Protest spontan la Institutul Cantacuzino: Directorul refuza sa demisioneze, desi ministrul i-a cerut

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 13:22
3731 citiri
Protest spontan la Institutul Cantacuzino: Directorul refuza sa demisioneze, desi ministrul i-a cerut
Foto: Realitatea TV

Un protest spontan a fost declansat luni dimineata de circa 80 de angajati de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, nemultumiti ca nu si-au luat salariile de mai mult timp, iar datoriile institutiei au ajuns la 20 de miliarde de lei.

Protestatarii s-au plans ca a inceput scoala iar ei nu au avut cu ce le cumpara copiilor rechizite pentru ca vineri nu s-a luat avansul din salarii, asa cum era planificat.

"Domnul director a lipsit din institutie, a fost plecat din tara. S-a intors astazi, promitand ca a facut toate diligentele necesare sa ne dea 40% din salariu marti si restul dupa", a declarat o angajata, la postul Realitatea TV.

Altii s-au plans inclusiv de faptul ca isi primesc salariile in mai multe transe, fractionat, si uneori doar in proportie de 80%.

"Pacienti nu mai avem. Casa de asigurari de sanatate nu ne-a mai prelungit contractul, nu avem darile platite la stat desi de doi ani de zile banii ni se opresc pe fluturas. 15 miliarde datorii avem numai la sanatate si somaj, plus ce au cumparat si nu au platit, ca pana acum s-a lucrat pe datorie. De cand a venit dansul (directorul, n.red.) asa se intampla. Cerem demisia!", a mai declarat un protestatar.

O asistenta a declarat ca nu mai sunt bani nici pentru a se cumpara materialele necesare. "Nu avem pacienti din cazuza ca nu sunt platite asigurarile de sanatate. Vin pacientii si ii trimitem la alte laboratoare pentru ca nu avem cum sa le lucram", a mai spus ea.

De asemenea, o angajata care lucreaza de 23 de ani in institut a declarat ca are 9 milioane salariu, dar de 5 luni i se tot opreste 5-10% din bani. "Eu nu platesc factura 20%, ci 100%", a comentat ea.

Protestatarii au sustinut ca vor iesi in strada pana cand li se vor da salariile si institutul va reincepe sa functioneze normal.

Institutul Cantacuzino nu produce vaccinuri nici anul acesta

Conform Realitatea TV, ei au incercat sa intre cu forta in biroul directorului Radu Iordachel chiar in momentul in care acesta acorda un interviu postului citat.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a trimis la sediul institutului un secretar de stat si a purtat o discutie telefonica cu directorul Iordachel, cerandu-i demisia de onoare, dar acesta a refuzat.

Radu Iordachel s-a angajat ca pana marti la pranz obligatiile fata de salariati vor fi onorate.

In Institutul Cantacuzino lucreaza circa 520 de angajati, printre care laboranti, asistente, medici si alti specialisti, iar acestia de trei luni nu si-au primit banii cuveniti. In plus, sunt probleme cu apa, lumina, pansamentele si sterilizatoarele, iar contractul colectiv de munca nu a mai fost renegociat de cinci ani.

Surse citate de Realitatea TV au spus ca in curand Institutul Cantacuzino ar urma sa intre in faliment, din cauza datoriilor.

Dosar penal in cazul vaccinurilor periculoase de la Cantacuzino (Video)

Radu Iordachel a mai fost demis o data, dar s-a reintors in functie dupa ce a castigat in instanta procesul cu Ministerul Sanatatii.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#protest Institutul Cantacuzino, #demisie director Cantacuzino , #proteste