Protestul Hologramelor, ultima solutie si pentru Romania? (Video)

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 14:24
4795 citiri
Protestul Hologramelor, ultima solutie si pentru Romania? (Video)
Foto: captura YouTube / No Somos Delito

Decizia Inaltei Curti cu privire la restrictionarea adunarilor publice a starnit o vie ingrijorare in randurile protestatarilor, care, in asteptarea motivarii, au sugerat pe Facebook o noua varianta de protest, dupa model spaniol: Protestul Hologramelor.

Aprilie 2015, Madrid: Mii de oameni au "marsaluit" in apropierea Parlamentului si au scandat impotriva unei legi prin care se restrictionau drepturile si libertatile civile. Insa nimeni nu era cu adevarat acolo, erau doar holograme. Ingeniosul protest reprezenta o premiera istorica, asa ca informatia a fost preluata imediat de toate marile agentii de presa din intreaga lume.

Neobisnuita manifestatie a fost gandita si organizata de circa 100 de asociatii ale societatii civile, nemultumite de o noua lege care urma sa restrictioneze protestele si in baza careia manifestantii riscau amenzi usturatoare.

"Noile restrictii ne afecteaza libertatea si dreptul nostru de a demonstra pasnic, asa ca ultima optiune care ne-a ramas a fost sa protestam ironic prin intermediul hologramelor", a declarat Carlos Escano, un purtator de cuvant al organizatorilor, pentru cotidianul spaniol El Mundo.

Intr-un interviu pentru Open Democracy, Cristina Flesher Fominaya, reprezentant al organizatorilor Protestului Hologramelor, vorbea atunci despre mesajul transmis pe aceasta cale tuturor guvernelor lumii.

"Nu vom tacea, vom continua sa luptam pentru drepturile noastre democratice. Este un mesaj transmis lumii care spune ca dreptul de a protesta trebuie protejat in orice democratie, ca acest drept nu poate fi luat nicaieri, nici in Spania, nici in alta parte. Guvernul vrea sa transforme milioanele de protestatari spanioli in infractori, dar noi nu suntem infractori, suntem cetateni care au dreptul sa se faca auziti", a subliniat aceasta.

Octombrie 2018, Bucuresti: Inalta Curte adopta o decizie de interpretare a legii Adunarilor Publice, la solicitarea Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti, prin care ii obliga pe organizatorii unui protest sa anunte autoritatile daca el "urmeaza sa se desfasoare in piete ori pe caile publice sau in alte locuri situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

In lipsa unei motivari, decizia a starnit un val de reactii negative in randurile comunitatii #Rezist, ai carei membri protesteaza de un an si jumatate in Piata Victoriei si in alte localitati din tara. Cele mai multe temeri sunt legate de eventualele abuzuri care ar putea fi comise de Jandarmerie si primariile conduse, in marea lor majoritate, de alesi din coalitia guvernamentala PSD-ALDE.

"Nu exista protest spontan prevazut in legislatie. (...) Incet, incet se va intra in respectarea legalitatii si persoanele respective, daca incalca legea - e contraventie", a subliniat deputatul PSD Eugen Nicolicea, in timp ce europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat ca "protestele spontane nu pot fi agreate" si ca "nu mai poate iesi nimeni la protest" in cazul unei noi OUG 13.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, a comentat pe Facebook decizia Inaltei Curti si posibilele ei efecte.

"Legea nu se refera la 'autorizare' din partea primarului, ci doar la 'declarare prealabila' catre primar din partea organizatorilor; dupa aceasta declarare, primarul poate decide interzicerea adunarii facuta cu 48 ore inainte;

- Scopul declararii prelabile nu este obtinerea acordului din partea primarului, ci este acela ca autoritatile publice (primari, unitati de jandarmi competente teritorial, politia locala) sa acorde sprijin de specialitate la cererea organizatorilor, astfel ca manifestarea sa nu se soldeze cu acte de dezordine ori violente:

- Evident, daca e vorba de adunari spontane, lipsind deci orice forma de organizare, dispozitiile aratate de mai sus nu sunt aplicabile", a scris judecatorul Cristi Danilet.

Iata toate precizarile facute de magistrat:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#proteste Romania, #protest holograme Spania , #proteste
Comentarii