Minerii veniti pe jos la Bucuresti au incheiat protestul. Ce promisiuni au primit

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 17:08
3156 citiri
Minerii veniti pe jos la Bucuresti au incheiat protestul. Ce promisiuni au primit
Foto: Site Complexul Energetic Oltenia

Minerii care au venit pe jos din Rovinari la Bucuresti au incheiat protestul, luni dupa-amiaza, dupa ce au semnat un protocol la Guvern prin care s-a stabilit ca Executivul sa sprijine companiile din sistemul energetic, iar problemele reclamate de sindicalisti sa fie discutate in cadrul unor intalniri bilunare.

Vicepremierul Costin Borc a declarat, la finalul discutiilor de la Guvern cu reprezentantii protestatarilor, ca marsul minerilor este un semnal de alarma asupra sistemului energetic national, a unei situatii datorate "unor ani si ani de zile de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic national", potrivit News.ro.

Minerii au ajuns in Bucuresti: O delegatie a intrat la discutii cu reprezentanti ai Guvernului - UPDATE

"Ceea ce le-am promis, in spiritul deschiderii pe care Guvernul Ciolos l-a aratat pana acum, este o discutie bilunara. Ne vom intalni din doua in doua saptamani, impreuna cu ministrul Energiei si, dupa caz, poate, cu alti colegi ministri sau secretari de stat din ministere, ca sa analizam punct cu punct cum putem sa avansam, sa rezolvam aceste probleme care au ramas nerezolvate de ani si ani de zile", a spus Costin Borc.

Intrebat daca vor fi facute restructurari si disponibilizari, vicepremierul a confirmat, dar nu a vrut sa precizeze despre cate persoane este vorba.

"Ceea ce este important este ca aceste restructurari sa fie facute cu respectul cuvenit fata de oameni, cu venituri de completare, cu salarii pentru cei dispnibilizati. Nu se inchide Complexul Energetic Oltenia, as vrea ca acest zvon sa il dam deoparte definitiv.

Si as vrea sa va spun ca Guvernul din care fac parte face tot posibilul ca aceste societati din sistemul energetic national sa-si recupereze faima si profitul de care au nevoie", a mai spus Costin Borc.

Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Dumitru Parvulescu, a spus ca la guvern li s-a spus ca programul de restructurare nu inseamna un program de disponibilizare.

"Sunt metode prin care o companie sa isi reduca costurile fara sa dea afara acele persoane. Iar daca se doreste a se da persoane afara, acele persoane trebuie sa aiba protectie. In sectorul minier, in special in zona Olteniei, toate restructurarile s-au facut fara scandal, oamenii au plecat acasa protejati de programele care s-au facut", a declarat Parvulescu.

Minerii, in drum spre Bucuresti: Oamenii ne dau 10-20 de lei, apa si fructe. Ne-au dat lacrimile

Liderul sindical a precizat ca marsul minerilor inceput in urma cu o saptamana, la Rovinari, a fost unul de atentionare pentru ce se intampla in piata de energie.

Dupa discutiile de la guvern, liderii sindicali au mers la minerii care ii asteptau in Piata Victoriei sa le spuna ce au obtinut in urma discutiilor de la guvern.

Presedintele Federatiei Nationale Mine Energie a declarat ca oamenii au rectionat in doua feluri cand au fost anuntati despre rezultatele negocierilor.

"Cei care au facut acest mars au inteles, ceilalti, care au venit astazi, au inteles mai putin pentru ca erau mai odihniti. Nu au stiut ce inseamna sa mergi atata pe jos. Si probabil ca cei care au stat acasa vor intelege mai gresit ceea ce s-a facut", a spus Parvulescu.

Liderul sindical a adaugat ca marsul minerilor a avut in principal o factura civica, prin care s-a incercat "trezirea romanilor la realiatile care sunt in piata de energie".

Ce prevede protocolul

In protocolul semnat luni la Guvern au fost trecute problemele identificate in urma discutiilor, care urmeaza sa fie analizate in cadrul intalnirilor bilunare, printre care: regimul recuperarii datoriilor de la companiile comerciale delegate de administratiile publice locale si mandatate sa asigure serviciul de termoficare, eliminarea influentelor politice lcoale aasupra CEO si sprijinirea functionarii independente a acesteia, eliminarea suprataxelor nejustificate din sistem si finalizarea Strategiei Energetice Nationale pana in septembrie 2016, in care sa se regaseasca analiza privind sectorul de productie a energiei electrice.

Aproximativ 60 de mineri au plecat in 11 aprilie, in jurul orei 8.00, pe jos, din fata sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Farcasesti - Urdari - Turceni - Isalnita - Craiova - Slatina - Pitesti - Gaesti - Bucuresti, intr-un "mars al disperarii", dorind sa traga un semnal de alarma privind piata de energie din Romania.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajati, se afla intr-o situatie financiara dificila, dupa doi ani la rand de pierderi. Societatea a inceput luna aceasta un program de disponibilizari pe baza de voluntariat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#mineri protest incheiat, #mineri protocol guvern , #proteste
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
si ce-au realizat cu asta ???...niik...
Poza Caliman Eugen
Caliman Eugen
rank 4