Protestele, incotro? Cel mai greu acum e sa fii lider PSD. Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu si-a dat seama Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Februarie 2017, ora 07:00
20354 citiri
Protestele, incotro? Cel mai greu acum e sa fii lider PSD. Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu si-a dat seama Interviu
Foto: ziare.com/Nicu Socol

Ce doresc protestatarii coincide cu interesele strategice ale PSD: renuntarea la cat mai multe figuri din binomul Grindeanu-Dragnea. De cate ori vor aparea la televizor in urmatorii ani, ei vor costa voturi. Prin prezenta lor fizica reamintesc in permanenta de proteste. Acum avem doar un armistitiu pana la urmatoarea gafa care sa irite viitorii protestatari, spune sociologul Barbu Mateescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Barbu Mateescu a explicat ruptura dintre Romania reala si aceea in care este blocat PSD: "mesajele pe care le da PSD sunt cele din 1992, din campania lui Iliescu. PSD este blocat intr-un anumit model temporal. Cand se uita in calendar si vede 2017 apare socul".

Barbu Mateescu ne-a mai vorbit despre relatia dintre protestatari si Klaus Iohannis, dar si despre efectele acestei crize in societate: "De departe cel mai greu lucru in momentul de fata este sa fii lider PSD, sa stii ca mai ai trei ani si zece luni de guvernare si sa nu poti face nimic din ceea ce vrei impotriva Justitiei si pentru accesul la banii publici, fara riscul sa-ti apara 400 de mii de oameni in fata usii."

Dupa apatia alegerilor parlamentare, care au dat imaginea unei societati pasive, deodata avem explozia protestelor fara precedent dupa 1989. Cum se explica aceasta schimbare a extremelor?

Exista o diferenta foarte mare intre a fi alaturi de oferta electorala a partidelor antiPSD si a fi impotriva PSD, adica intre capacitatea partidelor care se opun PSD de a genera sustinere pentru ele si bazinul total disponibil de votanti care nu sunt de acord cu masurile PSD.

PNL si USR au fost prinse de alegerile parlamentare intr-un moment nu foarte fericit, dar si PSD a depus apoi o munca serioasa in sensul mobilizarii impotriva sa a multor persoane. Combinatia OUG+gratiere a mobilizat oameni care ar fi fost ceva mai linistiti ani de zile, chiar daca aveau o oarecare antipatie sau neincredere in PSD.

Oamenii au iesit cel mai masiv dupa 1989 nu pe chestiuni legate de bunastarea imediata, nici pe fondul unei emotii coplesitoare ca in cazul Colectiv, ci pe chestiuni de principiu - lege, stat de drept, justitie. Ce spune asta despre societatea romaneasca?

Subiectul a fost atipic. A atins persoane la medie si peste medie, pentru care indeplinirea nevoilor fundamentale nu e o mare problema si, in acelasi timp, a fost prost comunicat de PSD catre baza sa si, in general, catre oamenii care nu au un nivel de trai inalt.

Iar adoptarea in miez de noapte a unei OUG care nu aduce beneficii pentru societate a devenit evidenta si pentru oameni care nu aveau aceleasi interese si nivel de trai cu cei din primul grup, care s-au mobilizat primii.

De unde a aparut explozia aceasta? Am avut o acumulare de tensiune tacuta in societate?

Sunt doua crize. Cea mai evidenta este disonanta intre o parte a societatii romanesti, mediul post-industrial, cu alte principii, alta dimensiune a veniturilor, alt tip de relationare cu puterea, si institutiile clasice, partidele, in primul rand PSD, care au probleme in a intelege nevoile acestui grup si cum sa comunice cu el.

Exista si criza mai putin evidenta intre PSD si cei mai saraci dintre romani, care nu sunt atat de usor de controlat de partid cum cred oponentii PSD si insusi PSD. Sunt multe zone din Romania unde au iesit in strada oameni din categorii sociale pe care doar PSD le reprezinta si pentru care PSD nu a fost suficient de persuasiv, ba chiar a dezamagit cu OUG 13.

Exista un singur sondaj care a facut masuratori pe partide dupa izbucnirea crizei si el ne arata o contractie a procentelor PSD. Este credibil?

Sunt doua observatii. In mod ironic, este posibil ca in urma acestei crize sa creasca sustinerea birocratiei pentru PSD. Oameni care lucreaza in primarii si ministere, care au nevoie de un acces mai simplu la buget, au salutat OUG 13. Nu au inteles masura oamenii din rural, pentru care incalcarea legii e ceva simplu si clar.

Eu aleg sa nu comentez un sondaj cand apare, ci ma uit la mai multe, pe masura ce apar, pentru a avea o imagine coerenta, dar este posibil ca aceasta criza sa nu schimbe aproape nimic in planul optiunilor electorale, pentru ca nu exista competitor al PSD in privinta romanilor saraci si in afara marilor orase, unde informatizarea este la nivel inalt.

De aceea, oameni care acum se uita cu scepticism la PSD dupa ce l-au votat, cel mai probabil, se vor intoarce la el, daca nu va exista alt vector care sa li se adreseze.

Vedem in acest sondaj ca PNL si USR nu reusesc sa capteze nimic din furia antiPSD.

Da, pentru ca PNL e in schimbare de echipa, nu are cum sa dea mesaje clare. Iar USR am impresia ca incepe sa-si atinga maximul de potential ca forta care reprezinta societatea post-industriala. Nu stiu daca exista demografic o piata disponibila mai mare pentru USR.

Am impresia ca partidele incearca sa se adapteze la ce se intampla in societate si nu invers, societatea nu mai urmeaza clasa politica.

Ce se poate naste din aceasta criza?

Constientizarea unor oameni ale caror valori obiective si interese sunt diametral opuse PSD. Urmeaza 4 ani de guvernare destul de nenorocita pentru PSD. Nu stiu in ce masura va mai putea demara obiectivele anuntate, mai ales ca persoanele care ar fi trebuit sa le demareze - Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu - au incasat o lovitura de imagine.

Foarte interesant este ca multi dintre cei care au votat PSD nu mai sunt foarte siguri, ii blameaza pe Liviu Dragnea, PSD, coalitia, pentru ce s-a intamplat. E un public usor dezorientat.

De departe cel mai greu lucru in momentul de fata este sa fii lider PSD, sa stii ca mai ai trei ani si zece luni de guvernare si sa nu poti face nimic din ceea ce vrei impotriva Justitiei si pentru accesul la banii publici, fara riscul sa-ti apara 400 de mii de oameni in fata usii.

Partidul e intr-o situatie extrem de dificila, seamana putin cu a lui Traian Basescu si PDL dupa masurile de austeritate. Sunt ani multi in care va trebui guvernat in conditiile in care o mare parte a societatii e mobilizata impotriva Guvernului.

Chiar nu vor avea curajul? Lui Liviu Dragnea pare sa i se apropie funia penala de par

Nu stiu daca partidul il adora pe Liviu Dragnea asa de mult incat sa se sacrifice pentru el. Marele soc in PSD nu e la varf, ci in organizatiile locale, care vad o emotie impotriva lor, de cu totul alta natura decat in 2014.

Cred ca PSD va fi mai rational si renuntarea la Dragnea ar usura mult sarcina guvernarii. Atunci cand pierzi incredere, ai nevoie de o schimbare, ai nevoie de carti noi in mana, astfel incat sa recladesti increderea.

Cum sa renunte?

In general se aliaza "boiernasii" locali cu unul sau altul dintre pretendentii la tron.

Ar putea fi Sorin Grindeanu noul lider?

Premierul putea face un joc senzational care sa-l duca chiar la Cotroceni pana in 2020, dar nu are incredere in propriile forte, nu isi da seama cat de puternic este. Dragnea a fost adorat, dar banii sunt la Grindeanu si compasul PSD se duce catre bani. Si daca Grindeanu nu si-a dat seama pana acum, in situatie de criza, cand nu va mai fi criza, va fi prea tarziu.

Cum se explica faptul ca aceste proteste nu au incetat dupa aparitia OUG 14 de abrogare a OUG 13? Dimpotriva, la cateva ore dupa emiterea OUG 14, am avut acel protest mamut de 600 de mii de oameni, dupa o saptamana pe un ger cumplit 50-60 de mii de oameni s-au strans din nou in Piata Victoriei.

Lipsa de incredere in Guvern. Cu exceptia demisiei tarzii a ministrului Iordache, nu exista nicio garantie pentru protestatari ca PSD nu va face din nou ce a facut, poate pe alte subiecte, nu peste o zi, ci peste o luna. Nu a existat o recunostere consistenta a greselii.

Observ o ironie: ce doresc protestatarii coincide cu interesele strategice ale PSD: renuntarea la cat mai multe figuri din binomul Grindeanu-Dragnea. Ei sunt o problema pentru PSD si, de cate ori vor aparea la televizor in urmatorii ani, ei vor costa voturi, vor transforma votanti PSD in non-votanti si non-votanti in votanti antiPSD.

Prin prezenta lor fizica reamintesc in permananta de proteste. Acum avem doar un armistitiu pana la urmatoarea gafa care sa irite viitorii protestatari.

Si pana la urmatoarea gafa aceste proteste se vor stinge chiar fara eliminarea binomului din PSD?

Vor scadea pentru ca nu poti sa protestezi tot timpul, sa pastrezi acelasi grad de intensitate emotionala mult timp. Dar nu au avut loc pasi hotarati in sensul detensionarii situatiei.

Cel mai interesant public nu mi se par oamenii care au mai participat la proteste, ci aceia pentru care acest protest a fost primul si care au descoperit ca a protesta fata de niste actiuni sau pentru niste valori incarca pozitiv. In masuratoarea emotiilor resimtite de oamenii din piata, pe locul intai era solidaritatea.

Acesti oameni aflati acum la primul protest se pot coaliza usor protestelor viitoare dandu-le foarte multa forta.

Am ajuns la alt nivel de maturitate si coeziune a societatii romanesti?

Am ajuns la o distanta foarte mare intre ce crede PSD ca e societatea romaneasca si cum sunt din ce in ce mai multi romani, din ce in ce mai putin dispusi sa accepte structurile autoritare, contractele nescrise de genul - ai putere nelimitata, dar macar imi asiguri elemente fundamentale ale supravietuirii si ani de zile te las sa faci ce vrei.

Aceasta e o structura de relationare cu Puterea undeva la interesectia dintre traditiile rurale, Balcani si comunismul romanesc. Acesta este modelul pe care PSD il stie si-l aplica, dar care incepe sa dea rateuri nu numai la vot, ci si in legatura cu actiuni guvernamentale.

PSD, intr-adevar, parea cel putin la inceput sa nu inteleaga de unde a venit locomotiva care l-a lovit. De unde?

Din 2006 dupa unele definitii, din 2013 dupa altele, sectorul tertiar al economiei, de servicii, a devenit cel mai mare angajator din Romania. Romania profunda nu mai este atat de mare si nu mai are coordonatele pe care le stie PSD din 1992.

Mesajele pe care le da PSD sunt cele din 1992, din campania lui Iliescu si nu e prima data. Si in 2014 Victor Ponta vorbea Romaniei din 1992. Strategiile adoptate, acapararea media au devenit irelevante dupa expansiunea masiva a Facebook.

PSD este blocat intr-un anumit model temporal. Uitati-va la mesajele pe care le da PRM-ul din PSD. Olguta Vasilescu si Codrin Stefanescu sunt oameni care traiesc in 1992. Codrin Stefanescu povestea ca se primesc atat de multe mesaje de sustinere din teritoriu incat li s-a blocat faxul. Faxul!

Atata timp cat se lupta cu structuri care sunt in prezent, dar la inceput de drum, precum USR, sau in criza, precum PNL, PSD poate sa performeze, dar cand se uita in calendar si vede 2017 apare socul. Partidul stie Romania din 1992. Va rog sa vedeti ca sefii filialelor din orase mari au, in general, alt comportament fata de proteste decat il au sefii filialelor din judete cu orase mici, distruse dupa prabusirea comunismului, cvasiruralizate.

S-a reinventat Klaus Iohannis?

PSD poate realiza lucruri incredibile. A reusit sa scoata in strada oameni in Medgidia, Orastie, Hateg, Botosani etc. A reusit sa-l faca pe Klaus Iohannis un candidat cu sanse destul de mari la prezidentiale, cu toate ca are anumite defecte ca si candidat in batalia electorala.

Mai este mult timp pana la prezidentiale, nu cred ca PSD il va suspenda pe presedinte in curand si este posibil ca acest moment sa se stinga. Dar fiecare pas pe care il va face partidul pentru manifestarea puterii sale asupra intregii tari va fi contabilizat. Va exista o chitanta. Si un efect este ca, neexistand un lider puternic politic, beneficiile se duc oarecum spre Klaus Iohannis.

E interesanta relatia dintre protestatari si Klaus Iohannis. Nu sunt oameni care sa-l aduleze, ci il vad drept un aliat, un mijloc pentru indeplinirea unui scop, e o relatie ceva mai rationala decat o aveau elitele antiPSD cu votantii lor in trecut.

Dar il vad si ca pe un lider?

Nu stiu daca in societatea post-industriala se mai poate vorbi de lideri in sens traditional. Cine a fost liderul protestelor in Piata Victoriei? Cine a organizat? Cine a creat mii de pancarte, sute de glume? Nimeni, toata lumea. Structurile orizontale cu un lider si un comitet sunt dintr-o lume care se stinge.

DNA si, in special, dna Kovesi au fost tinta unui atac de decredibilizare prelungit si pe alocuri feroce luni de zile. Si iata ca potrivit cifrelor nu au pierdut in incredere, iar in piata s-a scandat si DNA si "Codruta". Cum se explica?

Sunt aliati ai protestatarilor. Este vorba de o alianta importanta. Foarte multi oameni saraci din Romania vad in DNA un mijloc de pedepsire a oamenilor foarte bogati din judet. Exista o tensiune sociala antiPSD si proDNA, in rural si in orasele mici. DNA are o sustinere multipla si variata.

S-a strigat foarte mult "hotii, hotii". Pana si votantii PSD stiu ca partidul e corupt. Iar faptul ca intrat prin OUG 13 exact pe campul minat pe care nu avea ce sa caute a fost o greseala strategica si printre efectele ei se numara si reactivarea prestigiului DNA de aliat al societatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#proteste antiPSD ordonanta , #proteste