Mars pentru aer curat in Bucuresti, pe modelul Gretei Thunberg: Locuitorii respira zilnic otrava

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 07:15
8111 citiri
Mars pentru aer curat in Bucuresti, pe modelul Gretei Thunberg: Locuitorii respira zilnic otrava
Foto: Facebook / Fridays for Future Romania

Bucurestenii vor iesi in strada, vineri, 14 februarie, la un mars de protest fata de calitatea aerului din oras si felul in care autoritatile, de la Primaria Capitalei la Garda de Mediu si Ministerul Mediului, gestioneaza poluarea care pune vieti in pericol.

Mitingul intitulat "Aer curat, nu plaman intoxicat" trebuia initial sa se desfasoare chiar in fata Primariei Capitalei, pe bd. Regina Elisabeta, in timpul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de vineri, insa organizatorii nu au mai primit autorizatia, pe motiv ca un alt eveniment se va desfasura in acelasi timp si in acelasi loc.

Primaria nu a precizat si despre ce eveniment este vorba, iar organizatorii sustin ca mitingul le-a fost astfel sabotat de autoritati. Oamenii s-au repliat si au obtinut in schimb autorizatie pentru un mars de protest spre Ministerul Mediului.

"In urma intalnirii de ieri de la Primaria Municipiului Bucuresti, am primit protocol pentru urmatorul traseu: Bd Unirii (pietonala de la BCR) ➡ Bd Unirii ➡ Piata Constitutiei ➡ Ministerul Mediului", se arata pe pagina activistilor Fridays for Future Romania, miscare inspirata de suedeza Greta Thunberg.

Protestatarii ies in strada din cauza cresterii alarmante a poluarii aerului, care in ultima perioada a fost depistata cu ajutorul unor senzori independenti.

"Bucurestiul se afla pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate in cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabila si calitatea aerului: https://www.greenpeace.org/romania.

Locuitorii oraselor din Romania respira zilnic otrava si tocmai, de aceea, este important sa fim activi in a cere autoritatilor sa ia masuri pentru reducerea poluarii.

Iasi, Cluj-Napoca, Brasov si Bucuresti se afla in topul celor mai poluate orase din tara, iar asta nu de ieri, de azi. (sursa: https://www.airvisual.com)", se arata pe pagina evenimentului.

Avocatul Poporului a anuntat intr-un comunicat de presa ca a deschis dosar si solicita informatii Primariei Municipiului Bucuresti, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Garzii Nationale de Mediu si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor cu privire la situatia semnalata in 54 de petitii adresate de cetateni institutiei referitoare la situatia poluarii aerului la nivelul municipiului Bucuresti, insistandu-se asupra depasirilor concentratiilor maxime admise de poluanti in aer inregistrate pe 4 ianuarie 2020.

Avocatul Poporului cere informatii despre poluarea aerului in Bucuresti de la mai multe institutii, inclusiv Primaria Capitalei

Greenpeace Romania sustine ca masurile luate de Primaria Capitalei, prin Planul Integrat de Calitate Aer, sunt ineficiente si nu aduc o imbunatatire concreta a calitatii aerului. "Locuitorii isi pun zilnic sanatatea in pericol", au transmis reprezentantii organizatiei.

Greenpeace Romania: Locuitorii Capitalei isi pun zilnic sanatatea in pericol pe fondul cresterii alarmante a poluarii aerului

Romania a fost data in judecata de Comisia Europeana la Curtea de Justitie a UE pentru ca autoritatile nu au luat masuri necesare ca bucurestenii sa nu mai respire un aer toxic.

Poluarea din Bucuresti e la cote alarmante: Respiram un aer extrem de toxic mai mult de doua luni pe an

Pe pagina Agentiei Europene pentru Mediu, harta calitatii aerului din statele Europei este plina de puncte turcoaz, verzi, portocalii, rosii, maro sau violet. Marcheaza diversele niveluri ale poluarii. O singura tara din Uniunea Europeana apare, pe respectiva harta, plina exclusiv cu puncte negre, iar aceasta este Romania.

Praf si pulbere: Tara in care poluatul plateste

V.D.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#protest aer Bucuresti, #calitate aer Bucuresti , #proteste