Noi proteste fata de Rosia Montana: Imbranceli cu jandarmii (Video)

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 22:26
6337 citiri
Noi proteste fata de Rosia Montana: Imbranceli cu jandarmii (Video)

Protestatarii fata de proiectul de la Rosia Montana au iesit pe strazi, duminica, pentru a noua saptamana consecutiv, manifestatii avand loc atat in Capitala, cat si in alte orase ale tarii.

In Bucuresti, aproximativ 3.000 de manifestanti au marsaluit pe traseul cunoscut Piata Universitatii - Piata Romana - Piata Victoriei, si apoi pe Calea Victoriei, pana la Piata Unirii. Pe traseu, protestatarii s-au imbrancit cu jandarmii, care au incercat sa ii impiedice pe cat posibil sa ocupe partea carosabila si sa blocheze circulatia.

Proteste au avut loc si in Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi, informeaza Digi 24.

Manifestantii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, protestele din Bucuresti:

21:50 - Potrivit Realitatea Tv, manifestantii au inceput sa paraseasca centrul Capitalei si sa se indrepte catre case.

20:50 - Protestatarii se afla langa magazinul "Cocor", unii s-au asezat pe jos, in timp ce altii flutura steaguri si huiduie. Intersectia dintre bulevardele Bratianu si Corneliu Coposu a fost blocata.

20:35 - Protestatarii au ajuns la Piata Unirii si este putin probabil ca ei sa se intoarca in Piata Universitatii unde, potrivit Digi 24, jandarmii s-au mobilizat puternic pentru a nu-i mai lasa pe manifestanti sa ocupe zona. O parte dintre protestatari se indreapta catre gurile de metrou de la Piata Unirii.

20:05 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei anunta ca protestul a fost tot timpul sub control si ca nu s-au inregistrat incidente.

19:45 - Nu s-au inregistrat violente intre protestatari si jandarmi, anunta Digi 24. A avut loc si o busculada, iar o femeie a cazut pe trotuar, insa a fost ajutata de jandarmi sa se ridice.

19:30 - Circulatia de pe Calea Victoriei si de pe strazile adiacente este blocata de manifestanti. Jandarmii au intentionat initial sa-i redirectioneze pe acestia catre bulevardul Lascar Catargiu, facand cordon pentru a nu-i lasa sa ajunga pe Calea Victoriei.

19:25 - Unii manifestanti au inceput sa fuga, spre Piata Revolutiei.

19:20 - Protestatarii pleaca din Piata Victoriei, pe Calea Victoriei, spre Piata Universitatii. Numarul manifestantilor a ajuns la circa 3.000.

19:05 - Cosmin Pana, reprezentant al Jandarmeriei Capitalei, a declarat la Digi 24 ca aproximativ 200 de jandarmi au fost mobilizati pentru aceste proteste, dar si ca exista echipe de negociatori, pentru a discuta cu protestatarii despre traseul de intoarcere.

18:35 - Manifestantii au ajuns in fata sediului Guvernului. "Nu cedam, nu capitulam", "Rosia si Bucuresti, doua inimi romanesti", "Uniti, salvam toata Romania!" sunt cateva dintre scandarile protestatarilor.

18:30 - In Cluj-Napoca, mai mult de 500 de persoane protesteaza in Piata Unirii, urmand sa plece spre Prefectura si Primarie. Oamenii afiseaza mesaje precum "Buciumul spune stop proiectului RMGC", "Ura, a inceput de (ponta) minarea Romaniei", "Vrem conducatori patrioti, nu patrihoti" sau "Salvati Rosia Montana", potrivit Medifax.

18:15 - Apar primele imbranceli intre protestatari si jandarmi, pe bulevardul Magheru. Fortele de ordine incearca sa indeparteze manifestantii de pe carosabil si sa refaca cordonul.

18:10 - Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi si au ajuns pe partea carosabila, potrivit Realitatea Tv. Nu au fost incidente, iar manifestantii au plecat spre Guvern.

18:05 - Circa 2.000 de manifestanti se afla la Piata Universitatii, urmand sa se indrepte catre Piata Victoriei, pe Bulevardul Magheru.

18:00 - Jandarmii au facut un cordon in apropiere de strada Batistei, impiedicandu-i pe manifestanti sa blocheze traficul, informeaza Digi 24.

Manifestantii sustin ca sunt solidari si cu satenii din Pungesti, care cer interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Si protestatari nemultumiti de pretul ridicat al medicamentelor - membri ai Asociatiei Pacientilor din Romania - au anuntat ca vor iesi pe strazi.

Jandarmii inaspresc masurile de ordine la protestele spontane - 23 de amenzi date pana acum

Protestatarii Rosiei Montana, acuzati ca au batut un manifestant - Claudiu Craciun, posibil martor

Spre deosebire de protestele din saptamanile precedente, Jandarmeria si Politia nu vor mai arata aceeasi toleranta fata de manifestatiile neautorizate, blocarea carosabilului sau manifestantii recalcitranti, dupa ce masina ministrului Culturii a fost blocata si i s-a spart luneta in Centrul Vechi, de protestatari, pe 17 octombrie, iar prim-ministrul Victor Ponta a cerut ca astfel de evenimente sa nu mai aiba loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Rosia Montana, #protest Bucuresti Rosia Montana, #proteste Romania RMGC , #proteste