Proteste la Constanta: Angajatii portului contesta transferurile catre Primarie

Vineri, 16 Mai 2014, ora 08:27
2197 citiri
Proteste la Constanta: Angajatii portului contesta transferurile catre Primarie
Foto: ziuaconstanta.ro

Angajatii din Portul Constanta vor protesta saptamana viitoare, de luni pana miercuri, fata de procedura de transfer a actiunilor de la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime catre Primaria Constanta, anunta lideri de sindicat, urmand ca protestele sa fie reluate dupa europarlamentare.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca protestele vor incepe luni si se vor incheia miercuri, urmand sa fie reluate dupa alegerile europarlamentare.

El a precizat ca aceste actiuni vor dura pana cand se va renunta la procedura de transfer a 13 la suta din actiunile portului catre Consiliul Local Constanta.

"In ceea ce priveste Federatia am initiat demararea actiunilor de protest in fata Administratiei Porturilor Maritime Constanta, incepand de luni, timp de trei zile.

Le suspendam apoi pana la finalizarea procesului de alegeri ca sa nu fim acuzati ca incercam sa boicotam intr-un fel procesul de alegeri europarlamentare, dupa care reluam actiunile de protest pana cand vom reusi sa sensibilizam sau sa determinam factorul politic sa ia o hotarare normala in spiritul interesului national si nu al unui interes retrans, local.

Protestele vor dura doua ore, intre 7.00 si 9.00 dimineata, se vor desfasura pasnic si la acestea vor fi prezente cel putin 100 de persoane", a declarat Mircea Burlacu.

Dan Sova refuza o intalnire cu protestatarii

El a precizat ca in cazul in care actiunile de protest nu vor avea succes, nu exclude luarea unei masuri radicale, respectiv oprirea lucrului in Portul Constanta.

Burlacu a mai spus ca operatorii portuari au avut recent o intalnire cu ministrul Transporturilor, Dan Sova, caruia i-au solicitat sa le explice motivul acestui transfer de actiuni, raspunsul lui Sova fiind ca decizia este una politica.

Liderul de sindicat a precizat ca majoritatea porturilor din Europa sunt detinute de stat, cu doua exceptii, Rotterdam si Hamburg. Mircea Burlacu a afirmat ca operatorii portuari au solicitat o intalnire cu premierul Victor Ponta pe aceasta tema, dar au fost refuzati.

Radu Mazare: Basescu vrea sa ma lege, vrea monopolul in Portul Constanta

De asemenea, el a spus ca exista o Hotarare de Guvern prin care se va face acest transfer, dar ca notele de fundamentare care o insotesc o contrazic. "Am aflat despre o Hotarare de Guvern mai noua, discutata si fundamentata de catre directiile din cadrul Ministerului Transporturilor.

Este pentru prima data dupa 1990 cand un act normativ este contrazis de notele de fundamentare care il insotesc, care ar fi trebuit sa justifice hotararea luata. Directiile de specialitate o contrazic si nu o asuma. Am aflat din spatiul public ca acea hotarare a fost semnata, dar nu am gasit-o", a mentionat Mircea Burlacu.

Liderii protestului spun ca primarul Mazare ii asmute pe constanteni impotriva operatorilor din port

Pe de alta parte, omul de afaceri Gabriel Comanescu, prezent la conferinta de presa, a declarat ca primarul Radu Mazare incearca sa creeze o confuzie in randul cetatenilor, spunand ca locuitorii municipiului vor continua sa plateasca un pret mare la gigacalorie daca nu trec aceste actiuni la autoritatea locala.

El a precizat ca o majorare a tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare si prin urmare la diminuarea traficului de marfuri, care reprezinta principala sursa venituri a Administratiei Porturilor Maritime Constanta.

Mazare: Sunt interceptat de cand e Basescu pe scaun. In Israel am fost la maciuci (Video)

"Consideram ca suntem indreptatiti sa credem ca vehementa nejustificata a primarului Mazare de a dobandi controlul asupra Portului Constanta se poate explica prin faptul ca acesta are un interes direct si personal pe care noi nu-l cunoastem", a mentionat Gabriel Comanescu.

Operatorii portuari solicita Guvernului ca structura actionariatului Portului Constanta sa ramana neschimbata, portul fiind un obiectiv strategic de interes national, motiv pentru care nu poate iesi de sub autoritatea statului.

De asemenea, daca statul pierde pachetul majoritar nu va mai putea fi garantul implementarii politicilor portuare si indeplinirii obligatiilor ce ii revin conform acordurilor si conventiilor internationale in care Romania este semnatara, sustin operatorii portuari.

Companiile care protesteaza au 6000 de angajati

Conferinta de presa de a fost organizata de catre Organizatia patronala "Operatorul portuar" Constanta, care reuneste 33 de companii unde isi desfasoara activitatea peste 6.000 de angajati, reprezentand un procent de peste 50 la suta din numarul total de persoane angajate pe domeniul portuar.

Companiile membre ale "Operatorului portuar" contribuie cu peste 85 la suta la veniturile Adminstratiei Porturilor Maritime Constanta, iar contributia acestora la bugetul de stat in ultimii trei ani a fost de 45 de milioane de euro.

Primarul Constantei, Radu Mazare, declara, marti, ca foarte multi operatori din Portul Constanta doresc transferul de actiuni de la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime catre Primarie, iar cei care se opun vor ca monopolul sa fie pastrat si "sa plateasca aproape nimic la stat".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Constanta protest operatori portuari, #Constanta port protest Mazare, #Constanta port interese Mazare , #proteste