Miting in Bucuresti - bataie cu pietre, oua si gaze lacrimogene (Video)

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:48
16444 citiri
Miting in Bucuresti - bataie cu pietre, oua si gaze lacrimogene (Video)
Foto: Antena3

Mii de oameni au protestat, miercuri, in Piata Revolutiei si in Piata Victoriei, nemultumiti de masurile de austeritate ale Guvernului. In jurul orei 15:40 insa protestatarii au rupt cordonul de protectie si s-au batut cu jandarmii cu scopul de a intra in Guvern.

Sindicalistii CNSLR-Fratia au ajuns in Piata Victoriei, unde cele aproximativ 10.000 de persoane adunate pentru actiunea sindicala trebuiau sa protesteze pana la ora 19.00. Din cauza violentelor insa, protestele s-au incheiat in jurul orei 16.30.

In timpul busculadei, gardul de protectie a fost mutat doi metri mai in spate spre sediul Guvernului, echipaje de jandarmi fiind pregatite cu scuturi sa intervina.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat ca protestatarii au incercat sa forteze barajul de protectie din zona amenajata pentru miting, dar au fost opriti de fortele de ordine. El a precizat ca niciun protestatar sau jandarm nu a fost ranit in timpul busculadei.

Liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, a spus ca cei care au provocat incidentul nu sunt sindicalisti pe care el ii reprezinta, ci persoane infliltrate in randul acestora.

Ziare.com va invita sa urmariti desfasurarea protestului

16:35 - Actiunile de protest in Piata Victoriei au fost intrerupte de organizatori, iar toti manifestatii au fost trimisi acasa. Protestul care era programat sa se incheie la ora 19.00 s-a terminat cu doua ore si jumatate mai devreme.

16.30 - O femeie a fost luata pe targa de un echipaj SMURD, pentru a i se acorda ingrijiri medicale. Medicul Bogdan Oprita, reprezentant al SMURD, a declarat ca sapte persoane au solicitat ingrijiri medicale in urma protestelor de miercuri, majoritatea cazurilor fiind lipotimii.

16:15 - Traficul rutier prin fata sediului Guvernului a fost oprit complet.

16:10 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, a declarat ca conflictul a izbucnit dupa ce un jandarm a fost atacat de un protestatar cu un steag. In replica jandarmul i-a dat cu spray lacrimogen.

"In acest moment s-au linistit, dar noi ramanem in piata ca lucrurile sa se desfasoare normal. Si noi am fost afectati de scaderi de salarii, dar ca militari avem o responsabilitatea pe care ne-o asumam si ne facem datoria, indiferent de conditii.

16:05 - Mitingul este filmat de jandarmi in civil. Dupa actiunea de protest, inregistrarile vor fi vizionate si vor fi luate masuri legale impotriva turbulentilor.

16:02 - Sindicalistii s-au linistit si s-au unit intr-o hora, in mijlocul Pietei Victoria.

15:57 - La 15 minute de la declansarea violentelor, sindicalistii continua sa bruscheze jandarmii si sa ajunga la Guvern.

15:52 - Protestatarii au inceput sa arunce cu sticle si betele de la steaguri in jandarmi. Fortele de ordine folosesc spray-uri lacrimogene impotriva manifestantilor turbulenti.

15:50 - Un protestatar a declarat ca oamenii au incercat sa ajunga la sediul Guvernului fortand lantul de jandarmi deoarece au fost luati de val. "Au dat cu gaze pe noi. Suntem nemultumiti si ne doare. Suntem condusi de hoti. Si jandarmilor sa le fie rusine ca si lor le-au fost scazute salariile, dar nu sunt alaturi de noi, din cauza ca au dat cu gaze", a declarat acesta.

15:42 - Mai multi protestatari au intrat in conflict cu jandarmii fortand gardul de protectie. Fortele de ordine au suplimentat efectivele ca sa poata stapani multimea furioasa. La fata locului au sosit si scutierii.

15:22 - A fost intonat imnul national al Romaniei "Desteapta-te romane!".

15:00 - Circa 10.000 de protestatari au ajuns in Piata Victoriei.

14:45 - Sindicalistii au pancarte pe care scrie "Base-hiena si diabolicul Boc, recomandari: luati furadan", "Cseke Attila, groparul sistemului sanitar romanesc" - in romana si maghiara, "Du-te Basescu dupa Ceausescu", "Bun venit in sistemul ticalosit, ei cu lovelele, noi cu foamea", "Trandafiri votati, trandafiri mancati".

14:15 - Dupa mitingul Sanitas din Piata Revolutiei, protestatarii au plecat in mars spre sediul guvernului, pe traseul Bulevardul Magheru-Piata Romana-Piata Victoriei.

14:00 - Participantii la miting au aruncat cu oua si covrigi in sediul Ministerului Muncii.

13:38 - Potrivit estimarilor Jandarmeriei, in Piata Revolutiei s-au adunat peste 9.000 de oameni.

13:20 - Un protestatar a fost luat de Salvare, dupa ce i s-a facut rau in mijlocul multimii.

13:00 - Reprezentantii sindicalistilor din Piata Victoriei au fost chemati la negocieri cu ministrul Muncii, Nelu Ioan Botis. La discutii se duc doua delegatii: una a Sanitas si alta a CNSLR-Fratia.

12:30 - Crin Antonescu, liderul PNL, a declarat ca liberalii sustin protestele sindicatelor si indeamna cetatenii nemultumiti sa se manifeste.

12:00 - Potrivit estimarilor Politiei, in Piata Revolutiei s-au adunat peste 4.000 de persoane. Jandarmii sustin ca autocare pline de protestatari se indreapta in continuare catre Bucuresti.

11:30 - O parte dintre protestatari au venit cu fluturasele de salarii, care arata ca unii bugetari primesc salarii intre 400 si 600 de lei.

11:00 - Protestatarii agita bannere ce-l infatisaza pe Emil Boc imbracat in negru si cu o coasa in mana si ameninta ca vor protesta oricat va fi nevoie pana cand li se vor solutiona cererile.

10:30 - Protestatarii de la Federatia Sanitas si CNSRL Fratia au inceput sa se adune in Piata Revolutiei.

10:00 - Autocarele care aduc protestatarii din provincie sosesc la Autogara Militari din Capitala.

Revendicarile sindicalistilor: salariile din 2009 si blocarea concedierilor

Sindicalistii cer revenirea la salariile din septembrie 2009, majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei atat pentru bugetari cat si pentru angajatii din societatile comerciale, stoparea disponibilizarilor in sistemul bugetar si in sistemul economic, pastrarea Codului muncii si a protectiei salariatilor la concedieri colective.

Sindicalistii mai vor blocarea initiativei de a desfiinta contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, contractul colectiv de munca la nivel de ramura si contractul colectiv de munca unic la nivel national. O alta solicitare este mentinerea actualei legi a pensiilor, a varstei de pensionare si a modului de calcul al pensiei.

Modificarea legii Inspectiei muncii pentru diminuarea muncii la negru si intarirea masurilor de securitate a lucratorilor la locul de munca, depolitizarea institutiilor si companiilor de stat, un pachet de masuri anti-criza din partea Guvernului care sa duca la cresterea veniturilor si a puterii de cumparare sunt alte cereri ale sindicalistilor.

Irina Ursu, Livia Stroie, Alexandra Sandru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#proteste sindicate Bucuresti, #protest masuri austeritate Guvern , #proteste