Martea Civica - doua saptamani

Autor: Dan Hodos - consultant
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 08:57
2540 citiri

Doua saptamani au trecut de la "Martea Civica", seara in care Revolutia Generatiei '80 s-a aprins la fel de repede ca buretele din Colectiv.

In cateva ore, in Piata Universitatii erau peste 30.000 de oameni, in mare parte tineri, cu privirea indreptata spre viitor. Miercuri si joi, dupa ce natiunea primise "paine si circ", deja focul era aproape stins. Ce a urmat au fost doar vanzoleli, formalitati si operatiuni. Pe diverse fronturi, asa cum e si conflictul din Siria.

Asa a fost si-n iarna lui '89, pe 21 noaptea erau in strada entuziastii, temerarii. Pe 22 si 23 deja apareau "revolutionarii".

Oare s-a schimbat ceva de atunci si pana acum? Unde eram si unde am ajuns? Si, mai important, cu cine eram atunci si cu cine suntem acum?

Am cerut o reforma din temelii si o schimbare radicala a sistemului politico-administrativ corupt, gasit vinovat pentru situatia in care societatea romaneasca a ajuns. In toate straturile ei. Am taiat capetele tentaculelor si ne-am intors, inca ragusiti, inspre grijile noastre de zi cu zi. Peste tara s-a asternut, usor-usor, cotidianul.

Avem guvern nou acum. Cu doua remanieri in 48 de ore. Fara precedent. Un guvern nou care e numit la exact un an de la alegerile prezidentiale. Un an de cand se astepta si cauta acest lucru. Un an politic.

Asa cum a spus si presedintele Klaus Iohannis in discursul sau, un an calendaristic e putin pentru un plan politic. Dar in cazul nostru nu e unul politic, e unul tehnocrat.

Pe de alta parte, atat a avut si presedintele pana acum. Un an. Ramane sa vedem care e mai eficient: anul politic sau anul tehnocrat.

Sa ne intoarcem la cele doua saptamani ale noastre. Dupa toate aceste zile, cu multe asteptari, se pare ca singurul castig e un minus la capitolul incredere in "SE POATE". Pentru ca suntem un popor prea saracit si preocupat de grija zilei de maine, am uitat de promisiunea pe care ne-o facusem noua insine.

Am uitat ca am promis rabdare, perseverenta si viziune. Dezamagirea si resemnarea isi recuceresc rapid teritoriile de abia pierdute in sufletele noastre. Si, nici de data asta, nu e vina noastra. E tot vina sistemului.

Daca un an e putin pentru un plan politic, atunci cele doua saptamani cum sunt? Multe? Putine?

Desi, in continuare, buna parte din lucruri se intampla pe banii si viata noastra, e nevoie sa mai dam un ragaz acestui inceput. Sa avem rabdare cu oamenii noi care (poate) au aparut sau ar trebui sa apara. Rabdarea, inclusiv, se invata in timp.

Dan Hodos e consultant in business development si vanzari internationale, iar din aprilie 2015 e membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#proteste martea civica , #proteste