Protestul disperarii: Pensionarii din Valea Jiului au iesit in strada

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 23:54
2054 citiri
Protestul disperarii: Pensionarii din Valea Jiului au iesit in strada
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Pe o ploaie marunta, de toamna, unii in carje, altii cocosati de anii pe care i-au adunat, aproape 500 de pensionari din Valea Jiului au iesit in mars, joi dimineata, pentru a cere drepturile pe care le-au dobandit in vremea cand erau mineri la Compania Huilei.

Sunt oameni batrani pe fata carora se poate citi suferinta si care spun ca au ajuns in pragul disperarii.

Traiesc de pe o zi pe alta, in conditiile in care pensiile sunt tot mai mici, iar unii au venit la protest cu punga de medicamente dupa ei.

"Am lucrat la mina, noi am construit tara asta si acum nu avem bani nici sa traim. Ne-au lasat fara pensii si nici nu mai putem sa ne incalzim. Isi bat joc de noi!", spune un fost miner din Valea Jiului.

"Am venit aici cu punga de medicamente sa va arat ce ma tine in viata. Cu astea traiesc, ca bani de mancare sunt prea putini. Cerem demisia celor care acum ne-au lasat si in frig, dupa ce noi am asigurat necesarul de energie in alti ani. Nu e cinstit!", a declarat un altul.

Pe tot parcursul mitingului, fostii mineri au strigat lozinci impotriva guvernarii actuale, dar si impotriva celor care conduc acum Compania Huilei din Petrosani.

Mitingul a inceput la ora 10 si oamenii au strabatut pe jos drumul pana la Compania Huilei de unde sperau sa primeasca un raspuns. Aici, insa, s-au lovit de bariera de jandarmi care a asigurat paza institutiei, pe motiv ca nimeni nu i-a putut primi.

"Ne tin ca pe niste animale afara, dar uita ca datorita muncii noastre si a grevelor pe care noi le-am facut ei au acum un loc cald in birourile in care ne privesc acum de dupa perdele?", spune revoltat un miner pensionar.

Pensionarii s-au retras in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Petrosani. Aici au tinut mai multe alocutiuni in fata asistentei, insa niciun oficial nu i-a primit, cu exceptia deputatului PSD Cristian Resmerita, care a si marsaluit alaturi de ei pe tot parcursul mitingului.

"Sunt si voi fi mereu alaturi de acesti oameni, pentru ca au dreptate. Sunt bunicii si parintii nostri si au dreptate sa ceara cei 3.000 de kWatti. Era singura lor sansa sa se incalzeasca iarna. Sunt 4 orase in Valea Jiului care nu beneficiaza de un sistem de termoficare si atunci oamenii acestia batrani aveau posibilitatea sa puna un resou in priza sau un radiator. Este sfidator ceea ce li se intampla", a declarat Cristian Resmerita, deputat PSD de Valea Jiului.

Pensionarii din Valea Jiului au organizat acest miting de protest pentru a atrage atentia celor de la Guvern si din Compania Huilei ca au ramas fara cei 3000 de kW subventionati de CNH si fara ratia de carbune.

In plus, fostii angajati au cerut recalcularea pensiilor, mai multe bilete de odihna si tratament si bani in loc de biletele de transport pe CFR.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#pensionari mineri protest, #protest pensionari, #protest mineri , #proteste