Protestele istorice de miercuri au facut inconjurul lumii - ce scriu marile institutii de presa

Joi, 02 Februarie 2017, ora 00:57
21839 citiri
Protestele istorice de miercuri au facut inconjurul lumii - ce scriu marile institutii de presa
Foto: Ziare.com

Protestele de miercuri din Bucuresti si din alte orase ale tarii au intrat in atentia presei internationale, care acorda spatii largi celor mai ample manifestatii de strada din Romania de dupa Revolutie.

Foreign Policy scrie ca protestele din tara noastra sunt cele mai mari de la caderea comunismului, in anul 1989.

"Mii de oameni ies pe strazi pentru a protesta fata de incercarile de a dezincrimina abuzul in serviciu", este titlul publicatiei citate.

"Am venit sa protestez fata de aceste metode imorale si mafiote ale Guvernului. Ei voteaza noaptea, ca hotii, o lege care le da dreptul politicienilor si functionarilor publici de a fura pana la 44.000 de euro", spune un protestatar, citat de Democracy Now.

Al Jazeera scrie ca zeci de mii de oameni condamna masurile care dezincrimineaza faptele de coruptie si de asemenea subliniaza ca protestele sunt cele mai mari de la caderea comunismului.

"Nou-formatul guvern al Romaniei se confrunta cu o presiune fara precedent din partea cetatenilor, care au iesit pe strazi in cel mai mare protest de la caderea comunismului, pentru a-si arata furia in legatura cu schimbarile bruste ale legislatiei penale, care ar putea sa puna frana luptei anticoruptie", noteaza si Bloomberg.

Agentia Reuters scrie ca 250.000 de romani au marsaluit in cel mai mare protest anticoruptie - intre 130 de mii si 150 de mii in Bucuresti si intre 100 de mii si 150 de mii in alte 55 de orase ale tarii.

AFP citeaza estimari de cel putin 100.000 de protestatari in Bucuresti.

Si The Guardian scrie ca zeci de mii de protestatari au iesit pe strazi, pentru a protesta fata de ordonantele anuntate marti seara de ministrul Justitiei, Florin Iordache.

De asemenea, mno.hu titreaza "Sute de mii au protestat in Romania".

Dupa ce protestul pasnic de miercuri seara a fost distrus de huligani, agentia Associated Press a notat ca "protestatarii si scutierii s-au ciocnit sporadic in capitala Romaniei, miercuri seara, zeci de mii demonstrand impotriva Guvernului din cauza dezincriminarii abuzului in serviciu, masura considerata atat in Romania cat si in afara un important pas inapoi in lupta anticoruptie".

Si NBC News a relatat despre ciocnirile de miercuri seara, iar BBC subliniaza ca cel putin 150.000 de oameni au protestat langa Guvernul Romaniei, intr-unul dintre cele mai mari marsuri antiguvernamentale din istoria tarii.

Protestele de miercuri seara sunt relatate si de Politico si The Scotsman, in timp ce agentia chineza Xinhuanet scrie ca Guvernul Romaniei este sub o presiune imensa - din partea presedintelui, a opozitiei si a protestatarilor.

Presa externa despre modificarea Codurilor Penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania

Cum ne vad strainii? In Romania exista, de azi, un tip acceptabil de coruptie - Washington Post

The New York Times face apel la cetatenii romani: Ati avut de-a face cu coruptia in Romania? Povestiti-ne!

Euronews: Guvernul arogant PSD a facut o greseala enorma

Un fost jurnalist BBC a participat la protestele din Romania: Ei cred ca suntem prosti. Este incredibil!

Protestele uriase din Romania au facut inconjurul lumii. Iata ce au relatat marile agentii de stiri

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Vezi sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala prin care ordonata ar putea fi blocata.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presa externa proteste Romania, #proteste ordonante justitie, #proteste Bucuresti ordonante, #proteste justitie Romania , #proteste