Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Protestele sindicatelor fata de Codul Muncii continua

Joi, 03 Martie 2011, ora 12:33
1649 citiri
Protestele sindicatelor fata de Codul Muncii continua
Foto: Jurnalul

Principalele cinci confederatii sindicale continua, joi, in alte opt judete, protestele de strada fata de modificarile propuse de Guvern pentru Codul Muncii si fata de faptul ca Executivul isi va asuma raspunderea pe noua forma a acestui act normativ.

Actiunile se vor desfasura in Arad, Neamt, Hunedoara, Prahova, Maramures, Teleorman, Alba si Mures.

Pana la 18 martie, principalele cinci confederatii (Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia) au programate actiuni de strada in toate judete, respectiv in cate opt pe zi.

In ziua asumarii raspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma sa se desfasoare la Palatul Cotroceni, in ziua in care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgata.

"In ziua dezbaterii si votarii unei eventuale motiuni de cenzura la adresa Cabinetului Boc, vom protesta tot in fata Palatului Parlamentului si, in aceeasi zi, va fi declansata si o greva de avertisment", au mai spus sindicalistii.

Reprezentantii principalelor cinci confederatii sindicale spun ca iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, in martie.

"Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca prin intentia privind asumarea raspunderii pe Codul muncii, guvernul demonstreaza din nou ca este iresponsabil.

"Avand in vedere importanta Codului muncii - care este o adevarata constitutie a muncii -, asumarea raspunderii ar fi o noua greseala mare a cabinetului Boc. In aceste conditii, parlamentul ar trebui dizolvat, pentru ca are rol pur decorativ", a mai spus Hancescu.

Sindicatele reclama faptul ca, potrivit modificarilor propuse de guvern pentru Codul muncii, angajatorul "poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple si poate folosi agentiile de munca temporara (samsari de forta de munca ieftina), in loc sa isi mai bata capul cu contracte de munca".

Tot noul Cod al muncii, spun sindicalistii, permite angajatorilor "sa isi poata plati toti salariatii cu salariul minim pe economie sau mai putin, ca urmare a eliminarii prevederilor legate de contractul colectiv de munca unic la nivel national".

Sindicatele sunt nemultumite si de faptul ca "angajatorii nu vor mai plati sporuri si ajutoare si vor stabili unilateral durata timpului de lucru si performantele de munca".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#proteste sindicate Codul Muncii, #asumare raspundere Guvern , #proteste