Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)

Duminica, 10 Martie 2013, ora 21:26
9139 citiri
Miting la Tg. Mures: 5.000 de participanti, s-a adoptat o petitie pentru autonomia Tinutului Secuiesc (Video)
Foto: Realitatea

Peste 5.000 de persoane s-au strans, duminica dupa-amiaza, in Targu Mures, pentru a participa la marsul organizat in scopul obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc.

Participantii au adoptat o petitie adresata Guvernului in care cer autonomia Tinutului Secuiesc si incetarea "luptei impotriva simbolurilor secuilor", aceasta urmand sa fie trimisa Guvernului.

Participantii cer in petitie ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune administrativa de sine statatoare si garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. Totodata, ei protesteaza fata de o reorganizare administrativa care "lezeaza interesele secuilor".

"Protestam fata de folosirea institutiilor statului pentru asuprirea, intimidarea si hartuirea cetatenilor romani de etnie maghiara, solicitam ca autoritatile sa inceteze lupta impotriva simbolurilor secuiesti, hartuirea si amenintare secuilor, vrem libertate deplina si reala pentru toti secuii", se arata in petitie.

Petitia va fi inmanata reprezentantilor Prefecturii Mures.

La miting a participat liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unitatii si Convergentei din Catalonia, presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Participantii s-au strans la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, purtand steaguri si fanioane secuiesti, dar si steaguri ale Jobbik. De asemenea, ei poarta pancarte cu mesaje pro-autonomie, precum "Tinutul Secuiesc - Szekelyland", informeaza Mediafax.

Manifestarea a inceput prin rostirea unei rugaciuni, urmand sa aiba loc discursurile oficiale.

Seful Comisiei de avizare din Targu Mures, Valentin Bretfelean, a declarat ca organizatorii estimau o participare de 10.000 de persoane.

"Nu vrea nimeni sa faca rau nimanui"

Inca de dimineata, oamenii, echipati cu steaguri si pancarte, s-au urcat in autobuze, microbuze sau masini personale si au plecat spre Targul Mures, a relatat Realitatea TV.

"Nu vrea nimeni sa faca rau nimanui (...) Vrem sa nu fim turisti pe pamantul nostru natal", a spus unul dintre participanti.

"Nu stim de ce toata lumea este contra si nu pentru, pentru ca ar fi pentru toata lumea mult mai bine", a afirmat un alt participant.

Multi participanti au refuzat sa vorbeasca in limba romana.

Miting pentru autonomie la Targu Mures: Peste 2.500 de persoane, asteptate

In cadrul manifestatiei, au fost depuse coroane la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, punctul de intalnire al participantilor, si sunt rostite discursuri.

In continuare, o delegatie formata din zece persoane, printre care si europarlamentarul Laszlo Tokes, va merge Prefectura, unde va depune un memorandum privind autonomia Tinutului Secuiesc.

UDMR nu se afla printre organizatorii manifestatiei. La eveniment participa si gruparea extremista Garda Nationala Maghiara.

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat ca marsul si mitingul programate duminica au scopul de a sprijini doleanta de autonomie a secuimii si noul proiect de lege pe care organizatia doreste sa il propuna Parlamentului.

Mitingul pentru autonomie este organizat de CNS si a primit acceptul Comisiei de avizare, la manifestare urmand sa asiste si un procuror anume desemnat, pentru a constata eventualele situatii in care se incalca legea si pentru a dispune masuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#miting maghiari autonomie, #mars Targu Mures, #autonomie Tinut Secuiesc , #proteste