Presa de azi: Ziua in care bebelusii ies in strada

Luni, 17 Mai 2010, ora 07:00
2698 citiri
Presa de azi: Ziua in care bebelusii ies in strada
Foto: Evz

Romania este singura tara din regiune despre care BERD nu crede ca mai are sanse de crestere a economiei. Pe masura ce ne apropiem de jumatatea anului, devine din ce in ce mai clar ca economia Romaniei nu va reusi sa treaca pe plus nici anul acesta.

Nu iesim din criza nici in 2010, titreaza Romania Libera. Dupa ce raportarile oficiale au aratat un declin economic in primul trimestru, un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare vine sa confirme tendinta.

Potrivit prognozei BERD, economia tarii noastre ar urma sa stagneze anul acesta, in cel mai bun caz. Estimarea, aferenta lunii mai, este sub cea din luna ianuarie, care arata ca Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 1,3%.

Mai mult, tara noastra este singura din regiune pentru care BERD a modificat prognoza in sens negativ. Tari ca Turcia, Ucraina, Polonia, Ungaria sau Rusia au beneficiat de modificari in sens pozitiv.

Potrivit fostului ministru de Finante Daniel Daianu, programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz castigator pentru evitarea intrarii Romaniei in incapacitate de plata, dar este costisitor pentru anumite categorii sociale si va conduce la prelungirea recesiunii si in 2010.

"In opinia mea, un asemenea program face ca Romania, cu probabilitate insemnata, sa ramana in recesiune si in 2010, pentru ca nu vad care sunt pistoanele. Consumul va fi afectat, investitiile vor fi afectate. E un program de austeritate", a declarat Daianu la Pro TV, citat de Mediafax.

"De durere nu scapi. Orice am alege, de durere nu scapi. Romania nu are cum sa evite acest tip de durere care isi are originea in programul de austeritate", a spus Daianu, mentionand ca in situatia actuala ar fi preferabila totusi o reducere a costurilor decat o marire a taxelor.

Din Gandul aflam Cum se vor da bugetarii afara. Conform legii, disponibilizarile, care sunt negociate cu sindicatele, trebuie sa se faca in functie de mai multi factori, printre care calificativele angajatului, vechimea la locul de munca sau numarul si gravitatea sanctiunilor, daca este cazul.

In timp ce, la Bucuresti, ministrii inca mai calculeaza cati bugetari trebuie dati afara pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii si directorii din administratia publica fie inca mai asteapta "lista neagra de la centru", fie incep deja sa faca primele taieri.

In teorie, reducerea cu pana la 100.000 de angajati a numarului total de bugetari in urmatoarele luni se va face in urma unei analize concrete, in care se pun in balanta o serie de factori, de la calificativele primite de angajati la vechimea pe care o au la locul de munca. In practica insa, sustin sindicalistii, s-ar putea ca disponibilizarile sa nu fie chiar atat de transparente.

"Conform legii 188, se discuta intre sindicate si conducere aplicarea criteriilor privind disponibilizarile. Printre criterii, se numara regula ultimul venit, primul plecat, concedierea unuia dintre soti daca ambii lucreaza acolo, numarul de sanctiuni primite, daca e cazul, si gravitatea lor si asa mai departe. Asta in teorie. In practica, procesul de disponibilizari va fi unul puternic politizat", a declarat pentru Gandul Vasile Marica, liderul Sed Lex (care reprezinta interesele functionarilor publici si ale angajatilor din administratia locala).

Guvernul si Parlamentul, acuzate de manevre prin CES, scrie Jurnalul National. In mijlocul negocierilor cu sindicatele pe marginea memorandumului cu FMI privind masurile de austeritate, Consiliul Economic si Social (CES), prin presedintele sau, Florian Costache, este pus sub semnul indoielii.

Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pune validarea lui Florian Costache in functia de presedinte al CES, comisa de Parlament (coincidenta!?) in urma cu o luna, pe seama "manevrelor" de care Guvernul are nevoie pentru a obtine lejer avizul CES pentru toate "formulele de austeritate" pe care le-ar propune.

"Este regretabil ca din cauza unor manevre s-a ajuns la aceasta situatie aberanta, de validare a unei persoane condamnate si dovedite ca a facut politie politica".

"Este o bila neagra pentru Parlament si Guvernul Romaniei. Exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, exista o executare in puscarie, iar chestiunea cu CNSAS este cireasa de pe tort. Faptul ca in inchisoare Florian Costache a fost si ciripitor si a facut politie politica arata calitatea persoanei respective. Validarea dispusa luna trecuta este si o dovada a faptului ca parlamentarii nu prea citesc documente.

"Raporturile Comisiilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au propus invalidarea, dar din cauza unei manevre tipice parlamentare s-a citit numai raportul, nu si motivarea, pentru ca, daca s-ar fi citit, Florian Costache nu ar fi fost validat, deoarece el este santajabil, iar in comisii mai sunt destui oameni care nu executa comenzi", ne-a declarat liderul sindical Bogdan Hossu.

Ziua in care bebelusii ies in strada, titreaza Evenimentul Zilei. Astazi, la pranz, sute de mamici vor protesta in fata Ministerului Muncii cu cei mici in brate.

In loc sa mearga in parc pentru a-si plimba copiii, sute de mamici au decis sa se intalneasca, astazi, la ora 12.00, in fata Ministerului Muncii, pentru a protesta fata de decizia guvernantilor de a reduce indemnizatiile de crestere a copilului. Ele vor fi "inarmate" cu bebelusii lor, dar si cu pampersi si banderole negre "in semn de doliu pentru inmormantarea pe care alesii ne-o pregatesc", sustin organizatoarele.

In plus, in ultimele zile, peste 40.000 de parinti au semnat o petitie on-line prin care cer ca indemnizatia sa fie mentinuta la valoarea ei actuala, de 85% din media veniturilor din ultimul an inaintea nasterii copilului.

Nu numai mamicile ies in strada din cauza masurilor drastice de reducere a cheltuielilor statului. Maine si poimaine, sindicalistii din toate cele cinci mari confederatii vor picheta sediul guvernului si pe cel al presedintiei, iar pe 19 mai sunt asteptati la un miting comun in Piata Victoriei aproape 40.000 de oameni.

Totul ar putea culmina cu greva generala in sistemul bugetar, ce ar putea fi declansata la sfarsitul lunii, daca protestatarii nu vor obtine de la guvern "o indulcire" a masurilor. Deocamdata, profesorii au anuntat ca nu mai trec notele in catalog, iar din 31 mai sunt decisi sa nu mai intre la ore, amenintand astfel cu inghetarea anului scolar.

In plus, angajatii de la Cadastru se afla deja in greva generala. Inca de la sfarsitul saptamanii trecute ei nu mai elibereaza niciun act legat de proprietate. Lor li s-ar putea alatura si CFR-istii, nemultumiti de faptul ca nu vor scapa de reducerea cu 25% a salariilor, dar si angajatii Metrorex si RATB, care iau in calcul o greva comuna.

Guvernul trage cu gloante oarbe in evaziunea fiscala, potrivit Adevarul. Guvernul anunta masuri drastice pentru producatorii de alcool, tutun si carburanti, fara sa deranjeze insa comertul la negru. Formalitati de autorizare si garantii usturatoare vor lovi industria bunurilor accizabile, potrivit unei ordonante care nu-i vizeaza si pe contrabandisti.

In locul unor masuri concrete pentru combaterea pietei negre de tigari, alcool sau alte produse din topurile evaziunii fiscale, Guvernul a ales sa-i "biciuiasca" tot pe producatorii care obtin in mod legal astfel de produse.

Potrivit unui proiect de ordonanta privind "unele masuri de combatere a evaziunii fiscale", investitorii care detin fabrici de bauturi alcoolice sau de tigari ori vreo rafinarie, organizate ca antrepozite fiscale, vor fi obligati sa obtina o noua autorizare care presupune cheltuieli suplimentare.

Premierul Emil Boc a anuntat sambata ca oficialii Guvernului care nu actioneaza pentru combaterea evaziunii fiscale vor pleca acasa "fara somatie". "Cine nu aplica programul Guvernului, pleaca", a declarat Boc in cadrul sedintei comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. La reuniune au participat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, dar si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Proiectul legislativ pentru combaterea evaziunii fiscale ar putea intra miercuri in dezbaterea Guvernului, intr-o prima lectura.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#protest mame, #indemnizatie mame copii, #proteste Capitala, #criza Romania, #masuri austeritate FMI , #proteste