Politistii anunta protest la Guvern: Suntem discriminati! Un politist cu functie castiga 3.000 de lei, iar un sofer de ambulanta 5.000 de lei

Luni, 06 Martie 2017, ora 12:43
77111 citiri
Politistii anunta protest la Guvern: Suntem discriminati! Un politist cu functie castiga 3.000 de lei, iar un sofer de ambulanta 5.000 de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicalistii din Politie vor picheta Ministerul Muncii in zilele de 23 si 24 martie, iar in 25 martie vor organiza un mars de protest de la Ministerul de Interne pana la Guvern, a anuntat luni, presedintele Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual, Dumitru Coarna.

"Avem solicitare la Primaria Capitalei. Azi (luni - n.red.), la ora 15:00, suntem invitati acolo pentru a definitiva acele avizari. Avem pe 23 - 24 (martie) in fata Ministerului Muncii pichetare, iar in data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne catre Guvern.

Avem solicitari de la aproape 10.000 de membri in prezent care doresc sa participe la protest, nemultumiti de nerespectarea legii si de neaplicarea corecta a salarizarii in Ministerul de Interne", a spus Coarna, la inceputul discutiilor cu reprezentantii Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizarii unitare.

Acesta a subliniat ca sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege si ca solicita respectarea prevederilor Hotararii de Guvern 1/2017, deoarece, in prezent, sporurile din MAI se raporteaza la salariul de baza din 2009.

"Informatiile noastre sunt din comunicare publica. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutam pe doua paliere. Odata din reglementare si, elementul doi, din aplicare. In reglementare noi solicitam sa se respecte prevederile Hotararii de Guvern nr. 1 din 2017, care majoreaza salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe baza de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raporteaza la salariul de baza din 2009, adica 600, 700, 800 lei, in functie de cat a avut fiecare in acel moment.

Deci degeaba majorezi salariul de baza minim brut, daca eu ma raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golita de continut. Nu produce efecte. Omul, in fapt, castiga aceiasi bani, nu castiga nimic in plus, castiga doar ei imagine", a explicat Dumitru Coarna.

Potrivit acestuia, "in Politie nu se mareste absolut nimic", desi ultima majorare in acest sector a fost operata in 2008.

"Ultima majorare clara, tehnica, in Politie, a fost in 2008. Aproximativ 40.000 de oameni ar beneficia, inclusiv personal auxiliar, jandarmi, pompieri, undeva la 40.000 - 50.000 din MAI. Impactul bugetar nu l-am calculat inca.

La Sanatate au schimbat datele de referinta, adica nu se mai aplica la decembrie 2009, ci la februarie 2017, iar salariile din Sanatate s-au dublat si chiar triplat. Suntem discriminati. Daca privim un stat de plata din MAI, comparativ cu Sanatatea, un politist cu functie de conducere castiga 3.000 de lei, iar un sofer de ambulanta castiga 5.000 de lei", a adaugat liderul de sindicat.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la Romania TV ca salariile pana la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele dupa pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depasesc pragul de 7.000 de lei vor fi cresteri, "dar nu foarte mari".

Nici macar sindicalistii nu cred promisiunile Olgutei Vasilescu de a dubla salariile: Cresterea e nerealista

Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a aratat nemultumit de noul proiect de Lege, deoarece, in prezent, prevede doua baze de raportare diferite, una pentru functionari si personalul contractual si alta pentru "alesi".

"Fata de propunerea fostului ministru al Muncii Dragos Pislaru, care prevedea pe patru ani o crestere a fondului de salarii cu 22 de miliarde de lei, doamna Olguta Vasilescu propune o crestere cu 30 de miliarde lei pe o perioada nedeterminata.

Este ingrijorator faptul ca se doreste, in forma de la ora actuala, sa existe doua baze de raportare diferita - una care este salariul minim garantat in plata pentru functionari si pentru personalul contractual, iar alta pentru alesi, salariul mediu pe economie, care nu este clar definit. Este greu de spus daca nu cumva diferenta de bani va fi alocata direct numai pentru functiile de alesi, care vor creste substantial fata de celelalte functii din sectorul bugetar", a spus Hossu, la Realitatea TV.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest politisti salarii , #proteste