Protest al studentilor, la Galati, fata de Legea Educatiei

Joi, 17 Februarie 2011, ora 13:00
1516 citiri
Protest al studentilor, la Galati, fata de Legea Educatiei
Foto: realitatea.net

Circa 100 de studenti au organizat, joi, la Galati, un flash mob in fata sediului Universitatii "Dunarea de Jos", protestand fata de excluderea lor din forurile decizionale ale institutiilor de invatamant superior.

Protestul a inceput la ora 10.00 si a durat cateva minute. In jur de 100 de studenti adunati pe treptele Universitatii "Dunarea de Jos" au ridicat in aer, simultan, de 25 de ori, cate o teapa. Protestatarii au conturat metaforic "junghiul in coasta trasat miscarii studentesti din Romania", dupa ce Legea Educatiei a exclus studentii din forurile de decizionale, legislative si executive ale universitatilor, unde tinerii aveau o norma de reprezentativitate de 25%.

"Lipsa celor 25% studenti reprezentanti din cele mai importante foruri de decizie este problema majora pe care liderii miscarii studentesti o invoca de foarte mult timp. Desi ANOSR a solicitat un raspuns oficial din partea MECTS cu privire la acesta problema esentiala, acesta nu a fost primit nici pana acum, a declarant, joi, vicepresedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Cristina Ramona Fit.

Flash mob-ul de joi se inscrie in seria de manifestari desfasurate in cadrul Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, eveniment care a reunit zilele acestea la Galati circa 200 de lideri ai organizatiilor studentesti din tara.

Reactia ministerului Educatiei

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului considera ca prevederile Legii Educatiei Nationale sunt cat se poate de clare si considera ca motivele flash mob-ului - pe care il aprecieaza ca realizare artistica - de la Galati trebuie cautate in alta parte, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Pentru prima oara intr-o lege a educatiei din Romania, in Legea Educatiei Nationale, este prevazuta emiterea unui Ordin de Ministru - art. 202(3) - care sa consacre Codul drepturilor si obligatiilor studentilor, propus de organizatiile studentesti. Articolul 203 (5) al Legii Educatiei Nationale precizeaza: 'Studentii pot fi reprezentati in toate structurile decizionale si consultative din universitate'. Legea permite, depinde de fiecare universitate pana unde se va intinde implicarea studentilor. Articolul 207 (5) a) din Legea Educatiei Nationale precizeaza: 'componenta membrilor consiliului facultatii este de maximum 75% cadre didactice si de cercetare, respectiv minimum 25% studenti'", se mai afirma in comunicat.

Ministerul aprecieaza astfel ca studentii au o reprezentare minimala de 25%, ramanand la latitudinea fiecarei universitati ca numarul acestora sa fie mai mare.

In plus, oficialii MECTS subliniaza ca, potrivit Articolului 209 (1) a); b) din Legea Educatiei Nationale, pentru alegerea rectorului universitatile au la dispozitie doua proceduri: prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitatii (25% dintre membrii senatului universitar) si din consiliile universitatilor (minimum 25% dintre membrii consiliului), respectiv pe baza unui concurs public.

In cazul concursului public, este alcatuita o comisie de minimum 12 membri (50% membri ai universitatii, 50% personalitati stiintifice si academice din afara universitatii, din tara si din strainatate), dintre care, cel putin un reprezentant al studentilor.

La fel universitatile au posibilitatea sa mareasca, daca doresc, numarul studentilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#protest studenti Galati, #protest legea educatiei , #proteste