Legea salarizarii a scos bugetarii in strada: Protestele s-au domolit, dezbaterile continua in comisie (Video)

Marti, 30 Mai 2017, ora 14:20
9835 citiri
Legea salarizarii a scos bugetarii in strada: Protestele s-au domolit, dezbaterile continua in comisie (Video)
Foto: captura video Privesc.eu

Sindicalisti din administratia publica, de la Mediu, Directia pentru protectia copilului sau din Politia locala, grefieri si specialisti IT, din Bucuresti si din tara, au protestat, marti, fata de proiectul Legii salarizarii unitare, aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, decizionala.

Protestele s-au stins in jurul orei 13:30, dar liderii sindicali anunta ca ele vor continua si in zilele urmatoare, iar daca solicitarile lor nu vor fi ascultate de deputati, vor oganiza un mars la data de 6 iunie, de la Parlament la Palatul Cotroceni, in asteptarea unui sprijin din partea presedintelui Klaus Iohannis.

Liderii PSD-ALDE, sustinatorii proiectului, isi doresc ca el sa treaca astazi de Comisia de Munca, iar raportul sa fie dezbatut si votat rapid saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor, pentru a putea intra cat mai repede in vigoare.

Totusi, dupa votul din Camera exista posibilitatea ca Opozitia sa sesizeze Curtea Constitutionala, care va intra in iulie in vacanta de vara. De asemenea, presedintele Klaus Iohannis poate sesiza CCR sau poate retrimite legea la Parlament pentru reexaminare.

Ziare.com a transmis principalele momente si declarii in format LIVE text:

14:10 - Dezbaterile in comisie progreseaza foarte lent. Pana la aceasta ora nu s-au incheiat nici macar discutiile legate de Sanatate. Urmeaza si alte categorii de bugetari, printre care si politistii, transmite Realitatea TV.

14:00 - Conducerea Camerei Deputatilor a respins cererea PNL ca Sorin Grindeanu sa vorbeasca in plen despre Legea salarizarii pe 6 iunie. Solicitarea a fost respinsa prin vot in Biroul Permanent, argumentandu-se ca legea inca nu este finalizata si, in plus, era randul UDMR sa propuna o tema, nu al PNL, informeaza News.ro.

Conducerea Camerei Deputatilor a respins de doua ori pana acum si solicitarea PNL ca ministrul Finantelor, Viorel Stefan, sa vina sa vorbeasca despre sustenabilitatea legii in Parlament.

13:50 - Mitingul de la Parlament s-a incheiat putin dupa ora 13, cand manifestantii au parasit Parcul Izvor. Angajatii din administratie vor sa iasa din nou in strada in 6 iunie si spun ca daca legea nu va fi amendata astfel incat sa aiba si ei o grila de salarizare, vor apela la Avocatul Poporului si la presedintele Iohannis, care ar putea sa ii sustina prin demersuri la Curtea Constitutionala, informeaza News.ro.

Sindicalistii spun ca daca solicitarile lor nu vor fi ascultate, in 6 iunie vor merge in mars de la Parlament pana la Palatul Cotroceni. Legea salarizarii unitare ar trebui sa fie votata saptamana viitoare de plenul Camerei Deputatilor.

13:42 - Proiectul Legii salarizarii unitare nu respecta munca muzicienilor de orchestra, din coruri si a balerinilor, motiv pentru care a fost trimisa o scrisoare Parlamentului prin care se solicita amendarea documentului, se arata intr-un comunicat de presa al FAIR-MediaSind transmis Agerpres.

Organizatia internationala, ce reprezinta 140 de federatii sindicale si bresle cu peste 400 000 de membri afiliati, creatori, tehnicieni si alti lucratori din industriile de media si divertisment din intreaga lume, cere o salarizare corecta a salariatilor din domeniul cultura.

"Dorim sa subliniem ca actuala propunere de reclasificare va crea o discriminare impotriva muzicienilor din orchestra, balerinilor si muzicienilor din coruri fata de ceilalti artisti care, pe buna dreptate, raman la criteriul 1 din lege", se arata in scrisoare, precizandu-se ca pana acum primii au fost clasificati la categoria 1 de munca, urmand sa fie retrogradati la categoria 3 de salarizare.

13:30 - Protestele din fata Camerei Deputatilor au avut ecou doar la propriu in Comisia de munca, unde lucrarile s-au desfasurat cu geamurile deschise, nu si la figurat, informeaza Realitatea TV, foarte putine amendamente fiind adoptate.

Conform sursei citate, in comisie nu a fost aprobata nicio majorare de salariu fata de cele prevazute in proiectul adoptat de Senat, in schimb au fost aprobate anumite modificari de tehnica legislativa si anumite cerinte ale profesorilor, dezbaterile de luni si marti vizand Educatia.

De exemplu, bibliotecarii vor primi salariu in functie de studii si de vechime, nu doar in functie de vechime ca in prezent. De asemenea, a fost adoptat sporul de performanta academica pentru cei din universitati, care va fi acordat timp de 1 an pe baza de concurs, pentru cei care predau.

La aceasta ora au fost reluate discutiile si au intrat in sala cei din Sanatate.

Marti ar trebui ca raportul Comisiei de munca sa fie adoptat, iar dupa minivacanta de Rusalii, saptamana viitoare, proiectul de lege sa intre la dezbateri si vot in plenul Camerei Deputatilor, decizionala.

13:20 - La Galati, grefierii, specialistii IT, personalul conex si auxiliar de la instantele din judetul Galati si-au intrerupt marti programul de lucru, asigurand doar cazurile urgente, in cadrul unui protest pe termen nedeterminat. Oamenii sunt nemultumiti ca salariile le vor scadea chiar si cu 50%, informeaza News.ro.

"Nu avem salarii intre 16.000 si 20.000 de lei, cum s-a vehiculat. Eu am un salariu de 9.000 de lei, salariu de incadrare (....), este salariul meu, iar in urma legii salarizarii noi putem ajunge, eu personal pot ajunge la 5.000 de lei, iar in varianta cea mai putin optimista, daca nu sunttem trecuti pe o grila cu personalul auxiliar de specialitate, putem ajunge si la 3.500-3.700 de lei", a declarat un specialist IT.

13:11 - Unul dintre liderii sindicali a declarat la Realitatea TV ca a fost invitat impreuna cu cativa colegi la dezbaterile din Comisia de Munca. "Insa, dupa ce am facut prezenta, am fost invitati sa poftim afara cei care nu suntem din anumite domenii si sa ramana doar cei care fac parte (...)

Cerem marirea salariului de baza, conform unor grile. Nu e posibil sa ramanem la cheremul alesilor locali, care in mare majoritate nu sunt specialisti in domeniu si nu au competente", a declarat liderul sindical.

Acesta a mai precizat ca urmeaza sa se intalneasca cu colegii sai si sa decida programul urmatoarelor proteste. "Avem in vedere orice fel de actiuni, inclusiv prin a ne adresa intr-o scrisoare presedintelui Iohannis, sa nu promulge legea", a mai spus liderul sindical.

Foto: captura video Realitatea TV

13:00 - In Parcul Izvor din fata Palatului Parlamentului s-au adunat in total circa 2.000 de protestatari, relateaza Digi24.

12:54 - Circa 20 de salariati ai Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Arad au declansat un protest spontan. Ei au oprit lucru cu publicul si au iesit in fata sediului sau pe holurile institutiei. Timp de doua ore nu s-au mai preluat dosare si nu s-au eliberat documente.

"La Arad suntem prea putini angajati si lucram peste program pentru 1.500 - 1.800 de lei, dar nu se scot posturile la concurs", a spus o participanta la protest, relateaza News.ro.

12:46 - La Arad, circa 40 de grefieri din cadrul Tribunalului si Judecatoriei au oprit munca si au protestat. La fel s-a intamplat si la Constanta, unde circa 20 de grefieri au iesit in fata Tribunalului cu afise "Protest spontan". Grefierii spun ca ar putea pierde chiar si 1.300 de lei din cauza noii legi a salarizarii, relateaza Mediafax.

12:37 - Un lider de sindicat, care s-a prezentat ca fiind din Primaria Bucuresti, a subliniat faptul ca sindicatele din administratie s-au unit impotriva Legii salarizarii si a dezvaluit ca unii colegi au fost amenintati.

"Suntem aproape toti, cu exceptia unei federatii toate celelalte s-au unit. Majoritatii salariatilor nostri le e teama sa iasa din birouri si sa vina aici, au fost pur si simplu amenintati. Asa ceva nu poate fi tolerat! Nu stiu cum v-ati pozitionat in iarna, dar a fost un loc, aici, unde s-au exprimat doua cuvinte grele: Ciuma rosie. Atat", a spus acesta.

12:30 - Peste 60 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu au iesit inca de dimineata in curtea institutiei, nemultumiti de prevederile Legii salarizarii, intreaga activitate a institutiei fiind blocata.

"Protestul va dura pana la ora 13.00. Deocamdata, sunt doar angajatii din sediul central, dar si colegii din celelalte sedii au anuntat ca se indreapta catre noi", a declarat Beatrice Muntean, purtatorul de cuvant al institutiei, citata de News.ro.

12:25 - In Parcul Izvor sunt circa o mie de angajati din primarii si consilii judetene, membri ai Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), SED LEX - locale, PRO LEX, Forta Legii, atat din Bucuresti, cat si din tara, relateaza News.ro.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Noi nu suntem ca voi", "Grila de salarizare reala si unitara", "Legea salarizarii, una pentru toti" si steaguri cu numele sindicatelor din care fac parte.

11:58 - "Vrem ca munca noastra sa fie platita. Nu mai vrem sa ne plece copiii afara! Ramanem la mana primarilor, de ce domnilor primari vreti sa ramanem la mana primarilor? Vrem sa muncim cu onoare si demnitate! Vreau sa fac treaba pentru cetatean, nu vreau sa plec capul in fata nimanui! Sa fim platiti in conformitate cu munca noastra, cu pregatirea noastra, nu sa stam la mana baronilor locali care si-au facut case. Jos mafia! Demisia! Demisia!", a spus un lider sindical aplaudat de protestatari.

11:50 - Cateva zeci de grefieri de la Tribunalul Prahova si Judecatoria Ploiesti au participat in aceasta dimineata la un protest spontan, nemultumiti de legea salarizarii, care, spun ei, ii dezavantajeaza. In urma protestului activitatea in salile de judecata nu a fost afectata, transmite News.ro.

11:47 - In Piata Izvor, protestatarii acuza actuala Putere, PSD-ALDE, ca vrea ca prin Legea salarizarii sa isi creeze "o platforma politica" fara sa tina cont de interesele oamenilor. Se scandeaza cu putere "Demisia! Demisia!".

"Mafia din sistemul politic a profitat de dezbinarea din administratia publica. Sa nu cedam!", le-a transmis un lider sindical protestatarilor prezenti in fata Palatului Parlamentului.

Se anunta de la microfon ca o delegatie a plecat la discutii cu ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

11:45 - Circa 50 de specialisti IT care lucreaza pentru Ministerul Justitiei au protestat, marti, in fata Tribunalului Bucuresti.

"Prin excluderea specialistilor IT din familia ocupationala justitie ar urma ca salariile specialistilor IT din justitie sa scada cu procente cuprinse intre 50 si 70 la suta", a declarat Daniel Ciortan, reprezentantul protestatarilor, citat de News.ro.

11:40 - Si angajatii de la Protectia Consumatorilor se alatura protestelor. "Dupa refuzul categoric al doamnei Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, de a solutiona problemele salariale ale acestei categorii profesionale cu o activitate atat de complexa si importanta pt societatea romaneasca, comisarii protectiei consumatorilor au intrat in proteste exprimate prin incetarea activitatii si pichetarea institutiilor in care lucreaza", se arata intr-un comunicat citat de News.ro.

Angatii de la Protectia Consumatorului cer ca salarizarea sistemului ANPC sa fie pe aceeasi grila cu ANSVSA.

11:30 - Protestatarii se inmultesc in fata Parlamentului. Se scandeaza "Demisia!" si se huiduie copios.

Unul dintre cei mai vocali agitatori este Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

Foto: captura video Privesc.eu

11:20 - Protestatarii scandeaza impotriva guvernului si cer demisii. Se striga "Hotii! Hotii!".

"Numai uniti putem invinge, sa le demonstram ca nu pot sa faca ceea ce vor!", spune un lider sindical.

11:16 - Protestele se incheie marti la ora 15, dar vor fi reluate si miercuri, precum si pe 6 si 7 iunie, informeaza Digi24.

11:10 - Lia Olguta Vasilescu a precizat in comisie ca vor mai fi primite doar amendamente de scadere, nu si de crestere a salariilor, deoarece s-a atins deja anvelopa salariala stabilita, de 32 mld lei, informeaza Digi24.

Comisia de Munca este cea care va realiza raportul pe Legea salarizarii, raport ce urmeaza sa intre la dezbatere si vot in plen.

11:05 - In Comisia de munca sunt dezbateri aprinse. Ministrul Muncii ramane ferm pe pozitie si spune ca nu sunt bani pentru toate solicitarile venite din partea diverselor categorii de bugetari. Cele mai controversate amendamente vor fi lasate pentru dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, relateaza Antena3.

Luni, discutiile din comisie au durat 6 ore.

11:00 - In Parcul Izvor sunt asteptati circa 10.000 de protestatari, dar mitingul este abia la inceput. Au sosit deja protestatari din administratia locala sau din politie, relateaza Antena3.

*********************************

Cei din administratia publica locala sunt nemultumiti ca in noua lege nu exista o grila de salarizare si pentru ei, asa cum au toate categotiile de bugetari, inclusiv cei din administratia centrala, prin urmare oamenii se plang ca vor fi lasati la mana primarilor si presedintilor de consilii judetene, ei cerand o salarizare unitara.

Cartel Alfa critica vehement stabilirea nivelului salariilor de baza exclusiv de catre alesii locali, care nu numai ca nu au competenta in domeniu, dar vor politiza excesiv functia publica. Sindicalistii cer introducerea de grile de salarizare.

"Credem ca aceasta masura propusa de partidul de guvernare prin legea salarizarii este doar un prim pas intr-un program mai amplu de subordonare politica a actului administrativ, care va fi continuata prin procesul descentralizarii, realizat in principal dupa considerente si interese politice si nu de eficienta", se mai arata in comunicatul remis presei de Cartel Alfa.

Proiectul Legii salarizarii a fost votat de Senat si a intrat, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste legea salarizarii, #greva generala primarii , #proteste