Mii de profesori au protestat in frig si ploaie

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 15:35
8767 citiri
Mii de profesori au protestat in frig si ploaie

Mii de profesori din intreaga tara au participat marti la un miting urmat de un mars de protest, in Bucuresti. Protestul a avut loc chiar de Ziua Mondiala a Educatiei, in Piata Victoriei si la Palatul Cotroceni.

Actiunile au fost deschise, la ora 11:00, de sindicalistii de la FSLI, care au protestat la sediul Guvernului, apoi au marsaluit pe Calea Victoriei, urmati de cei de la Federatia "Spiru Haret" si FEN. Sindicalistii au mers si la Palatul Cotroceni.

Ziare.com v-a prezentat, minut cu minut, desfasurarea protestelor sindicalistilor

14:50 - Sindicalistii care s-au intalnit cu ministrul Educatiei au iesit de la discutii. Ei au obtinut promisiunea ca se vor intalni zilele urmatoare cu presedintele Traian Basescu.

14:30 - Mintingul FSLI s-a incheiat fara incidente.

13.50 - Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat ca in urma discutiilor purtate la Ministerul Muncii s-a stabilit ca miercuri, de la ora 17:00, sa inceapa negocieri pe tema Legii salarizarii unitare si Legii salariale pentru anul 2011.

13:40 - Ioan Botis a fost huiduit de sindicalisti, acestia reprosandu-i ca nu au bani si ca traiesc foarte prost.

13:30 - Ministrul Muncii, Ioan Botis, a coborat in mijlocul manifestantilor adunati in fata ministerului.

12:55 - Aproximativ 1.500 de cadre didactice afiliate la Federatia Educatiei Nationale si Federatia "Spiru Haret" s-au adunat la Palatul Cotroceni, cerand salarii decente si stoparea disponibilizarilor din sistemul educatiei.

12:45 - Protestatarii striga "Jos Guvernul", ei avand pancarte pe care scrie "Sa muriti bine", "Urla foamea-n noi", "Ardealul nu va vrea".

12:30 - Sindicalistii din educatie afiliati la FSLI au plecat din Piata Victoriei spre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, pe fundal auzindu-se marsul funebru. Cadrele didactice spun ca in Romania se pregateste inmormantarea scolii romanesti.

12:10 - Reprezentantii sindicatelor din invatamant care protesteaza marti in Capitala se vor intalni cu ministrii Muncii si Educatiei, dupa ora 13.00, vor discuta cu acestia si le vor lasa memorii cu revendicarile care i-au scos in strada.

11:50 - Liderii FSLI au adresat un mesaj de condoleante presedintelui Traian Basescu, iar apoi cadrele didactice care protesteaza in Piata Victoriei au intonat in cor imnul national.

11:30 - Prezent la protestul din Piata Victoriei, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca Ministerul Educatiei nu trebuie condus de premier sau Ministerul de Finante.

11:20 - Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Sibiu a anuntat marti ca plecarea delegatiei la mitingul din Capitala a fost contramandata din respect pentru pierderea suferita de presedintele Traian Basescu, apreciind ca nemultumirile pot fi facute publice si dupa incheierea funeraliilor Elenei Basescu.

11:05 - Un grup mic de sindicalisti a ajuns si la Palatul Cotroceni, insa jandarmii nu i-au lasat sa stea acolo, pentru ca protestul este autorizat sa inceapa la ora 12.00.

11:00 - Mitingul de protest de la Piata Victoriei a inceput. La el participa aproximativ 8.000 de dascali.

10:30 - Sindicalistii de la FSLI au ajuns in Piata Victoriei.

"Marti, 5 octombrie, cu prilejul Zilei Mondiale a Educatiei, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) va organiza un mare miting de protest in Piata Victoriei, cu sloganul 'Salvati scoala romaneasca', cu incepere de la 11.00, pana la 12.30, dupa care ne vom deplasa in mars pe Calea Victoriei, pana la Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, unde vom depune memorii cu revendicarile si solicitarile noastre. Estimam ca la aceasta actiune sa participe intre 8.000 si 10.000 de colegi din toate judetele tarii", a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

Ziua Mondiala a Educatiei, sarbatorita cu proteste la Bucuresti

De asemenea, tot marti, la mitingul ce va fi organizat in fata Palatului Cotroceni de Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Sindicatelor din Invatamant 'Spiru Haret', este asteptata prezenta a peste 2.500 de sindicalisti.

Nemultumirile profesorilor

Principalele revendicari ale Aliantei Federatiilor din Invatamant sunt revenirea la un nivel decent al salariilor, finantarea echitabila a sistemului de invatamant public, derularea unui proces de descentralizare corect si coerent, stoparea desfiintarii abuzive a unor unitati scolare, depolitizarea sistemului de invatamant, adoptarea unui pachet legislativ complet in domeniul educatiei care sa asigure stabilitatea si calitatea sistemului si adoptarea unor politici in domeniul invatamantului care sa opreasca migratia cadrelor didactice.

Programul protestelor de marti

9.00-10.00 adunarea participantilor la principalele puncte de intrare in Capitala:

- DN1 - Fantana Miorita;

- DN 2- Sos. Colentina (in dreptul Parcului Plumbuita, pe banda unu de circulatie) ;

- DN 5- capat R.A.T.B. din zona C.F.R. Progresul;

- DN 6- Peco Luckoil;

- A1- in dreptul Metro Militari (banda unu de circulatie) ;

- A2- B-dul Theodor Palady (in dreptul Policolor).

10.00-10.45 deplasarea participantilor din provincie si Bucuresti catre Piata Victoriei.

11.00-12.30 miting de protest Piata Victoriei.

12.30-13.30 mars de protest pe traseul: Piata Victoriei - Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

13.30-14.00 miting Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

14.00-15.00 defluirea participantilor catre Piata George Enescu, unde vor fi imbarcati in autocare.

Mitingurile sindicalistilor blocheaza Capitala - vezi restrictiile de trafic de marti

Bucurestenii vor avea din nou restrictii de trafic in timpul protestelor sindicatelor, atat pe strazile din apropierea Palatului Victoria, cat si in zona Palatului Cotroceni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#profesori miting protest, #sindicalisti educatie miting protest , #proteste
Comentarii