Protest intr-o comuna din Romania: Vor sa bea apa din raul unde se deverseaza canalizarea

Duminica, 23 Martie 2014, ora 23:47
3506 citiri
Protest intr-o comuna din Romania: Vor sa bea apa din raul unde se deverseaza canalizarea

Aproximativ doua sute de localnici din Rasinari, judetul Sibiu, au participat, duminica, la un mars de protest fata lucrarile la reteaua de apa si canalizare din comuna, care au inceput marti printr-un proiect din fonduri europene.

Potrivit primarului comunei Rasinari, Bucur Bogdan, desi au solicitat, initial, autorizatie pentru a organiza proteste vineri, sambata si duminica, localnicii au anuntat, ulterior, ca vor organiza un singur mars, duminica.

Cei aproximativ doua sute de oameni au marsaluit pe mai multe strazi din Rasinari, scandand lozinci impotriva primarului, a introducerii apei, dar si cerand ca apa care curge la robinet sa fie din localitatea lor: "Vrem apa din Rasinari!"

In localitate exista o retea de apa si canalizare introdusa in anii 1960 - 1963, iar apa provine din captari de pe raurile din zona si nu este potabila, intrucat canalizarea se deverseaza tot in raurile din zona.

"Pericolul pe care il reprezinta consumul acestei ape este posibilitatea aparitiei diverselor imbolnaviri, enterocolite si alte boli cu transmitere hidrica in cazul in care exista bacilii respectivi - dizenterie, leptospiroza. Pot fi transmise boli generate de intoxicatii cu nitriti sau nitrati, de metale grele. Conform analizelor bacteriologice, apa nu este potabila", a declarat Simona Berariu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu.

Localnicii care au participat duminica la mars sustin insa ca apa lor este cea mai buna, fiind apa de munte.

"Din asta vrem. Din asta nu s-a imbolnavit nimeni. Asta trebuie sa ramana. E din mosi stramosi, e apa de munte, curata", a declarat Iuliana Muntean.

"In Africa beau din balti si nu a murit nimeni"

Un alt localnic, Ioan Cotoara, a spus ca nu are nimic impotriva introducerii canalizarii, dar vrea ca sursa de apa sa fie din Rasinari, nu de la Raul Sadului, asa cum prevede proiectul.

"Noi avem apa noastra! Sa o faca potabila. Au bani europeni! Deci cu banii astia europeni se poate face statie de filtrare! Cu canalizarea nu avem nicio problema! Sa o bage! Noi le platim canalizarea, apa nu o vrem de la Raul Sadului! Nu e buna! A noastra e mai buna! O bem de ani de zile si nu a murit nimeni! Ei, daca ne luam dupa analize... in Africa beau din balti si nu au mai murit!", a declarat Ioan Cotoara.

Cei mai multi participanti la protest au spus insa ca se tem ca vor plati foarte mult.

In prezent, fiecare persoana din Rasinari plateste 24 de lei pe an pentru apa, indiferent de cat consuma, apa nefiind contorizata.

Protestul s-a incheiat fara incidente.

Lucrarile la proiectul de introducere a apei si canalizarii in Rasinari au inceput, marti, sub monitorizarea jandarmilor si a politistilor de la postul local.

Firma care a castigat licitatia pentru lucrarile din Rasinari trebuie sa faca sapaturi, in prima faza, pe opt strazi din localitate.

Comuna Rasinari, aflata la circa zece kilometri de municipiul Sibiu, este inclusa, alaturi de majoritatea localitatilor din judet, intr-un proiect european care prevede extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare, in valoare totala de peste o suta de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#protest comuna Sibiu, #apa potabila deversare canalizare , #proteste