Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Actuali si fosti angajati ai Mechel Targoviste protesteaza in fata Prefecturii

Luni, 18 Martie 2013, ora 18:33
1715 citiri
Actuali si fosti angajati ai Mechel Targoviste protesteaza in fata Prefecturii
Foto: Arhiva

Peste 300 de actuali si fosti angajati ai Mechel Targoviste protesteaza in fata Prefecturii Dambovita, nemultumiti de desfiintarea a 512 locuri de munca si neacordarea drepturilor salariale cuvenite disponibilizatilor.

Potrivit presedintelui Sindicatului "Metalurgistul" din Mechel Targoviste, inginerul Gabriel Banu, a fost reluata activitatea la Otelaria Electrica nr. 2 si va fi repornit si Laminorul de Profile Mici, insa materia prima din stoc nu permite decat o activitate de maxim zece zile, iar "perspectiva este ingrijoratoare".

"Salariatii, actuali si fosti, sunt nemultumiti de desfiintarea locurilor de munca, de posibila neacordare a drepturilor salariale cuvenite cu ocazia disponibilizarii, cum e la Campia Turzii, si de reluarea foarte tarzie a activitatii. S-a reluat activitatea la Otelarie, astazi (n.r. - luni) vom reporni Laminorul de Profile Mici, problema e ca materia prima din acest moment permite lucrul pentru o perioda de sapte - zece zile, o alta nemultumire fiind ca nu suntem convinsi ca se va putea mentine activitatea pe perioada lunga.

Sunt si cei 512 angajati care au primit preavize si vor fi disponibilizati in aceasta luna, suntem intr-o situatie grava, iar perspectiva este ingrijoratoare", a declarat presedintele indicatului "Metalurgistul" din Mechel Targoviste, inginerul Gabriel Banu.

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Viata noastra e un chin, nici nu traim, nici nu murim", "Voua, guvernanti, va spunem acum: 2.000 de suflete vor ajunge-n drum", "Durerea ne-o strigam, cat nu e prea tarziu" si scandeaza impotriva patronatului, cerand sprijinul Guvernului Romaniei.

"Angajatii Mechel Targoviste sunt din luna decembrie a anului trecut in somaj tehnic. Investitorii care au preluat Mechel au anuntat ca vor relua activitatea combinatului de la Targoviste din aceasta luna, insa cu disponibilizarea a peste 500 de salariati. Dar, conform noii organigrame, vor mai fi 60 de persoane concediate. Nu vedem niciun viitor al acestui combinat. In curand, in loc de combinatul de la Targoviste va fi un camp", a declarat presedintele Cartel Alfa Dambovita, Constantin Bucuroiu.

La ora transmiterii acestei stiri, protestul continua, iar o delegatie a sindicalistilor discuta cu prefectul judetului Dambovita, Victor Sanda, in biroul acestuia, protestatarii solicitand o interventie guvernamentala pentru un dialog cu investitorii care au cumparat Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste.

Combinatul Mechel Targoviste (COS), intrat recent in insolventa, va concedia 512 din cei aproximativ 2.000 de angajati, in contextul reorganizarii activitatii, acestia urmand sa beneficieze de un preaviz de 20 zile lucratoare, precum si de plati compensatorii in cuantum de trei salarii brute.

Combinatul de oteluri speciale a inregistrat anul trecut venituri de 941,3 milioane de lei (211,5 milioane euro), mai mici cu 12,3% fata de nivelul de 1,07 miliarde de lei raportat pentru 2011, si a consemnat pierderi de 104 milioane de lei (23,3 milioane euro), in scadere cu 24,7%.

Mechel Targoviste a facut parte din grupul rus Mechel, care a anuntat in luna februarie ca a vandut activele din Romania catre firma Invest Nikarom, detinuta de Viktor Chumakov si Svetlana Chumakova Svetlana, ambii cu cetatenie rusa.

Tranzactia, pentru suma simbolica de 230 de lei, a vizat transferul companiilor Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Cei aproximativ 2.000 de angajatii ai combinatului din Targoviste sunt in somaj tehnic din decembrie anul trecut. Compania a anuntat recent ca a reluat activitatea la sectia de pregatire a materialelor, iar pana la sfarsitul lunii martie vor fi repornite otelaria electrica si laminorul de profile mici.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#protest Mechel Targoviste, #protest Mechel, #salariati Mechel Targoviste , #proteste