Protestele si violentele din lumea araba vor continua si in 2012 - Amnesty International

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:28
1731 citiri
Protestele si violentele din lumea araba vor continua si in 2012 - Amnesty International
Foto: Arhiva

Violentele si represiunile din 2011, folosite pentru a calma protestele din tarile arabe, risca sa se repete si in acest an, unele regimuri fiind decise sa ramana cu orice pret la putere, avertizeaza Amnesty International.

"Miscarile de protest din Orientul Mijlociu, conduse in numeroase cazuri de tineri si femei care indeplinesc un rol central, au aratat o rezistenta surpinzatoare in fata unei represiuni adeseori uimitoare", a subliniat Philip Luther, director interimar al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, citat de Washington Post.

Intr-un raport despre revoltele arabe din 2011, organizatia cu sediul la Londra critica masurile dure ale guvernelor din intreaga regiune, luate pentru a suprima protestele.

In raportul de 80 de pagini se subliniaza ca activistii au fost extrem de hotarati si au refuzat sa accepte promisiuni false.

"Dar staruinta anumitor tari in incercarea de a oferi schimbari cosmetice (...) ori pur si simplu de a maltrata propria populatie pentru a o supune arata ca pentru numeroase guverne supravietuirea regimului ramane obiectivul lor", a comentat Philip Luther.

Revoltele din 2011 au dus la rasturnarea de la putere a presedintelui tunisian Zine el-Abidine Ben Ali, a celui egiptean Hosni Mubarak si a colonelului libian Moammar Gaddafi.

Organizatia Amnesty International denunta insa incalcarile drepturilor omului comise in Egipt de puterea militara aflata la conducere pentru a asigura interimatul dupa alungarea lui Mubarak. Sub unele aspecte, se arata in raport, aceste incalcari ale drepturilor omului au fost cu mult mai grave decat in timpul regimului fostului presedinte.

Armata si fortele de securitate au reprimat cu violenta protestele, provocand astfel moartea a zeci de persoane. Represiunile au continuat cu tortura in inchisoare, iar numarul civililor care au fost adusi in fata instantei militare a fost, intr-un singur an, mai mare decat in 30 de ani ai regimului Mubarak, puncteaza raportul.

In document sunt criticate si autoritatile interimare libiene, carora li se reproseaza lipsa de control asupra brigazilor inarmate, care au contribuit la prabusirea lui Gaddafi.

Amnesty International acuza si absenta proceselor pentru cele 7.000 de persoane tinute sub arest in conditii improprii de catre grupari ale fostilor revolutionari.

Totodata, in raport se critica vehement si atitudinea unor guverne din regiune, in special cel din Siria, care raman "ferm decise" sa se agate de putere, "oricare ar fi pretul in vieti omenesti si demnitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#proteste lume araba, #violente represiuni Orientul Mijlociu , #proteste