Minerii din Valea Jiului protesteaza, marti, la Bucuresti

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 14:39
1954 citiri
Minerii din Valea Jiului protesteaza, marti, la Bucuresti
Foto: qmagazine.ro

Aproximativ o suta de mineri din Valea Jiului vor pleca spre Bucuresti, marti dimineata, pentru a participa la protestul organizat de Blocul National Sindical, a anuntat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatas.

Minerii, condusi de liderii sindicali din LSMVJ, se vor imbarca in doua autocare si in masini personale si vor porni spre Bucuresti in jurul orei 3.00.

Ei cer ca minele din Valea Jiului sa nu se inchida si sa se continue investitiile.

La sfarsitul lunii trecute, liderii sindicali din Valea Jiului au anuntat ca minerii se pregatesc sa declanseze proteste, in urma unor zvonuri potrivit carora trei subunitati miniere din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani ar urma sa fie inchise potrivit unei decizii a ministrului Economiei. "In urma discutiilor pe care le-am avut, suntem hotarati sa organizam mitinguri de amploare in mai multe orase. Urmeaza sa se stabileasca doar data la care vor avea loc", a declarat atunci presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatas.

Potrivit unor informatii, CNH ar vrea sa mentina in activitate doar exploatarile miniere Lonea, Livezeni, Lupeni si, probabil, Paroseni sau Vulcan, iar cateva mii de mineri ar urma sa isi piarda in acest fel locurile de munca.

Sindicalistii din BNS au anuntat ca vor organiza marti un miting in Piata Victoriei, urmat de un mars catre sediile mai multor ministere, liderii BNS mizand pe participarea a cel putin 10.000 de oameni.

Liderul BNS Dumitru Costin a declarat ca actiunile programate pentru marti, 28 septembrie, reprezinta "doar un preambul la actiunile comune ale confederatiilor sindicale care vor urma". El a precizat ca mitingul de marti vizeaza o lista clara de revendicari, printre care cresterea salariului minim pe economie la 750 de lei, alocarea de resurse financiare pentru relansarea economica, restructurarea inspectiei muncii, dar si finalizarea Legii unice de salarizare.

"Aceasta actiune a BNS sustine o lista de revendicari care vizeaza in principal crearea unui program clar de investitii, care sa includa resursele financiare aferente pentru relansarea economica, domeniile vizate pe care noi le sustinem sunt infrastructura pentru transport si comunicatii, sectorul energectic, agricultura, investitia in resurse umane pentru educatie si sanatate", a spus el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest mineri , #proteste