Nuditatea ca forma de protest in 2012 (Galerie foto)

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 11:07
5871 citiri
Nuditatea ca forma de protest in 2012 (Galerie foto)

A-ti expune trupul gol pentru a sustine o cauza sau pentru a-ti apara drepturile: iata o forma de protest deloc noua, insa folosita din plin in anul 2012.

A crescut dorinta de a soca sau explicatia o constituie nemultumirile tot mai multe? De la amuzament si exprimarea intr-un cadru artistic, pana la situatii disperate, unde au intervenit fortele de ordine, trupurile goale au devenit expresie a dezacordului fata de saracie, discriminare, degradarea mediului, politici ale guvernelor.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), organizatia care lupta pentru drepturile animalelor, a mizat si in anul 2012 pe campanii si actiuni socante, in care nuditatea a fost excesiv folosita.

Modelul Austin Armacost a defilat complet gol in cadrul evenimentului "New York Fashion Week", pentru a atrage atentia ca "cel mai bine te simti in pielea ta" si pentru a convinge vedetele sa renunte la purtarea hainelor de blana naturala.

Protestele stradale ale PETA s-au bazat in special pe nuditatea feminina. Folosind modele dragute, stropite cu sange, bagate in custi sau "sufocate" in folii de plastic, organizatia invita lumea sa renunte la cruzimea impotriva animalelor.

Pentru salvarea pestilor din mari si oceane, in cadrul proiectul "Fishlove", demarat in 2009, au continuat sa se dezbrace celebritati si anul acesta, intr-un cadru "artistic". Lizzi Jagger, fiica celebrului Mick Jagger, a devenit imaginea acestui proiect in anul 2012, pozand goala alaturi de pesti, in diferite ipostaze.

Nudismul privit ca amuzament - astfel a fost considerata actiunea pe Facebook a soldatilor britanici, care s-au dezbracat pentru a-l sustine pe printul Harry, surprins gol la o petrecere la Las Vegas.

Impotriva saraciei, oamenii au protestat in diverse moduri in 2012. Pompierii din Mieres, Spania, au ales sa se dezbrace, pentru a-si exprima nemultumirea fata de masurile de austeritate luate de Guvern pe fondul crizei economice.

Grupul feminist ucrainian FEMEN obisnuieste sa organizeze actiuni topless pentru apararea drepturilor femeilor. De multe ori, la astfel de manifestatii, intervin fortele de ordine, cum s-a intamplat la Kiev, in vara acestui an, inaintea meciului Suedia-Franta, unde reprezentantele FEMEN au manifestat impotriva prostitutiei.

Printr-o campanie intitulata "Corpul meu, alegerea mea", femei de origine iraniana care traiesc in exil au apelat la nuditate, pentru a atrage atentia asupra discriminarii sexuale din tara lor si a conditiei dramatice a femeii musulmane.

Nuditatea a fost folosita anul acesta in SUA pentru a trage un semnal de alarma impotriva discriminarii persoanelor care sufera de SIDA si pentru a sustine continuarea finantarii de la buget a medicamentatiei pentru aceasta boala.

Nuditatea ca protest fata de interzicerea nudismului - acest lucru s-a intamplat in San Francisco, dupa ce autoritatatile locale au propus o lege prin care nudismul, permis pana atunci, sa fie interzis in cele mai multe dintre locurile publice. Fani ai acestui obicei au protestat pe strada si au intrat dezbracati chiar in Primarie, atunci cand se vota legea respectiva, insa s-au ales doar cu opresiunea fortelor de ordine.

Cel mai mare mars de protest prin care s-a apelat la nuditate in 2012 a fost cel al studentilor din Montreal, care au iesit in strada pentru "inghetarea taxelor scolare". Acestia si-au acoperit in diverse feluri anumite parti ale corpului, pentru a nu suferi de pe urma legilor care condamna nuditatea in public.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#nuditate protest 2012, #oameni goi mars, #nuditate campanii PETA, #proteste FEMEN, #nuditate impotriva masurilor de austeritate , #proteste