Mii de romani au iesit in strada sa apere Justitia: In democratie, hotii stau la puscarie! (Galerie foto & video)

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 21:45
38232 citiri
Mii de romani au iesit in strada sa apere Justitia: In democratie, hotii stau la puscarie! (Galerie foto & video)
Foto: Facebook/Matei Florin

Mii de oameni au iesit in strada, miercuri seara, in semn de protest fata de ordonantele elaborate de Ministerul Justitiei privind gratierea si modificarile la Codurile Penale.

In Capitala, cateva mii de protestatari s-au adunat in Piata Universitatii si apoi au mers la Guvernul Romaniei, unde au strigat: "Hotii, hotii, hotii", "Jos, Guvernul", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta", "Jos, Tariceanu" si "Lupta, DNA!".

In timpul protestului, ministrul Justitiei Florin Iordache, cel care a sustinut inca de la audierea sa pentru post necesitatea unor astfel de masuri legislative, a declarat ca protestatarii "nu sunt informati" si a anuntat ca a trimis in intampinarea lor un secretar de stat care sa le explice lucrurile.

Nu doar in Bucuresti au avut loc proteste. Oamenii au iesit in numar mare si in Iasi, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca sau Timisoara.

Oamenii au anuntat ca vor iesi in strada si joi seara, iar pe Facebook s-a anuntat deja un protest pentru duminica.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor din tara:

21:35 - Si protestatarii din Timisoara au anuntat ca revin in Piata Victoriei joi seara.

21:32 - Desi pleaca din Piata Victoriei, oamenii sunt hotarati ca joi seara sa se intoarca. Si pe Facebook se discuta de un nou protest organizat joi seara.

21:30 - Oamenii incep sa plece din Piata Victoriei.

21:24 - "Laura, nu uita, noi suntem de partea ta!", continua sa strige protestatarii.

21:23 - "Iordache, ticalos! Jos, Jos, Jos!", striga oamenii din fata Guvernului.

21:21 - Fostul premier Dacian Ciolos a comentat, pe Facebook, demersul gratierii/amnistiei, transmitand un mesaj catre noul Guvern si Liviu Dragnea.

"Reglementarile introduse pe furis nu arata decat dispret fata de cetateni. Maniera duplicitara in care este folosita problema supra-aglomerarii penitenciarelor, ca pretext pentru a discredita politicile anticoruptie in Romania, este inacceptabila.

Domnule Dragnea, domnule Grindeanu, nu duceti Romania inapoi in anii '90. O Romanie normala este Romania domniei legii, nu a bunului plac, nu a loviturilor de forta sau aranjamentelor oculte", a transmis Ciolos pe Facebook.

21:19 - "Liviu Dragnea si ai lui sa se duca dracului", se scandeaza in Piata Victoriei.

21:18 - Pe Facebook se anunta un nou protest in Capitala pentru duminica.

21:15 - "Urmariti penal, mars la tribunal", striga protestatarii.

21:11 - Oamenii au de gand sa revina si maine in fata Guvernului. Vorbesc intre ei sa nu se opreasca aici cu protestele. "Dupa servici, maine tot aici", a strigat cineva.

21:10 - Asa cum a anuntat in cursul zilei, deputatul USR Cosette Chichirau a fost alaturi de protestatari.

21:02 - Nu doar Antena3 este atacata de protestatari, ci si Romania Tv, televiziunea controlata de Sebastian Ghita.

"Ne-am saturat de toate minciunile pe care le spuneti la Ghita TV. Ne-am saturat de voi", a spus o doamna unui reporter al Romania TV. "Nu discutam cu dumneavoastra", a spus un barbat. "Mi-ar fi rusine sa tin microfonul acela in mana", a continuat altcineva.

21:00 - Jandarmii ii duc pe protestatari in centrul Pietei Victoriei pentru a se putea relua circulatia rutiera.

20:59 - Cea mai recenta estimare de la Jandarmerie e tot de 2.500 de protestatari in Capitala, in timp ce unele televiziuni vorbesc de 7.000-8.000 de oameni adunati in fata Guvernului.

20:58 - "DNA, lupta, DNA", striga oamenii cat pot de tare in fata Guvernului.

20:53 - Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a sustinut, miercuri seara, la Antena 3 ca oamenii care au protestat au fost dezinformati. El a spus ca a trimis un secretar de stat al Guvernului sa stea de vorba cu protestatarii. "Pentru ca eu cred ca acesti oameni nu sunt informati corect", a declarat ministrul.

20:48 - Masinile care ajung in zona Guvernului claxoneaza in semn de solidaritate cu protestatarii.

20:47 - "Dragnea, nu uita/Vine si ziua ta" si "Dragnea, nu uita/Romania nu-i a ta", scandeaza protestatarii din Piata Victoriei.

20:45 - "Nu ii lasati sa elibereze borfasii", a spus un barbat din Piata Victoriei.

20:42 - "La inchisoare, la inchisoare", iese in evidenta vocea unui copil intr-un moment in care multimea se opreste din scandat.

20:40 - "Mustacios penal, mars la tribunal", au inceput sa strige oamenii adunati in fata Guvernului. "Dragnea, nu uita/Puscaria e a ta" si "La inchisoare, nu la guvernare", striga protestatarii.

20:37 - Infruntand gerul, protestatarii au inceput sa sara strigand "Cine nu sare nu vrea schimbare".

20:36 - "Pentru hotie se sta la puscarie", striga bucurestenii iesiti la protest.

20:33 - "Jos, Dragnea", "Jos, Ciorbea" si "Jos labele de pe Codul penal", mai striga oamenii in fata Guvernului.

20:31 - Protestarii striga la unison: "Demisia!", "Dragnea, au venit colindatorii", "DNA, sa vina sa va ia" si "Lupta, DNA!".

20:30 - Jandarmeria transmite ca in Piata Victoriei sunt in jur de 2.500 de persoane, insa, din imagini se poate vedea ca numarul celor care au iesit in strada este mult mai mare.

20:28 - Oamenii continua sa huiduie si sa strige "ALDE si PSD, aceeasi mizerie" si "PSD, ciuma rosie".

20:25 - Protestatarii din Bucuresti au ajuns in fata Guvernului si au inceput sa strige "Hotii, hotii, hotii", "Jos, Guvernul", "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta", "Jos, Tariceanu" si "Lupta, DNA!".

20:17 - Realitatea TV transmite ca in jur de 7.000 de oamenii au iesit in strada in toata tara.

20:15 - "Audiati si condamnati", "Demisia", "PSD, ciuma rosie", striga oamenii in drum spre Guvernul Romaniei.

20:11 - Protestatarii de la Bucuresti au ajuns la Piata Romana. O persoana tine in mana o poza a lui Victor Ciorbea pe care scrie "Demisia".

20:10 - Jandarmii din Bucuresti au format un cordon in jurul Guvernului.

20:08 - Jandarmeria sustine ca in Bucuresti 2.000 protesteaza, in timp ce la Iasi si la Sibiu au fost cate 100 de oameni, iar la Cluj 300.

20:06 - "PSD, nu uita: puscaria-i casa ta", mai striga cei din Bucuresti,

20:05 - "Un jandarm tocmai le-a dat o pereche de manusi unor protestatari carora le inghetau mainile pe pancarte", scrie unul dintre protestatarii din Bucuresti pe Facebook.

20:00 - Televiziunile anunta ca in Bucuresti sunt peste 1.000 de persoane in strada, in timp ce pe Facebook cifra vehiculata este de 3.000 de oameni.

19:57 - "PSD, ciuma rosie", continua sa strige oamenii din Bucuresti care merg catre Guvern.

19:53 - Consilierul PNL din Consiliul General al Primariei Capitalei Ciprian Ciucu a postat pe Facebook o imagine cu protestul din Bucuresti, adaugand "Va salut si va respect!". Acesta sustine ca in jur de 3.000 de oameni sunt in strada.

19:50 - "ALDE si PSD, aceeasi mizerie", "Dragnea e in avion, noi ajungem la Guvern", "La inchisoare, nu la guvernare", striga bucurestenii, care se indreapta catre Guvern.

19:50 - "Jos, Guvernul!", "Jos, Tariceanu", "Iesiti din casa, daca va pasa", striga si oamenii din Craiova, care au scandat si impotriva lui Victor Ciorbea.

19:45 - Bucurestenii au blocat o parte din Bulevardul Magheru si acum marsaluiesc spre Guvern.

19:38 - "Vrem sistem de sanatate, nu iertare de pacate", scrie pe o pancarta a unei persoane care protesteaza la Bucuresti.

19:35 - Raluca Amariei, presedinte USR Sibiu, se afla la protest.

19:30 - Si cantaretul Tudor Chirila participa la protest.

19:28 - Oamenii din Bucuresti au ocupat strada de la Piata Universitatii si cheama cat mai multi cetateni sa protesteze. "Condamnati. Sa nu fie iertati", "La inchisoare, nu la guvernare" si "PSD, nu uita! Tara asta nu-i a ta", striga oamenii.

19:22 - Sibienii au iesit si ei in numar mare in strada si infrunta frigul. "Dragnea, nu uita. Ramai in America", au scandat acestia.

19:20 - Cateva sute de persoane s-au adunat si in Piata Unirii din Iasi.

19:18 - "PSD, ciuma rosie", continua sa scandeze bucurestenii iesiti in strada.

19:17 - Antena3 este din nou tinta scandarilor. "Antena, nu dezinforma", striga oamenii din Bucuresti, dupa ce cei din Cluj au scandat "Antena 3, niste derbedei".

19:16 - Si in Timisoara oamenii au iesit inarmati cu pancarte pe care scrie "Gratiere non Grata", "Spunem nu amnistiei si gratierii", "In democratie hotii stau la puscarie", "Va rugam sa ne scuzati nu producem cat furati".

19:10 - "DNA sa vina sa va ia" si "Coruptia ucide" striga oamenii din Bucuresti.

19:09 - "O dorinta sincera/Romania libera", au strigat cativa tineri in timp ce jandarmii legitimau oamenii adunati in Piata Unirii din Cluj Napoca.

19:08 - "In democratie, hotii stau in puscarie!" - spun cei de la Cluj.

19:04 - Pe retelele de socializare se vorbeste despre aproximativ 1.000 de oameni stransi in Piata Universitatii din Capitala, unde s-a strigat de mai multe ori "Colectiv, Colectiv!".

19:00 - "NU Tradare/NU eliberare!" scandeaza oamenii stransi in Piata Universitatii din Bucuresti.

18:59 - "Este o dedicatie pentru Dragnea si Voiculescu", a spus un domn din Cluj. Din multime cineva striga: "Iliescu nu uita/A venit si vremea ta!"

18:58 - O doamna in varsta din Cluj, care striga alaturi de tineri, sustine ca amnistia nu este pentru oameni simpli, ci pentru cei care au avut functii importante.

18:50 - Si la Sibiu sunt oameni in strada cu steaguri in mana.

18:50 - Bucurestenii s-au strans in Piata Universitatii. Un tanar are in mana o pancarta pe care scrie: "Acasa-i cald si bine, dar eu strig si pentru tine".

18:45 - Oamenii transmit Live pe Facebook de la fata locului. In momentul in care a fost pronuntat numele lui Dragnea de catre o persoana, multimea din Cluj a inceput sa huiduie.

18:40 - La Cluj Napoca deja sute de oameni s-au strans in Piata Unirii. Oamenii scandeaza "In democratie, hotii stau la puscarie", "Fara gratiere, fara amnistie, Clujul n-are amnezie" sau "Romania, trezeste-te!", anunta Actual de Cluj.

Amintim ca Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate mii de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare. Presedintele Inaltei Curti a dezvaluit ca a primit proiectul miercuri, pe email, iar procurorul general a spus ca ordonanta de modificare a Codurilor Penale este "un proiect penibil".

Premierul Sorin Grindeanu a sustinut ca ordonantele nu urmau sa fie adoptate miercuri, chiar daca in proiectul privind gratierea se arata ca "dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".

Citeste si Grindeanu explica de ce OUG pe gratiere e datata 18 ianuarie si spune cati detinuti vor iesi din inchisoare

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#proteste lege gratiere, #proteste tara lege gratiere , #proteste