Doua proteste simultan in Piata Victoriei: "Fara ordonanta!" vs "Afara cu Uber din tara!" (Video)

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 21:31
38376 citiri
Doua proteste simultan in Piata Victoriei: "Fara ordonanta!" vs "Afara cu Uber din tara!" (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Cateva sute de persoane au iesit, luni seara, la un protest organizat in Piata Victoriei, dupa ce ministrul Tudorel Toader a spus ca are pregatita o ordonanta de urgenta prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de condamnari de la ICCJ din ultimii 4 ani.

Tot in Piata Victoriei au venit sa protesteze si cateva zeci de taximetristi, nemultumiti de concurenta facuta de Uber.

Protestul impotriva ordonantei Toader a fost intitulat "Nu vrem ordonanta pentru corupti" si a inceput la ora 18:00, fiind organizat de comunitatea insist, deci REZIST; rezist, deci EXIST.

"Tudorel a anuntat la televiziunea inculpatului fugar Ghita ca a pregatit ordonanta de Urgenta care anuleaza 370 de condamnari, printre care si condamnarea lui Dragnea. E inacceptabil. Protestam", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestul anti-OUG s-a incheiat in jurul orei 21:30, cand in Piata Victoriei mai ramasesera doar cateva persoane.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

21:30 - Piata Victoriei aproape s-a golit. Au mai ramas doar cativa manifestanti, care flutura steagurile Romaniei si UE.

21:08 - Manifestantii scandeaza "Romania cere: Fara gratiere!", "In democratie, hotii stau la puscarie!", "Mars afara, tradator de tara!" sau "CCR, ciuma PSD", "Iesiti din casa, daca va pasa!" si "Nu cedam, rezistam".

21:01 - Manifestantii anti-OUG canta imnul si au aprins lanternele telefoanelor, asa cum se obisnuieste la mitingurile din Piata Victoriei organizate din ianuarie 2017 si pana in prezent.

21:00 - Soferii se plang ca in zona Guvernului se circula foarte greu din cauza protestelor. In apropierea Pietei Victoriei sunt sute de taximetre, multe dintre masini fiind parcate pe soselele din zona in semn de protest, relateaza Digi24.

Foto: captura video Digi24

20:53 - Taximetristii au inconjurat o masina despre care banuiesc ca are legatura cu Uber si chiar au incercat sa o rastoarne, relateaza Digi24. Pana la urma a venit un politist care i-a oprit si l-a legitimat pe soferul blocat in trafic.

20:45 - Mihai Sora este fotografiat in Piata Victoriei. Seniorul miscarii Rezist anuntase pe Facebook ca va fi prezent la protest.

20:33 - Jandarmii au venit in numar mai mare, incercand sa impiedice blocarea circulatiei si sa separe cele doua tabere care protesteaza in Piata Victoriei. O femeie ii cere unei jandarmerite sa nu mai apere "hotii". Se scandeaza "Justitie, nu coruptie!".

Foto: captura video Facebook / Irma Otetaru

20:24 - La protest si-au facut aparitia taximetristii, care scandeaza "Afara, afara cu Uber-ul din tara!". In replica, un protestatar striga "Afara, afara cu hotii din tara!". "Noi suntem taximetristii, n-avem treaba cu PSD", raspunde un taximetrist.

"PSD, ciuma rosie!" raspund protestatarii anti-ordonanta. Se huiduie copios.

Jandarmii incearca sa desparta cele doua proteste care au loc in acelasi loc. "Lasati taximetristii ca are (sic!) alta treaba", spune un jandarm.

20:18 - "Parlamentul nu mai este Parlamentul Romaniei, este parlamentul lui Dragnea" spune un protestatar la portavoce. "Nu cedam!" scandeaza manifestantii.

20:16 - Si la Cluj Napoca au iesit in strada circa 200 de persoane impotriva ordonantei lui Toader. Acestia au scandat lozinci si au pornit in mars catre Prefectura Cluj, relateaza Mediafax.

20:10 - La o portavoce se striga "Romania, trezeste-te!".

19:53 - Au venit la protest tineri si varstnici, familii cu copii. Unii spun ca s-au oprit in drumul spre casa, de la serviciu. "Nu vrem sa fim condusi de hoti!" se scandeaza.

"Eu sunt optimist, altfel n-as ingheta aici, langa mizeria asta care arata competenta primaritei. Romania conduce presedintia Consiliului UE, ce vor vedea cei care vin la Bucuresti?", spune senatorul USR Mihai Gotiu, care crede ca participarea la alegeri este "singura modalitate de a scapa de ei".

Foto: Facebook / Alex Toreanik

19:40 - In Piata Victoriei se scandeaza "Libertate" si "Jos comunistii!".

19:38 - Alte declaratii culese din Piata Victoriei de o protestatara care a transmis live pe Facebook:

"Eu ies de frica, de ce poate veni, de ce vine. Mie nu mi-e frica de frig si de foame, mi-e frica sa nu ne impuna cineva ceva. Libertatea e cel mai de pret castig!"

"Acest guvern nenorocit cauta toate tertipurile pentru a scapa penalii de puscarie, cauta sa ne tina captivi in sfera de influenta a Moscovei. Asta e scopul lor: sa stearga urmele la ceea ce au furat"

19:23 - Protestatarii si-au amintit de mitingul din 10 august, asa ca scandeaza "Jandarmeria apara hotia!".

19:21 - "Am un copil care nu vrea sa plece din tara, are prieteni si nu vrea, si trebuie sa fac eforturi. Am ajuns la un nivel de pesimism si nu cred ca se mai poate face ceva. Pe de alta parte, umilinta pe care o suport nu ma lasa sa stau in casa. Consider ca sunt foarte multe probleme in tara si de cand au venit acesti domni la guvernare alte probleme nu au decat justitia", a spus Carmen, o protestatara, pentru Mediafax.

19:15 - In Piata Victoriei continua sa se adune protestatarii. Se scandeaza "Hotii!", "Fara ordonanta!" si "Unitate!".

19:04 - O fetita cocotata pe mormanul de zapada tine in maini o pancarta pe care scrie: "La multi ani cu executare".

Foto: captura video Epoch Times Romania

Protestatarii scandeaza: "Ce vrem noi e si pentru voi!", mesajul fiind transmis tuturor romanilor, chemati sa se opuna ordonantei controversate.

La protest sunt prezenti si cei doi asistenti care au facut greva foamei la Spitalul Universitar Bucuresti. "Ce ne-au facut noua o sa va faca si voua. Atata stiu - picior pe cap si pumnul in gura" spune fosta asistenta Mariana Luceanu, concediata dupa ce a dezvaluit neregulile din spital.

18:56 - Vlad Gheorghe (USR), unul dintre protestatarii batuti de jandarmi la protestul din 10 august, este si el din nou in Piata Victoriei. Jurist de profesie, el subliniaza pentru Epoch Times Romania ca ordonanta anuntata de ministrul Toader ar fi neconstitutionala.

18:48 - Oamenii scandeaza "Demisia!" sau "PSD, ciuma rosie!" si cer sa nu se dea ordonanta. Au venit la protest filosoful Mihai Sora si actorii Marius Manole si Medeea Marinescu.

18:40 - Cateva zeci de persoane s-au adunat in Piata Victoriei, unde Primaria Generala condusa de Gabriela Firea a lasat mormane de zapada murdara, desi nu a mai nins de mult timp.

In plus, si cativa taximetristi au venit sa protesteze in Piata Victoriei, revendicarile lor fiind mai vechi si legate de modul in care se acorda licentele, informeaza Realitatea TV.

Peste 4.000 de persoane s-au aratat interesate de eveniment, iar cateva sute au anuntat ca participa sigur.

Amintim ca Toader a anuntat, duminica seara, ca are deja pregatita ordonanta de urgenta prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de condamnari de la ICCJ din ultimii 4 ani.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#protest piata Victoriei 21 ianuarie, #protest OUG Toader contestatii anulare , #proteste