Proteste violente la Pungesti: 15 dosare pentru ultraj si port de arma alba

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 18:02
3856 citiri
Proteste violente la Pungesti: 15 dosare pentru ultraj si port de arma alba
Foto: Digi24

22 de protestatari de la Pungesti au fost dusi la sectie de jandarmii din Vaslui pentru audieri dupa incidentele produse sambata, fiind deschise 15 dosare pentru ultraj si unul pentru port ilegal de arma alba.

Au fost date si sapte amenzi cu valori cuprinse intre 500 si 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publica nedeclarata, se arata intr-un comunicat al Jandarmeriei citat de Mediafax.

Aproape 400 de localnici si activisti de mediu din tara au participat sambata la un nou protest impotriva exploatarii gazelor de sist la Pungesti. La un moment dat protestul a degenerat in violente, o parte dintre manifestanti distrugand aproape in totalitate gardurile ce imprejmuiesc terenul pe care se desfasoara lucrarile companiei americane Chevron.

Potrivit articolului 321 din Codul Penal, fapta persoanei care, in public, savarseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, in alt mod, linistea si ordinea publica, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani. Daca prin aceste fapte s-au tulburat grav linistea si ordinea publica, pedeapsa este inchisoarea de la doi la sapte ani.

Jandarmeria a mai precizat ca inregistrarile video si fotografiile facute in timpul protestului vor fi puse la dispozitie organelor de urmarire penala, la solicitarea acestora, "pentru a se constata imprejurarile savarsirii faptelor antisociale".

In zona in care au avut loc incidentele au fost gasite mijloace pirotehnice si incendiare, in acest moment Politia verificand aceste aspecte.

Chevron a sesizat politia in legatura cu distrugerile de echipament

Intr-un comunicat remis presei la pranz, reprezentantii companiei Chevron au anuntat ca sisteaza lucrarile. Dupa cateva ore a fost remis presei un nou comunicat in care se precizeaza ca suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, are loc ca urmare a "conditiilor nesigure de lucru generate de activitatile ilegale si violente ale protestatarilor".

"Chevron a sesizat Politia Vaslui in legatura cu distrugerile de echipament produse

pe proprietatea noastra", se subliniaza in comunicatul remis Ziare.com.

"Chevron nu tolereaza violenta sub nicio forma si isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.

Prin urmare, compania noastra a suspendat temporar activitatile pentru a se asigura ca orice lucrare efectuata se poate face in conditii de siguranta pentru comunitate si pentru angajatii sai", se mai arata in comunicatul de presa, in care se mentioneaza inca o data faptul ca Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#dosare protest Pungesti, #amenzi protest Pungesti, #Chevron sistare lucrari Pungesti , #proteste