Mii de oameni in strada, dupa ce Senatul l-a salvat pe Oprea: Un bulevard blocat si o poezie pentru fostul ministru (Galerie foto&Video)

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 21:35
28955 citiri
Mii de oameni in strada, dupa ce Senatul l-a salvat pe Oprea: Un bulevard blocat si o poezie pentru fostul ministru (Galerie foto&Video)
Foto: Ziare.com

Mii de oameni din mai multe orase ale tarii au iesit in strada, joi seara, pentru a cere dreptate in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, care si-a pierdut viata in timp ce deschidea coloana oficiala pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Oamenii s-au adunat in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Iasi si Galati, in semn de protest fata de votul prin care Senatul l-a scapat pe Oprea de urmarirea penala ceruta de DNA. Procurorii vor sa-l cerceteze pe fostul vicepremier de ucidere din culpa, insa momentan ancheta este blocata.

Ramane de vazut ce se va intampla, avand in vedere ca joi PNL a cerut reluarea votului in cazul lui Oprea, iar PSD - care are majoritate in Senat alaturi de ALDE - a fost de acord. Chiar si Gabriel Oprea a spus ca sustine reluarea votului, la fel si Calin Popescu Tariceanu, seful Senatului si al ALDE.

Cei mai multi oameni au iesit in strada in Bucuresti, in fata Palatului Parlamentului. In jur de 3.000 de protestatari au strigat lozinci anti-Senat si au cerut sa se faca dreptate.

Au existat doar doua incidente minore: un moment putin mai tensionat intre jandarmi si manifestanti, cand acestia din urma au blocat Calea 13 Septembrie, si un tanar care a cazut de pe motocicleta, fara sa se raneasca.

Ziare.com v-a tinut la curent, in format LIVE TEXT, cu tot ce s-a intamplat in pietele din marile orase:

21:30 - Protestul din fata Senatului s-a incheiat, fara incidente majore. Ramaneti pe Ziare.com pentru a urmari in continuare cazul lui Gabriel Oprea si pentru a afla daca este posibil ca votul privind cererea DNA de urmarire penala sa fie reluat, dupa cum au solicitat liberalii.

Foto: Ziare.com

21:26 - O poezie dedicata lui Gabriel Oprea:

Foto: Ziare.com

21:23 - Protestatarii din Bucuresti au inceput sa plece, asa ca in fata Senatului au mai ramas cateva sute de persoane, care au intonat imnul national. De altfel, mitingul era programat sa se termine la ora 21:00, asa ca manifestantii vor trebui sa elibereze zona cat de curand.

Foto: Ziare.com

21:20 - La Antena 3 a avut loc un schimb de replici intre tatal lui Bogdan Gigina si Gabriel Oprea. Tatal politistului, prezent in platou, a spus ca, intr-adevar, nu fostul ministru stabilea viteza de deplasare a coloanei oficiale, dar daca pleca la 7:28 de acasa si spunea ca vrea sa ajunga la 7:30 la Guvern, era normal ca soferii sa se grabeasca.

In replica, Oprea, intr-o interventie telefonica, a spus ca "niciodata nu am stabilit eu ora, am intrebat cat facem pana la obiectiv". Fostul vicepremier a insistat ca nu a cerut niciodata coloanei oficiale sa se grabeasca si ca in momentul mortii lui Gigina masinile mergeau cu "viteza legala".

Foto: Ziare.com

21:12 - "Mandatati sa reprezentati, nu sa abuzati! Grup infractional (73), treci la tribunal", se poate citi pe un mare banner tinut de manifestanti.

21:07 - Un tanar prezent la protest poata un tricou cu chipul politistului Bogdan Gigina.

Foto: Ziare.com

21:02 - In timp ce oamenii protestau la Palatul Parlamentului, tatal politistului Bogdan Gigina vorbea, la postul Antena 3, despre moartea fiului sau, pentru care, in opinia sa, se fac vinovati Gabriel Oprea si Politia Rutiera.

Foto: Ziare.com

20:58 - "O gasca de senatori apara pe infractori", rasuna in fata Parlamentului.

20:42 - Protestatarii isi indreapta furia catre partidele politice si scandeaza cu putere "PSD si ALDE, ciuma rosie" si "Tariceanu si ai lui sunt penalii neamului".

Foto: Ziare.com

20:38 - Brigada Rutiera a Capitalei are un mesaj pentru soferii care au drum prin zona Parlamentului: "Datorita manifestatiei de la Palatului Parlamentului (Senatul Romaniei), in urma careia manifestantii au patruns pe carosabil, s-a aplicat devierea traficului pe Calea 13 Septembrie, intre Bulevardul Libertatii si Hotel Marriot. Recomandam conducatorilor auto sa evite deplasarea in zona, sa respecte semnalele politistilor si sa foloseasca rute ocolitoare pentru deplasare".

20:36 - Protestul s-a incheiat in unele orase. La Iasi si Constanta, oamenii si-au strans bannerele si au plecat acasa.

Foto: Ziare.com

20:34 - Unii manifestanti arunca spre cladirea Senatului cu hartie igienica.

20:30 - Ambele sensuri ale bulevardului 13 Septembrie sunt blocate de protestatari, in dreptul intrarii in curtea Palatului Parlamentului.

20:25 - La protest a venit si un grup de motociclisti, iar unul dintre ei a cazut de pe motocicleta in momentul in care a iesit din multime si a demarat in viteza. Acesta nu a fost ranit, arata News.ro.

Grupul era format din circa 20 de motociclisti, care isi ambalau motoarele si plecau in viteza pe Calea 13 Septembrie. Motocilistii si-au retras acum din mijlocul manifestantilor.

20:18 - Manifestantii, care au ajuns la gardul Palatului Parlamentului, scandeaza "Aveti o vina, Bogdan Gigina" si "DNA, jos cu mafia", transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

20:08 - Protestatarii au blocat Calea 13 Septembrie, iar masinile care circulau prin zona au fost nevoite sa intoarca pe contrasens. Cu cateva minute inainte a existat si un moment putin tentionat intre manifestanti si jandarmi. Oamenii au vrut sa inainteze catre Casa Poporului, insa initial fortele de ordine au opus rezistenta si s-au strans in numar mai mare. Apoi, protestatarii au fost lasati sa inainteze, moment in care bulevardul a fost blocat.

Foto: Ziare.com

20:03 - Si iesenii au iesit sa protesteze. Zeci de oameni s-au adunat in Piata Unirii, unde cer sa se faca dreptate.

Foto: Ziare.com

19:58 - Zeci de oameni s-au adunat si in Piata Sfatului din Brasov si cer ca Oprea sa renunte la imunitatea parlamentara pentru a putea fi anchetat. Manifestantii striga "Rusine Oprea" si flutura pancarte cu mesaje precum "Parlament Penal", "Oprea Anchetat", "Egali in fata legii" si "Absent nemotivat 364 de zile. O zi am fost la parlament sa-mi votez pensia speciala", relateaza Adevarul.

19:56 - "DNA vine sa te ia", "Rusine, rusine, rusine sa va fie" si "Vrem pe strada mortii sa ne vada" sunt cateva dintre lozincile scandate in fata Senatului, arata corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

19:50 - Manifestantii au venit la protestul din Bucuresti si cu fotografii ale politistului Bogdan Gigina.

Foto: Ziare.com

19:45 - Corespondentul Ziare.com transmite ca la Palatul Parlamentului s-au adunat in jur de 3.000 de oameni, iar in zona sunt prezente dispozitive impresionante de jandarmi. Pana acum nu s-au inregistrat, insa, incidente.

19:41 - La Cluj protesteaza acum in jur de 300 de persoane, care scandeaza "Oprea nu rezisti nici cu mii de securisti", "Daca va pasa, iesiti din casa" si "DNA, nu te Oprea". Manifestantii au tinut si un moment de reculegere in memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv, scrie Adevarul.

19:37 - Pe pancartele manifestantilor sunt scrise mesaje precum "Vrem dreptate!", "Egalitate in fata legii", "Demisia urgenta a cercetatilor penal" si "Parlament murdar, nu mai toleram nesimtirea voastra".

19:33 - Digi 24 arata ca aproximativ 2.000 de protestatari se afla acum langa Palatul Parlamentului.

19:30 - Tot mai multi oameni se strang in fata Senatului si posteaza pe retelele sociale fotografii si mesaje in care ii indeamna si pe cei de acasa sa iasa in strada.

19:23 - Romanii de peste hotare, desi sunt la mii de kilometri distanta, nu sunt nepasatori fata de problemele de acasa. O demonstreaza faptul ca au inceput sa vina mesaje din strainatate. Iata ce le transmite protestatarilor din tara un tanar din Danemarca: "In semn de solidaritate cu voi, pentru ca cu totii trebuie sa fim egali in fata legii! Mesajul meu: fara imunitate parlamentara in constitutie! Vejle, Danemarca".

19:16 - A inceput sa se adune lumee si in Piata Operei din Timisoara.

19:10 - Romanii din Bulgaria sunt solidari cu protestatarii din tara. Pe gardul Ambasadei Romaniei la Sofia a fost lipit un afis cu mesajul #Dreptate pentru Gigina!.

19:00 - Peste 100 de oameni s-au strans si in Piata Unirii din Cluj-Napoca, potrivit Adevarul.

18:55 - Politistii au aratat, intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook "Politistii au umor" ca ei nu pot participa la proteste, pentru ca nu le permitea legea. Insa au facut un gest in memoria colegului lor Bogdan Gigina, postand o poza cu acesta langa motocicleta de serviciu.

18:50 - La Palatul Parlamentului s-au adunat aproximativ 1.000 de manifestanti, iar oamenii au devenit ceva mai galagiosi si scandeaza lozinci precum "Rusine, rusine!", relateaza Digi 24.

18:47 - La Constanta, in parcul Primariei, s-au adunat in jur de 20 de persoane care protesteaza pasnic, scrie Ziua de Constanta.

18:37 - "Suntem cateva sute, ar trebui sa fim mii", scriu participantii la protest pe retelele sociale, alaturi de hashtagul #TacereaUcide.

18:32 - La Palatul Parlamentului s-ar fi adunat in jur de 200-300 de protestatari, arata Digi 24.

18:25 - Pe retelele sociale au inceput sa apara primele imagini de la mitingul din Bucuresti. Oamenii tin in maini pancarte, cu mesaje precum "73 de indolenti apara un impostor". La protest s-au strans peste 100 de persoane, iar Jandarmeria nu lipseste de la datorie.

18:15 - Protestatarii incep sa se adune in fata Palatului Parlamentului, unde la aceasta ora ploua si bate vantul. Oamenii nu s-au lasat insa intimidati de vremea rea si au venit cu umbrele si haine mai groase.

Foto: Captura Realitatea TV

Oprea, salvat de colegi

Amintim ca senatorii au respins luni, in plen, cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina.

Citeste care sunt acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA fostului ministru Gabriel Oprea

DNA a reactionat apoi, spunand ca votul senatorilor are drept consecinta "blocarea anchetei penale fata de Gabriel Oprea cu privire la infractiunea de ucidere din culpa si ii plaseaza pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in imposibilitatea stabilirii raspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea politistului Bogdan Gigina".

Votul Senatului a starnit mai multe reactii de dezaprobare, de la purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, la politistul Marian Godina.

Dar cea mai sfasietoare este marturia mamei politistului Gigina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste vor Oprea, #manifestatii vot Oprea , #proteste