Protest inedit intr-un orasel din Romania - un proiect de 10 milioane de euro a fost abandonat (Galerie foto & video)

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 16:13
13851 citiri
Protest inedit intr-un orasel din Romania - un proiect de 10 milioane de euro a fost abandonat (Galerie foto & video)
Foto: Ski Rararu

Cateva sute de oameni au iesit in strada, duminica, in orasul sucevean Campulung Moldovenesc. Locuitorii au cerut finantare pentru finalizarea partiei de schi Rarau, un proiect abandonat dupa o investitie de 10 milioane de euro.

In jur de 1000 de oameni s-au strans in centrul orasului, cu bannere pe care erau afisate mesaje precum "Campulungul poate renaste prin partia de ski Rarau", "Partia de ski = locuri de munca", "Nu vrem bogatii, vrem doar partia de ski", "Am venit in piata ca sa tinem partia in viata", "Ati uitat de Campulung? Aici banii nu ajung" ori "Luptam, luptam, partia sa o finalizam".

Fie ca a fost vorba de copii sau de adulti, o mare parte dintre cei care au participat la miting au venit imbracati in echipamente de schi si au adus cu ei schiurile sau placile de snowboard. Manifestatia de doua ore a avut autorizatie si a fost una apolitica, potrivit organizatorilor.

Foto: Ski Rarau

"Nu vrem sa aratam cu degetul catre cineva, noi vrem sa fie terminata aceasta partie, pentru ca s-au investit foarte multi bani", a declarat pentru Ziare.com Gheorghe Sologiuc, unul dintre organizatori.

Nu va cerem bogatii, doar o partie de ski!

Posted by Ski Rarau on Sunday, February 7, 2016

La protest a participat vedeta K1 Catalin Morosanu.

Foto: Ski Rarau

Campulung este declarat statiune turistica de interes national din 2005, dar are un derdelus pe post de partie. Lucrarile la partia de schi Rarau sunt blocate de cativa ani, chiar daca instalatia de transport pe cablu este functionala. Partia, instalatia de zapada artificiala, drumul de acces si parcarea exista numai pe hartie.

Foto: Ski Rarau

Proiectul pentru construirea partiilor Rarau - Campulung Moldovenesc a fost aprobat in aprilie 2009, printr-o hotarare de guvern, si urma sa fie finantat din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, prin programul "Schi in Romania".

Foto: Ski Rarau

Din lipsa de fonduri, lucrarile au fost sistate in 2012, dupa ce primul tronson al proiectului fusese realizat in proportie de 80 %. In ultimii patru ani, de cand s-au oprit lucrarile, pe traseul primului tronson al partiei au inceput sa apara diverse probleme. Primarul orasului, Mihaita Negura, spune ca pentru finalizarea investitiei ar mai fi necesare 4,5 - 5 milioane de euro.

Ceea ce trebuia sa devina cea mai lunga partie din regiunea Moldovei are proiectat un prim tronson lung de 2.514 metri, iar cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.397 de metri. In lipsa fondurilor pentru continuarea lucrarilor, investitiile care au fost realizate au fost trecute in conservare.

Trei guverne au vrut sa transforme Romania intr-un mare domeniu schiabil: Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc.

Cabinetul condus de Adrian Nastase aproba in 2003 primul proiect pentru revitalizarea si reutilarea partiilor romanesti. Intitulat SCHI IN CARPATI, planul a fost aprobat prin lege si prevedea ca Ministerul Turismului si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism sa identifice zonele potrivite din Romania pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna. Proiectul n-a avut niciun rezultat vizibil si a fost uitat rapid de guvernanti.

Foto: Ski Rarau

Cinci ani mai tarziu, Emil Boc dedea startul unui proiect intitulat Schi in Romania. In realitate, era proiectul vechi, resapat. Hotararea prevedea ca investitiile trebuiau facute cu bani de la bugetele locale. Atunci cand acestea nu erau suficiente, urmau sa fie transferati si bani de la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Bucovina e plina de oameni minunati

Posted by Solo Gheorghe on Sunday, February 7, 2016

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#protest partie ski Campulung Moldovenesc, #partie ski Rarau protest , #proteste