Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Protest al rromilor la Guvern: Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:13
2702 citiri
Protest al rromilor la Guvern: Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!
Foto: Realitatea TV

Aproximativ 200 de rromi protesteaza, miercuri, la sediul Guvernului, nemultumiti ca demnitari francezi vin in Romania pentru a le cunoaste problemele, iar Guvernul doar "se face ca intelege", realitatea fiind ca, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimba peste tot in lume.

Protestul din fata Palatului Victoria are "legatura directa" cu vizita la Bucuresti a ministrilor francezi de Interne, Manuel Valls, si pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, si este indreptat spre Executiv, dar vizeaza si organizatiile care ii reprezinta pe rromi in Parlament si Guvern, Partida Romilor si, respectiv, Agentia Nationala pentru Rromi (ANR), au spus reprezentanti ai Aliantei Civice Democrate a Romilor (ACDR), organizatorul manifestatiei.

Protestatarii adunati in Piata Victoriei striga "Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!", "Haideti cu noi, sa scapam de hoti si de mafioti!", "Vrem dreptate!", "Libertate!", "Demnitate!" si "Pacat de sangele varsat!".

Manifestantii scandeaza si impotriva liderului Partidei Rromilor, Nicoale Paun, transmitandu-i: "Paun, Paun, ne-ai mintit destul!".

Cei peste 150 de rromi au venit cu bannere pe care scrie "Educatie pentru copiii nostri", "Partida Rromilor egal tragedia romilor", "ANR, unde sunt bugetele?" si "Paun, ne-ai vandut destul".

Presedintele ACDR, Marian Daragiu, a declarat ca oamenii au iesit in strada pentru a cere Executivului sa inceapa sa gandeasca politici publice adaptate "unor conditii nenorocite".

Daragiu a mai spus ca rromii au nemultumiri legate de faptul ca, in Romania ultimilor 20 de ani, ei au fost folositi doar ca manvra electorala si niciodata nu au fost tratati ca o problema reala.

"Aceasta poveste frumoasa cu francezii care vin sa atraga atentia si Guvernul Romaniei care se face ca a inteles trebuie sa inceteze. Nu poti sa te astepti la efecte pozitive atata timp cat cauzele sunt ascunse sub pres", a spus presedintele ACDR.

Acesta a precizat ca realitatea consta in lipsa locurilor de munca si a locuintelor pentru populatia rroma, in imposibilitatea de a-si trimite copiii la scoala, si din cauza acestui lucru romii au ajuns o comunitate care se plimba peste tot in lume, aratand Europei o pata pe care autoritatilea romane o cunosc.

"Nu trebuie sa vina oficialii francezi sa ne spuna ca avem o problema, ei trebuie sa raspunda prin masuri adecvate, iar noi asteptam mai ales ca Guvernul Romaniei sa ia masuri aici", a mai declarat Daragiu.

Rromii vor sa se transforme in oameni care pot contribui la bugetul de stat

"Ne dorim ca rromii, in cinci-zece ani, sa se transforme in oameni care pot contribui la bugetul de stat. Ne dorim sa fim parte a procesului democratic in luarea deciziilor. E un semnal de alarma dat Guvernului Romaniei", a mai spus Daragiu, explicand ca Legea partidelor politice si Legea electorala stabilesc ca orice organizatie a unei minoritati, alta decat cea din Parlament, trebuie sa obtina statut de utilitate publica.

"Acest statut trebuie sa fie conferit de catre Guvern, dar cand contracandidatii tai sunt deja parte din Guvern, cred ca este o gluma proasta sa te duci sa le ceri asta", a spus Daragiu.

El a precizat ca ACDR a solicitat obtinerea statutului de utilitate publica, insa Guvernul a respins acest lucru, precizand ca Agentia Nationala pentru Romi a dat aviz negativ.

Rromii au protestat in Piata Victoriei pana la ora 14.00, iar de la 14.30 protesteeaza la Palatul Cotroceni, unde ii vor cere presedintelui Traian Basescu sa ii sustina pentru ca adevaratii reprezentanti ai comunitatii rome, respectiv ACDR, sa poata candida la alegeri.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, vor avea, miercuri, la Bucuresti, intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrii Muncii si de Interne, Mariana Campeanu si Mircea Dusa.

Reprezentantii Ministerului Muncii si ai Ministerul Administratiei si Internelor vor semna, la Palatul Victoria, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinsertia familiilor de rromi revenite din Franta.

Cei doi ministri francezi ai noului Guvern socialist au venit in Romania pentru a incerca sa trateze in mod direct problema rromilor, relansata in aceasta vara in Franta prin evacuarea taberelor, urmata de expulzari.

Comunitatea de rromi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut ca daca mii (de rromi) au parasit teritoriul francez de la instalarea la putere in mai 2012 a Guvernului socialist sunt "si altii care au sosit".

Marti, acesta a declarat ca Franta "nu poate primi toata mizeria lumii si a Europei", el spunand ca, inainte de sfarsitul lunii septembrie, 7.000 de romani sau bulgari vor fi repatriati prin sistemul de ajutor pentru reintoarcere.

In aceasta vara, mai multe tabere de rromi au fost evacuate de catre politie, suscitand un disconfort in cadrul taberei de stanga si protestul unor asociatii, in timp ce politica de expulzari colective in perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfarsitul lui august, Manuel Valls a anuntat, referitor la Romania si Bulgaria, ca vrea "sa inteleaga de ce nu se desfasoara politici de insertie puternice". Anterior, el a acuzat "tarile de origine" ca implimenteaza "politici care discrimneaza de decenii aceste populatii", confruntate cu saracia, somajul si analfabetismul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#romi protest Franta Guvern, #romi protest Romania Franta, #romi protest ministri Franta , #proteste