"Nu vrem sa fim condusi de hoti!" Filmul protestelor anti-Penalistan, unde au fost jandarmi inarmati cu Uzi (Foto&Video)

Sambata, 12 Mai 2018, ora 22:22
68659 citiri
"Nu vrem sa fim condusi de hoti!" Filmul protestelor anti-Penalistan, unde au fost jandarmi inarmati cu Uzi (Foto&Video)
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Mii de romani au iesit sambata seara in strada, atat in Bucuresti, cat si in zeci de orase din tara si din strainatate. Oamenii sunt revoltati ca cei de la PSD si ALDE continua asaltul asupra Justitiei in ciuda faptului ca societatea se exprima de aproape un an si jumatate impotriva masurilor dorite de coalitie.

In plus, cele mai recente masuri si decizii luate de Guvernul Dancila si liderii PSD au dus la crize in mai toate domeniile, de la economie la politica externa. Asta i-a facut pe oameni sa iasa in numar mare si sa spuna "stop catastrofelor".

In Capitala, peste 5.000 de romani au strigat "Hotilor, penalilor, tradatorilor, analfabetilor, nu scapati!". Protestul din Piata Victoriei a fost marcat insa de interventiile dese ale jandarmilor, care intai au incercat sa limiteze protestul, apoi au incercuit Piata si dupa ce s-a inserat au fost raportate si cazuri de oameni dusi la audieri.

Mai mult, directorul IPP Adrian Moraru a postat pe Facebook o imagine ce arata ca jandarmii de la Guvern au fost inarmati cu pistoale-mitraliera Uzi.

Alte cateva mii de romani au iesit in strada in orasele tarii sau peste hotare, cu aceleasi mesaje care cer normalitate si moralitate: "Nu vrem sa fim condusi de hoti".

Un mesaj de sustinere a venit pentru protestatari de la presedintele Klaus Iohannis. Acesta le-a transmis ca "e importanta atitudinea civica pentru a-i readuce pe acesti guvernanti cu picioarele pe Pamant".

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT protestele romanilor din aceasta seara:

22:22 - In Piata Victoriei au ramas sub 200 de persoane si traficul in zona a fost reluat. Si in tara protestele sunt la final.

Incheiem aici transmisiunea si va multumim ca ati urmarit alaturi de noi desfasurarea protestelor.

21:55 - Filosoful Mihai Sora a fost prezent si de aceasta data in Piata Victoriei.

"Datoria guvernarii e sa faca in asa fel incat sa majoreze, pas cu pas, binele intregii societati pe care o guverneaza. De vreme ce exista proteste, si ele sunt justificate, inseamna ca nu mergem in directia cea buna", a spus Sora, la Digi24.

Filosoful in varsta de 100 de ani a avut si un mesaj pentru tineri: "Sa protesteze nu doar pentru bucuria de a protesta, o manifestare a tineretilor, ci sa fie constienti de faptul ca lupta pentru drepturile cetatenilor acestei tari. Nu trebuie niciodata sa se lase in starea de decadere cetateneasca in care sa fie de acord cu raul".

21:50 - Nu au lipsit nici mesajele de sustinere pentru sefa DNA Laura Codruta Kovesi.

Foto: Ziare.com

21:46 - Va mai prezentam cateva dintre mesajele protestatarilor.

Oamenii isi doresc un premier cu care sa se poata mandri...

Si ii transmit liderului PSD Liviu Dragnea ca nu e vataful nimanui...

Cei de la conducere sunt somati puna capat crimelor impotriva tarii...

Si sa opreasca asaltul asupra justitiei...

Nici primarul general nu a fost uitat, bucurestenii fiind suparati ca Gabriela Firea nu face nimic pentru a intretine si imbunatati orasul...

Bineinteles, nu au lipsit de la protest nici cainii...

21:26 - Oamenii au inceput sa plece din fata Guvernului, dar inca sunt cateva mii.

21:12 - Adrian Moraru, directorul IPP, a postat o imagine in care se vede ca jandarmii sunt inarmati cu pistoale-mitraliera Uzi.

"Inca o dovada ca la conducerea MAI sunt niste cretini: au trimis jandarmi inarmati cu Uzi!", a scris Moraru pe Facebook si a atasat si o imagine.

Foto: Facebook/Adrian Moraru

21:05 - Noi incidente intre jandarmi si protestatari. Se pare ca mai multi oameni au fost dusi la audieri. Unii dintre protestatarii din Piata Victoriei le-au strigat "sclavilor" jandarmilor si au cerut demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

21:00 - Toti oamenii din Piata Victoriei au aprins luminile telefoanelor si striga "Hotii", "Justitie nu coruptie" si huiduie.

20:56 - Peste 5.000 de persoane sunt in fata Guvernului, alte cateva mii sunt, adunat, in alte orase ale tarii.

20:44 - Multe mesaje din Piata ii sunt adresate lui Liviu Dragnea: "Dragnea, fii barbat, caci om de stat, niciodat. Esti doar un ratat. Cu indolenta si prostie ai socat o Romanie", se poate citi pe o alta pancarta.

20:39 - "Anticoruptia e in DNA-ul meu", se poate citit un mesaj lipit pe un steag al Uniunii Europene.

Foto: Ziare.com

20:28 - In strada se afla si europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, care cere de la Brasov demisia premierului Viorica Dancila.

Foto: Facebook/Siegfried Muresan

20:20 - Numarul protestatarilor din fata Guvernului creste. Oamenii striga "Demisia", "PSD, ciuma rosie", "Penalilor, tradatorilor, hotilor" dar si "Rezistam", "Nu scapati!".

20:02 - O imagine surprinsa cu Mihai Sora in metrou, in drum spre protest, s-a viralizat rapid. Filosoful in varsta de 100 de ani isi anuntase participarea de dimineata si a avut si o invitatie inedita pentru romani.

"Dragi prieteni, daca nu vreti sa ajungem cu totii sa defilam in cap prin fata tribunei oficiale, daca tineti la soarta voastra si a copiilor vostri, ne vedem, in aceasta seara, la Girafa!", a fost mesajul, insotit si de o imagine.

19:57 - In jur de 30 de persoane s-au adunat si la Paris, chiar daca a plouat. S-au strans si semnaturi pentru initiativa USR "Fara penali in functii publice".

19:50 - Jos penalii se striga in fata Guvernului, fiind si o referire la decizia Consiliului Discriminarii din aceasta saptamana, cand presedintele Klaus Iohannis a fost amendat pentru ca s-a referit la cei cu probleme penale cu apelativul "penali".

Ei chiar au venit cu pancarte cu mesaje impotriva CNCD, despre care spun ca e subordonat lui Liviu Dragnea.

Foto: Ziare.com

19:47 - Steagul urias care este intins in Piata este distractia copiilor veniti la protest. Cei mici se baga sub el atunci cand cei mari il flutura.

19:42 - Circulatia rutiera este oprita pe Bd Aviatorilor de la strada Arhitect Ion Mincu spre Piata Victoriei. In fata Guvernului sunt peste 3.000 de oameni si numarul lor creste rapid.

19:39 - Deputatul USR Emanuel Ungureanu participa la protestul de la Cluj si transmite pe Facebook imagini.

19:35 - Oamenii scandeaza "Nu vrem sa fim condusi de hoti" si "Demisia!", atat in fata Guvernului, cat si in orasele tarii.

19:31 - In Piata Victoriei sunt peste 2.000 de persoane, informeaza Agerpres. Si in marile orase protestatarii se aduna cu sutele.

19:25 - Au aparut si imagini cu primele tensiuni cu jandarmii.

19:19 - Un mesaj de sustinere a venit pentru protestatari de la presedintele Klaus Iohannis. Acesta le-a transmis ca "e importanta atitudinea civica pentru a-i readuce pe acesti guvernanti cu picioarele pe pamant".

"Am senzatia de multe ori ca ne afundam intr-o gaura de antieuropenism, de diletantism, de populism, din care o sa iesim din ce in ce mai greu", a mai afirmat presedintele.

19:18 - Sute de persoane protesteaza si la Sibiu, Cluj-Napoca si Iasi.

19:16 - Jandarmii i-au incercuit cu garduri pe manifestanti, in mijlocul Pietei, astfel ca unii oameni, care nu au putut ajunge in centru, protesteaza de pe trotuarele din jur.

19:07 - Potrivt Realitatea Tv, la aceasta ora in Piata Victoriei sunt in jur de 1.500 de persoane. Oamenii continua sa vina in grupuri catre Guvern.

19:03 - In fata Guvernului se striga "Demisia". In Piata se impart si pancarte in forma de catuse cu mesajul "100 de ani in Penalistant".

19:54 - Momentan, in Piata Victoriei se impart pliante cu obiectii privind modul in care functioneaza Consiliul National de Combatere a Discriminarii, despre care protestatarii spun ca s-a transformat intr-un instrument politic al coalitiei de guvernare, potrivit Realitatea TV.

18:50 - Oamenii striga "Europa!" si se organizeaza sa porneasca in mars spre Parlament.

18:44 - Zeci de oameni ies de la metrou si se indreapta spre Piata Victoriei. Sunt si multi corespondenti din straintate care transmit. Intre protestatari se afla si Tudor Chirila.

18:33 - Circa 500 de protestatari s-au adunat deja in Piata Victoriei. Intre acestia si jandarmi s-au iscat deja tensiuni. Jandarmii au vrut sa delimiteze o zona in care protestatarii sa nu poata intra, insa, in cele din urma, au fost nevoiti sa stranga gardurile si sa le urce in masini.

18:00 - In jur de 150 de persoane s-au adunat in Piata Victoriei. Protestatarii au refuzat sa calce pe steagul UE care este desenat in Piata Victoriei si au delimitat zona cu o panglica tricolora.

***

Printre mesajele pe care manifestantii le transmit coalitiei de guvernare se numara si "100 de ani in Penalistan", cu referire la Centenarul sarbatorit anul acesta.

Roxana Bradatan, campaigner la miscarea civica Declic, a declarat pentru RFI de ce ies oamenii in strada sub sloganul "100 de ani in Penalistan":

"Protestul acesta este mai mult ca niciodata indreptat impotriva clasei politice si anume impotriva coalitiei de guvernare, pentru ca aceasta noua sfidare de modificare a Codurilor Penale vine dupa ce luni de zile, oamenii au fost in strada si au spus NU modificarii Legilor Justitiei.

In acest moment, am realizat o noua pancarta simbol, '100 de ani de Penalistan', deoarece acum, la 100 de ani de la Unire, Romania vedem ca se afla la o rascruce de drumuri si fie ne continuam calea europeana, fie ne pregatim de 100 de ani de Penalistan", a declarat aceasta.

Protestul din Capitala a inceput de la ora 18:00.

Iata unde sunt proteste in tara

Alba Iulia, Institutia Prefectului, 18:00.

Arad, Primaria Municipiului Arad, 18:00.

Brasov, Prefectura Brasov, 18:00.

Bistrita, Piata Petru Rares, 19:00.

Cluj Napoca, Institutia Prefectului, 18:00.

Craiova, Piata Mihai Viteazul, 18:00.

Deva, Piata Victoriei, 18:00.

Galati, Prefectura Galati, 18:00.

Iasi, Piata Unirii, 18:00.

Pitesti, Piata Vasile Milea, 18:00.

Ploiesti, In Centru, la ceas, 18:00.

Ramnicu Valcea, Scuarul Independentei, 18:00.

Satu Mare, Pietonalul Corneliu Coposu, 18:00.

Sibiu, Piata Mare, 18:00.

Targu Mures, Prefectura Mures, 18:00.

Timisoara, Piata Operei, 18:00.

Zalau, Platoul de Marmura, 18:00.

Si romanii din diaspora protesteaza sambata:

Anglia (Cardiff), The National Assembly for Wales, 16:00

Austria (Viena), Wiener Staatsoper, 17:00.

Olanda (Amsterdam), Dam Square, 16:00.

Germania (Munchen), Consulatul General al Romaniei, 17:00.

Germania (Wurzburg), 16:00.

Franta (Paris), 16:00.

Irlanda (Dublin), Ambasada Romaniei, 15:00.

Islanda (Reycjavik), 18:00.

Italia (Milano), Consulatul din Milano, 16:30.

Spania (Bilbao), 17:30.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#proteste tara diaspora, #protest Vrem Europa , #proteste