Protestele de la Piata Victoriei, comparate in presa externa cu cele din SUA: E nevoie de demonstratii ca in Romania

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 12:40
11234 citiri
Protestele de la Piata Victoriei, comparate in presa externa cu cele din SUA: E nevoie de demonstratii ca in Romania
Foto: Ziare.com

Protestele din Bucuresti de dupa adoptarea ordonantei 13, care de atunci sunt in atentia lumii intregi, sunt comparate cu cele din Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat un ordin ce interzice intrarea in SUA a cetatenilor din sapte tari musulmane.

Pe aceasta idee isi construieste Gwynne Dyer articolul din The Portugal News, intitulat "Multimea si legea".

Sursa citata aminteste ca, dupa mai multe seri consecutive de proteste, Guvernul a decis sa abroge ordonanta de modificare a Codurilor Penale, si explica efectele pe care le-ar fi avut actul normativ: ar fi dezincriminat abuzul in serviciu (din motivul ca inchisorile sunt prea aglomerate). Astfel, pentru o frauda de sub 47.500 de dolari, noteaza autorul, s-ar putea sa fii nevoit sa dai banii inapoi, dar nu mergi la inchisoare.

In plus, cei care sunt acuzati ca au furat mai putin din aceasta suma scapa de urmarirea penala, inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, care este acuzat ca ar fi furat echivalentul a 27.000 de dolari. Sursa citata precizeaza ca "suma asta nu este neaparat cat a furat, ci cat au putut DOVEDI ca a furat".

Paralela intre ordonanta 13 si ordinul anti-imigratie al lui Trump

Romania era una dintre cele mai corupte tari ale Europei, insa de cand a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007, Bruxelles-ul a facut mari presiuni pentru lupta anticoruptie. De asemenea, a fost si o uriasa presiune din partea romanilor obisnuiti, care sunt satui de politicienii corupti, iar lupta anticoruptie progresa.

Autorul trece apoi in revista desfasurarea evenimentelor, de la anuntul Guvernului privind ordonantele pe Justitie, continuand cu protestele din Bucuresti si din alte orase ale tarii. In cele din urma, scrie The Portugal News, Multimea a castigat, in sprijinul justitiei si democratiei.

Celalalt decret indoielnic, pe care oamenii l-au privit cu neincredere in ultimele zile, a fost emis la Washington, unde presedintele Trump a semnat un ordin ce impune o interdictie de 90 de zile a accesului in SUA pentru cetateni veniti din sapte tari musulmane - Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan si Yemen, chiar daca acestia sunt rezidenti legali sau daca aveau vize valide emise de ambasadele americane din aceste tari. In plus, s-a interzis pe termen nelimitat primirea de refugiati sirieni, pana cand situatia din aceasta tara nu va suferi schimbari semnificative.

Asemenea decretului romanesc, legalitatea acestuia este indoielnica, noteaza sursa citata. Si, tot asemenea situatiei din Romania, protestatarii au iesit in numar mare pe strazi in SUA, desi mai putini, raportat la intreaga populatie, fata de tara noastra si in mod sigur nu atatea seri la rand. Ulterior, ca si in Romania, ordinul a fost blocat temporar, de un judecator federal din Seattle.

Astfel, intreaga masinarie a guvernului da in marsarier. Vizele de intrare sunt validate din nou, chiar si imigrantii sirieni sunt acceptati din nou in Statele Unite. Statul de drept a triumfat, noteaza autorul.

Protestele din Romania, date exemplu americanilor

Iata, deci, doua crize in doua tari democratice si doua rezolutii in mod rezonabil satisfacatoare. Multimea a dus greul in Romania, iar Legea a facut treaba cruciala in Statele Unite, scrie sursa citata, adaugand ca cele doua nu trebuie vazute ca niste alternative - uneori este nevoie de ambele.

Autorul scrie ca, in cazul american, Constitutia Statelor Unite a castigat prima runda a bataliei impotriva a ceea ce Dyer numeste "tendintele autoritare ale lui Trump". Insa, patru ani este o perioada lunga de timp si vor fi ocazii cand avocatii nu vor fi suficienti. Multimea va fi de asemenea necesara: demonstratii la fel de mari, de disciplinate si de rabdatoare precum cele din Romania.

In noaptea de dupa ce Guvernul Romaniei si-a abrogat ordonanta de urgenta, a fost cea mai mare demonstratie dintre toate: jumatate de milion de oameni in Piata Victoriei din Bucuresti. Motivul? Guvernul a "mormait" ceva despre abordarea aceleiasi chestiuni a inchisorilor supraaglomerate prin intermediul unui proiect de lege in Parlament, ceea ce va fi in continuare de fapt despre scoaterea politicienilor corupti din inchisoare.

Astfel ca protestatarii nu vor merge acasa pana cand premierul Sorin Grindeanu nu va promite ca nu va mai aborda din nou acest subiect, incheie autorul.

Financial Times, despre Romania: Poporul a fost tradat de conducatorii sai. Romanii sa ramana vigilenti!

AP: Guvernul PSD atata flacara nationalismului si umbreste traditionala ospitalitate a romanilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#proteste Romania comparate SUA, #proteste SUA ordin imigranti, #proteste Romania presa externa , #proteste