"19 dintre persoanele care au fost sanctionate aveau antecedente, iar doua dintre aceste persoane erau suporteri ai echipelor de fotbal. Au fost inregistrate 22 de fapte penale savarasite de participanti. Cinci dintre acestia aveau antecedente penale, iar trei dintre acestia erau suporteri", a mai spus Moise.

Incepand de luni, jandarmii au schimbat tactita, pentru a evita noi confruntari violente. Fortele de ordine au organizat filtre la iesirile de la metrou, legitimandu-i si controlandu-i pe protestatarii suspecti.

Reprezentantii Jandarmeriei au atras atentia in legatura cu diferenta dintre "perchezitii" si "control corporal preventiv".

"Perchezitie inseamna sa il controlezi pe om pana la piele. Controlul corporal se face prin pipaire", a spus Moise.

Mii de romani vor iesi sa-si scandeze nemultumirile in strada si marti, in a cincea zi de proteste.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#proteste violente jadarmi, #proteste Bucuresti Basescu Arafat , #proteste