Judecatorii din Mures intra fara robe in sala, in semn de protest

Marti, 25 August 2009, ora 16:40
1744 citiri
Judecatorii din Mures intra fara robe in sala, in semn de protest

Instantele din tara vor decide, in cadrul adunarilor generale care vor avea loc peste cateva zile, ce forme de protest vor adopta fata de nerezolvarea problemelor din justitie semnalate in urma cu cateva luni, in timp ce, in Mures, judecatorii nu mai poarta roba in sala de judecata.

Horatius Dumbrava, judecator la Curtea de Apel Targu Mures, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca in cadrul Adunarii Generale a instantelor din raza CA Targu Mures s-a votat, pe 19 august, ca judecatorii sa nu mai poarte roba in sala de judecata, sa nu mai faca parte din birourile electorale si sa se intrerupa activitatea incepand cu 1 septembrie.

O prima masura, privind nepurtarea robei, s-a aplicat incepand cu data de 20 august. De asemenea, procurorii din cadrul parchetelor din Mures au redus programul de lucru de la opt ore la una singura, incepand cu 24 august, a precizat judecatorul, pentru NewsIn.

Seria adunarilor generale va continua la Curtea de Apel Bucuresti, pe 28 august, si la alte instante din tara, in data de 31 august, adica inainte de terminarea vacantei judecatoresti.

Astfel, presedintele UNJR a declarat pentru NewsIn ca a trimis o scrisoare deschisa catre curtile de apel din tara, la sfarsitul saptamanii trecute, in care solicita organizarea de adunari generale pentru luarea unor decizii privind viitoare proteste ale magistratilor.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania arata ca sistemul judiciar are nevoie, la fel ca in urma cu cateva luni, de asigurarea unui cadru legislativ coerent, introducerea unor norme de procedura care sa asigure celeritatea actului de justitie, noi reguli de organizare judiciara care sa permita solutionarea unui numar rezonabil de cauze intr-un interval de timp determinat, un mod de administrare eficient, inclusiv de ordin financiar, care sa asigure o marja de autonomie si independenta instantelor.

"In pofida faptului ca in tara au inceput in cursul verii acestui an o sumedenie de proteste in instante, nu s-a luat pana in prezent nicio masura concreta. Din contra, vestile despre iminenta intrare in colaps a instantelor si despre scaderea veniturilor actuale ale magistratilor prin asumarea de catre Guvern a raspunderii in ceea ce priveste legea unica de salarizare sunt in continuare vehiculate in mass-media, creand o stare de presiune in plus asupra sistemului judiciar", se arata in scrisoarea deschisa a UNJR.

In aceste conditii, Uniunea a propus curtilor de apel din tara ca, in cadrul adunarilor generale, sa opteze pentru decizia de a nu mai purta roba in sala de judecata, urmata de decizia de a se refuza in scris desemnarea judecatorilor in birourile electorale si, ulterior, de intreruperea activitatii incepand cu data de 1 septembrie 2009.

Presedintele UNJR a confirmat pentru NewsIn ca asteapta procese verbale de la instante, din cadrul adunarilor generale, pentru a vedea daca se adopta forme de protest si care vor fi acestea.

SoJust sprijina orice forma de protest

Presedintele SoJust, Cristi Danilet, a declarat pentru NewsIn ca asociatia pe care o conduce va sprijini orice forma de protest, in conditiile in care instantele sunt "sub controlul politicului" si nu mai au autonomie, prin nefinantarea justitiei pe toate planurile.

In prezent vicepresedinte al Judecatoriei Oradea, Cristi Danilet a declarat ca, la acest moment, ca manager de instanta, are 1.000 de adrese neexepediate din februarie, din lipsa de bani, astfel incat judecatorii care se vor intoarce in septembrie din concediu vor fi nevoiti sa amane procesele.

"Suntem dispusi cu forma radicala de protest, sa nu mai intram in sala", a mai spus Danilet, precizand ca nu este de acord cu o asemenea masura dar ca "altfel nu putem atrage atentia".

Presedintele SoJust a mai spus ca, in cazul in care proiectul privind salarizarea unica devine lege, aceasta va fi atacata la Curtea Constitutionala.

Si SoJust a trimis o scrisoare deschisa catre instantele din tara, reamintind despre adunarile generale ale magistratilor din perioada 24-29 aprilie, cand au adoptat "Rezolutia privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea".

Principiile acestei rezolutii vizau inlaturarea discrepantelor si discriminarilor privind salarizarea magistratilor si a personalului auxiliar, readucerea la bugetele instantelor judecatoresti si parchetelor a sumelor provenite din taxele judiciare de timbru si timbru judiciar, respectarea principiului universal al independentei judecatorilor si procurorilor, stabilirea unui prag minim de cel putin 1% din produsul intern brut pentru bugetul instantelor judecatoresti si parchetelor, trecerea bugetului instantelor din administrarea Ministerului Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

SoJust subliniaza faptul ca niciuna dintre cerinte nu a fost rezolvata, la acest aspect adaugandu-se proiectul salarizarii unice, conditii in care propune forme de protest similare cu cele ale UNJR.

Presedintele AMR, Mona Pivniceru, a declarat pentru NewsIn ca intai vrea sa vada grilele de salarizare, dupa care va decide daca la nivelul Asociatiei se va adopta vreo forma de protest.

Majoritatea judecatorilor din tara au inceput sa protesteze din 1 iulie, prin intreruperea activitatii in anumite intervale orare. Lor li s-a alaturat personalul auxiliar din sistemul judiciar.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#proteste magistrati, #judecatori Mures robe , #proteste