Proteste la Londra: Sute de mii de oameni in strada, politisti raniti si cladiri incendiate

Sambata, 26 Martie 2011, ora 23:58
13103 citiri
Proteste la Londra: Sute de mii de oameni in strada, politisti raniti si cladiri incendiate
Foto: Reuters

Sute de mii de protestatari au iesit, sambata, pe strazile din Londra, pentru a-si arata nemultumirea fata de masurile de austeritate. Amploarea protestului poate fi comparata doar cu cea din urma cu aproape 10 ani, cand londonezii au iesit in strada pentru a protesta fata de razboiul din Irak.

Desi organizatorii protestului, Confederatia sindicala britanica Trade Union Congress (TUC), sustineau ca marsul va fi unul pasnic, un alt grup care nu avea legatura cu mitingul a vandalizat centrul Londrei, spargand vitrinele magazinelor si bancilor si incendiind cladirile.

In cele din urma, situatia s-a calmat, politia anuntand ca va face verificari in zilele ce urmeaza pentru a identifica responsabilii pentru violente.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor de sambata din Londra:

- Politistii strang barierele si sacii de nisip, pe masura ce protestatarii parasesc centrul Londrei.

- Protestatarii s-au dispersat, politia a reusit sa inabuse violentele.

- Comandantul Politiei, Bob Broadhurst, spune ca 500 de huligani care nu aveau nicio legatura cu sindicatul care a organizat protestul sunt responsabili pentru violente.

- Politistii au baricadat Jermyn Street, unde mai multe cladiri sunt in flacari, potrivit The Guardian.

- Pe Twitter, un londonez scrie ca este blocat pe strada Jermyn Street. "Blocat in teatrul de atacuri de pe Jermyn Street. Cladirile sunt in flacari. Acesta este iadul", a scris britanicul pe reteaua de socializare.

- Monumentul 'Coloana lui Nelson" a fost vandalizat, protestarii pictand mesaje anarhiste. De asemenea, cateva mii de protestatari s-au adunat in Trafalgar Square, transmite BBC.

- Liderul muncitorilor, Ed Miliband, a condamnat violentele care s-au inregistrat in timpul marsului, relateaza The Guardian.

- Comandantul Bob Broadhurst, care a condus operatiunea autoritatilor, a declarat ca dovezile video vor fi folosite intr-o incercare de a face arestari in urmatoarele zile. "Protestatarii erau imbracati din cap pana in picioare in negru si purtau cagule pe cap, va fi destul de greu sa ii identificam", a mai spus Broadhurst.

- Rapoartele oficiale indica cinci politisti raniti grav in confruntarile cu protestatarii, relateaza Reuters.

- Un oficial al Scotland Yard a declarat ca noua persoane au fost arestate. Dintre acestea, patru britanici au fost retinuti pentru limbaj ori comportament amenintator, trei pentru daune penale, iar un protestatar a fost incatusat pentru ca avea asupra sa echipamente periculoase.

- Mai multi jurnalisti britanici scriu pe site-urile de socializare ca magazinul Lilly Whites este in flacari.

- Jurnalistul Paul Lewis de la The Guardian subliniaza, pe contul sau de Twitter, ca lucrurile au scapat de sub control pe strada Piccadilly, iar protestatarii devin din ce in ce mai agresivi.

- Pe fondul ciocniri intre politie si protestatari la banca Lloyds TSB, si un ofiter de politie este grav ranit si mai multi medici incearca ii ofera ingrijiri, inainte de a fi transportat la ambulanta, relateaza jurnalistul Michael Howie.

- Banca Lloyds TSB de pe strada Piccadilly este atacata de protestatari. O vitrina a fost sparta, iar sticla este folosita ca arma. Intre timp, protestarii arunca cu vopsea rosie in banca. In apropiere, un manifestant este tratat de medici pentru rani severe la cap, scrie pe blog jurnalistul, Daniel Hannan, de la The Telegraph.

- In jur de 200 de protestatari au intrat in Fortnum & Mason, ocupand aproximativ un sfert din magazin. De asemenea, au existat cateva ciocniri violente intre autoritatile care au folosit bastoanele si protestarii care au aruncat cu fumigene, scrie jurnalistul Shiv Malik pe Twitter.

- Politia raporteaza ca patru ofiteri au fost raniti, iar unul este in stare grava, in spital. In total, 13 persoane au fost arestate pentru distrugerea bunurilor publice, potrivit The Telegraph.

- Activistii au precizat, pe site-ul sindicatului, ca manifestatia a fost "o explozie uriasa de ura si furie". Tot pe site-ul TUC, liderii de sindicat mentioneaza ca au pus la dipozitie 600 de autocare si noua trenuri care au transportat manifestantii in Londra.

- "Vrem sa aratam Guvernului ce credem despre politica sa", a declarat un protestatar de 62 de ani.

- Principalul grup de mars a demonstrat pasnic si a mers de-a lungul rutei planificate, fara a se implica in conflicte cu autoritatile, puncteaza AFP.

- Dave Prentis, secretarul general al Trade Union Congress, a declarat ca prezenta la mars a fost "absolut enorma", precizand ca protestul a arata furia oamenilor obisnuiti, afectati de reducerile Guvernului, noteaza Reuters.

"Exista o furie palpabila in aceasta tara si sute de mii de persoane au venit aici pentru a spune acest lucru", a adaugat el.

- "Nu distrugeti Marea Britanie!", "Sa ne aparam serviciile publice!", proclama pancartele manifestantilor. Multi au venit in familie, cu carucioare cu copii, scriu jurnalistii de la BBC pe Twitter.

- In jur de 500 de persoane imbracate in negru si rosu au iesit din coloana protestatarilor si ataca masinile de lux parcate la marginea drumului. Cele mai multe magazine de pe Oxford Street au fost deja inchise, iar magazinul Vodafone a fost inconjurat de politisti care incearca sa-l apere.

- De mai bine de trei ore, fortele de ordine incearca sa imprastie un grup de protestatari care vandalizeaza centrul metropolei. Politistii le-au cerut retailerilor de pe Picaddily Circus sa inchida magazinele.

- Peste 8.000 de activisti anti-capitalisti se afla in capitala Marii Britanii, potrivit unor estimari ale autoritatilor, citate de Reuters.

- Hotelul Ritz este, de asemenea, devastat de protestatari, iar usile si ferestrele hotelului au fost complet distruse, anunta Daily Mail.

- Acesta este cel mai amplu protest de la venirea actualului Guvern la Putere, fiind prezenti peste 550.000 de oameni in capitala Marii Britanii, sustin surse oficiale, citate de Reuters.

- Televiziunea libiana de stat are o interpretare originala a marsului de la Londra si sustine ca "zeci de mii de cetateni britanici au iesit sa protesteze in masa in fata Camerei Comunelor, condamnand agresiunea cruciata colonialista impotriva Marii Jamahirii Libiene", transmite BBC.

- Liderul muncitorilor, Ed Miliband, le-a vorbit protestatarilor in Hyde Park, spunand ca Guvernul vrea sa duca tara inapoi in anii 1980.

"Stim ce va spune Guvernul, ca e un mars al minoritatii. Se insala, aceasta e marea societatea impotriva masurilor pe care Guvernul le ia", a apreciat Miliband, citat de CNN.

- Becuri umplute cu amoniac (care degaja un miros urat) si "bombe cu vopsea" au fost aruncate pe Oxford Street, celebra strada comerciala a capitalei britanice. Grupul de protestatari a vizat magazinul Topshop, caruia i-a spart vitrinele, dar nu a reusit sa intre, gratie interventiei politiei.

In plus, o parte din protestari au aruncat cu caramizi, au spart ferestrele magazinelor si au fortat randurile. Totodata au fost folosite si "bombe" cu vopsea si fumigene, iar o filiala a unei banci a fost atacata de aproximativ 500 de manifestanti.

- Potrivit autoritatilor, protestul a degenerat din cauza activistilor anti-capitalisti.

- Manifestantii agitata pancarte si au sunat din vuvuzele.

- 4.500 de agenti de politie au fost mobilizati de autoritati sa asigure siguranta protestatarilor.

- Actiunea a inceput cu un mars pe principale artere din capitala Regatului Unit si va culmina cu o uriasa demonstratie in Hyde Park.

- Participantii au iesit in strada ca sa-si arate nemultumirea fata de masurile de austeritate adoptate de Guvernul de la Londra, profesorii, medicii, functionarii, studentii ori pensionarii strigandu-si nemultumirea.

Marsul din Londra vine dupa mai multe luni in care au avut loc proteste in toata tara, consecinta a modului de a reduce deficitul bugetar anutat de Guvernul britanic.

Guvernul britanic a anuntat recent reducerea costurilor publice cu aproape sapte miliarde de euro in incercarea de a stabiliza economia si de a reduce deficitul bugetar.

Recent, agentia de rating Moody's si-a revizuit in scadere propria estimare privind cresterea economiei Marii Britanii in acest an, de la 2% la 1,6%.

Mai mult de un sfert de milion de britanici sunt asteptati sa iasa, sambata, pe strazile din Londra, pentru a protesta fata decizia Guvernului de a reducere cheltuielile in sectorul public, preconizandu-se ca acest protest va fi cel mai mare din ultimul deceniu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protest londra, #cheltuieli londra protest, #protest amploare sindicalisti londra , #proteste