Protest "Je suis Charlie" pentru o pictura cu Sf. Gheorghe din Capitala: Bisericii nu-i convine si o vrea stearsa

Vineri, 08 Mai 2015, ora 17:41
8913 citiri
Protest "Je suis Charlie" pentru o pictura cu Sf. Gheorghe din Capitala: Bisericii nu-i convine si o vrea stearsa
Foto: Facebook/PO IE

O pictura murala cu Sf. Gheorghe, la care trei artisti au lucrat mult timp si care acopera peretele gri al unei cladiri din centrul Bucurestiului, va fi stearsa, pentru ca preotilor nu le convine cum a fost infatisat sfantul. Pentru a salva pictura, un grup de tineri organizeaza un protest.

Organizatorii au creat deja o pagina de Facebook a evenimentului, Lasati-l in pace pe Sfantul Gheorghe, si invita cat mai multe persoane sa vina sa protesteze in fata locului unde se afla lucrarea.

Manifestatia va avea loc cel mai probabil luni, 11 mai, cand artisti ar trebui sa refaca lucrarea, insa data si ora exacte vor fi anuntate cat mai curand, in functie de cum va fi vremea.

Pictura murala a fost realizata de trei artisti romani, Irlo, Obie Platon si Kero, in Piata Sf. Gheorge din Bucuresti, pe un imobil din apropierea bisericii cu acelasi nume. Lucrarea, care este o interpretare libera a imaginii Sfantului Gheorghe in lupta cu balaurul, nu a fost pe placul preotilor.

Acestia au invocat revolta enoriasilor din zona si au facut presiuni pentru ca lucrarea sa fie stearsa si refacuta.

"In opinia mea, nu stiu daca este Sf. Gheorghe. Este, ca sa spunem asa, ca un fel de caricatura. Nu are nicio legatura cu ceea ce reprezinta o icoana a Sf. Gheorghe. Poate fi, din punctul acesta de vedere, ofensator asupra constiintei noastre de crestini, asupra, cum sa spun eu, impactului vizual pe care il are aceasta pictura care e expusa intr-un spatiu public, la miile de credinciosi care privesc si vad. Este, intr-un fel, Sf. Gheorghe" a declarat preotul bisericii Sf. Gheorghe, Emil Caramizaru, pentru Europa FM.

Artistii au fost acuzati inclusiv ca au infatisat "fortele raului" in lucrarea lor. Asadar, acestia sunt nevoiti sa refaca pictura pe 11 mai.

"Credem ca e important sa reactionam in fata acestui gest, pentru a nu perpetua astfel de practici, prin care BOR ingradeste libertatea de expresie si are putere decizionala asupra lucrarilor de arta. Totodata, pornind de la afirmatia autorilor acestei lucrari, potrivit careia 'vom ramane tot in comunism daca nu suntem lasati sa ne exprimam', credem ca e important sa intelegem cu totii ca nu este nevoie de permisiune pentru libera exprimare. Nu trebuie 'sa fim lasati', ci sa actionam si sa cream in virtutea unei libertati de baza intr-o societate democratica", sustin organizatorii evenimentului.

Protestul va avea loc in momentul in care artistii vor trebui sa rezugraveasca lucrarea, iar participantii vor aduce cu ei "reprezentari cat mai diferite ale Sfantului Gheorghe, pentru a sustine libertatea de interpretare a unei lucrari, fara de care istoria artei ar fi fost stearpa".

"Daca multi dintre noi am afirmat sus si tare pe Facebook 'Je suis Charlie', e timpul sa aplicam aceleasi principii si in propria ograda. Nu pe Facebook insa, ci in strada", conchid initiatorii manifestatiei.

Intre timp, pe retelele sociale a aparut si o caricatura sugestiva (foto), in care Patriarhul Daniel acopera pictura cu celebrul trafalet de sfintit.

Patriarhul Daniel a sfintit studiourile Trinitas cu trafaletul de zugravit (Galerie foto)

"Trafaletul" contraataca. Cum a resfintit PF Daniel pictura manastirii Hurezi

Obiectii cu privire la pictura au si reprezentantii Primariei Capitalei, care sustin ca lucrarea murala nu a are aviz de la municipalitate, desi acesta era necesar, intrucat cladirea respectiva se afla in centrul istoric, adica intr-o zona protejata, potrivit Mediafax.

Proprietarul imobilului a cerut si primit autorizatie pentru consolidare si reamenajare, dar nu si pentru a picta unul dintre peretii exteriori.

Totodata, autorii lucrarii au precizat ca au avut aviz doar pentru o parte din pictura controversata cu Sf. Gheorghe.

D.T.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pictura Sfantul Gheorghe stearsa, #pictura Sfantul Gheorghe protest, #pictura Sfantul Gheorghe scandal , #proteste