Opinii: Unde s-au "topit" cei 20.000 de protestatari?

Marti, 15 Iunie 2010, ora 23:13
3573 citiri
Opinii: Unde s-au "topit" cei 20.000 de protestatari?
Foto: Ziare.com/Vlad Piriu

Am urmarit cu interes miscarile sociale din ultima perioada. M-au interesat modalitatile de presiune pe care categoriile sociale afectate le-au facut asupra guvernantilor. Nu am asteptat nimic spectaculos, mai ales de nedorit pentru ca nu era cazul.

Nu exista Motivul. Insa, acum m-am convins ca romanii nu au spirit asociativ puternic si nu vor iesi, deocamdata, de buna voie in strada pentru a face presiuni reale asupra guvernantilor. Ei asteapta inca sa fie condusi, coordonati, impinsi de la spate, trasi de maneca, sfatuiti, influentati.

Sub umbrela sindicatelor, sub indrumarea sindicalistilor, oamenii au incercat, timid, sa-si apere drepturile. Un fluier, un mesaj obscen, injuraturi cat cuprinde, pancarte cu caricaturile lui Emil Boc si ale lui Traian Basescu, dansul pinguinului, zambete pe buze. Glumite in aer liber. Veselia lipsei de la locul de munca.

Metodele radicale prin care amenintau, fie cu inghetarea anului scolar, fie cu blocarea traficului si a serviciilor publice nu au fost puse in practica. Banala incertitudine a celor vizati ca Guvernul nu va avea curajul sa macelareasca salariile si pensiile pare a fi unul dintre motive.

Incapacitatea sindicatelor de a convinge Guvernul ca masurile de austeritate sunt injuste si gresite au dus la plafonare. Un sentiment cunoscut, din pacate, de marea majoritate a romanilor.

In 50 de ani de comunism dur, stalinism adaptat de Gheorghiu Dej si transformat de Nicolae Ceausescu in sultanism, romanii au suportat cizma care ii apasa pe cap. A suporta este ceva natural. Este o stare de obisnuinta. Astazi, o parte este constransa sa suporte, pentru toate categoriile, masurile de austeritate.

Revolta celor afectati era de asteptat. Am fi putut sa fim martorii unor ample demonstratii, unor violente de strada, confruntari cu fortele de ordine, bagate si ele in aceeasi oala a austeritatii. Din fericire acest lucru nu s-a intamplat.

Marele miting anuntat astazi de catre sindicalisti pare ca s-a topit sub soarele arzator. Asa explica si presa straina de ce au manifestat numai 5.000 de oameni in fata Parlamentului. Partial are dreptate. Insa, chiar daca soarele bate in cap, provoaca insolatie, arde, el nu tampeste. Chiar daca este mai usor sa atribui vina corpului cosmic pentru esecul protestului, cauza este alta.

Fiecare individ care a protestat fie astazi, fie acum cateva saptamani in fata Palatului Victoria a plecat acasa cu cei 25% inca neamputati. Inca i-a primit, s-a bucurat de ei, si-a putut lua medicamentele, si-a putut imbraca copilul sau si-a putut plati intretinerea si datoriilor.

In cazul in care motiunea de cenzura nu va trece si Cabinetul Boc isi va putea mentine in continuare respiratia o parte a nevoilor fiecaruia va trece sub semnul incertitudinii.

Abia atunci oamenii vor putea constientiza ca raul s-a produs. Abia atunci masa afecatata va uita de "dansul pinguinului", de scena pe care a cantat CRBL, de increderea cu care liderii sindicali i-au scos in strada in speranta ca vor convinge prin numarul mare de protestatari.

Este greu de anticipat cum vor reactiona. Daca vor fi violente sau cum vor interpreta legitimitatea nesupunerii civice. Cert este, deocamdata, ca nu caldura care i-a batut in cap si nici incapacitatea liderilor de sindicat nu au fost principalii factori care au dus la esecul protestului.

Principalul factor a fost chiar Guvernul care nu a pus inca in aplicare masurile de austeritate. Fluturasul de salariu, si asa mic, nu a devenit si mai mic.

Perioada de austeritate declarata nu a inceput. Pana cand fiecare personaj vizat nu va fi afectat, masa va juca in continuare dansul pinguinului si va rade pe sub mustata in fata camerelor de luat vederi.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#proteste Parlament motiune cenzura , #proteste
Comentarii
Poza vasilevasile
vasilevasile
rank 3
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Cosmin Dima ! Astea-s judecati gen : Un om avea un cal si calul n-avea nimic impotriva... Un om avea doi cai, unu alb si unu mai incolo !