Protest la Sebes fata de constructia unei fabrici: "Nu fi fraier, c-o sa ramai fara aer!"

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 18:50
3554 citiri
Protest la Sebes fata de constructia unei fabrici: "Nu fi fraier, c-o sa ramai fara aer!"
Foto: Pro Alba

Aproximativ 1.500 de persoane au protestat, duminica, la Sebes, nemultumiti de construirea unei noi fabrici de formaldehida in oras.

Participantii la protest au dansat hora unirii si apoi au inceput sa marsaluiasaca pe strazile orasului, scrie Mediafax, care aminteste ca este a treia manifestatie de acest fel, in ultimele trei duminici.

Oamenii sunt nemultumiti ca o companie austriaca, Kronospan, vrea sa construiasca o fabrica, temandu-se ca substanta poate fi cancerigena.

Protest la Sebes fata de Kronospan, care construieste o noua fabrica de formaldehida

Ultima manifestatie a inceput la ora 14.00, in fata primariei din oras, iar participantii s-au anuntat in principal pe retelele de socializare.

Pe pancartele aduse, protestatarii au scris mesaje precum "Opriti poluarea! Formaldehida = cancer", "Implica-te! Nu fi fraier, c-o sa ramai fara aer!", "Kronospane, nu uita, Sebesul nu te vrea!" si "Sebeseni, treziti-va!".

Prima victorie pentru locuitorii din Sebes, care nu vor o noua fabrica poluanta

La protest au participat atat localnici, cat si alte persoane din judetul Alba, inclusiv de la Rosia Montana, precum si din judetele Cluj si Mures.

"Afara, afara cu Kronospan din tara!", "Stop poluarea", "Hotii, hotii", "Unitate", "Nu corporatia face legislatia", "Iesiti din casa daca va pasa!" au fost cateva dintre scandarile oamenilor.

In ce priveste compania austriaca, reprezentantii acesteia si-au transmis disponibilitatea la dialog: "Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de actiunile si declaratiile unor reprezentanti ai societatii civile din Sebes, dar mai ales ale unor organizatii non-guvernamentale straine si a unor persoane care nu traiesc si nu au trait niciodata in Sebes al caror scop declarat este protectia mediului, dar ale caror actiuni fac dovada unei lipse de informare adecvata, ignoranta si chiar rea-credinta".

In primavara ar urma sa inceapa activitatea la fabrica de formaldehida din Sebes, investitia austriecilor fiind de 18 milioane de euro.

In urma protestului din urma cu doua saptamani, de pe 11 ianuarie, Ministerul Mediului a suspendat procedura de avizare a constructiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#proteste fabrica Sebes, #protest fabrica formaldehida, #protest Kronospan Sebes , #proteste