Protestul masiv din Bucuresti, in imagini: "Ponta, nu rezisti nici cu mii de securisti" (Galerie foto & video)

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 08:00
22974 citiri
Protestul masiv din Bucuresti, in imagini: "Ponta, nu rezisti nici cu mii de securisti" (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

Mii de romani au iesi in strada, vineri seara, pentru a protesta fata de organizarea defectuoasa a alegerilor in diaspora si pentru a sustine un vot corect in turul doi al prezidentialelor, atat in tara, cat si peste granite.

In Bucuresti, plimbarea civica - asa cum au numit-o organizatorii - s-a transformat insa intr-un protest fata de Guvernul Victor Ponta.

Proteste masive in toata tara: La Bucuresti, mii de oameni au strigat "Jos ciuma rosie"

In Capitala, oamenii s-au strans la ora 18:00 la Universitate, inarmati cu bannere si steaguri. Cateva sute de persoane su scandat lozinci precum "Daca va pasa, nu stati in casa", "Vrem alegeri libere", "Fiti eroi in turul doi" sau "Sectii de votare peste hotare".

Scandarile au continuat in acelasi ton, acompaniate de sunetul pet-urilor umplute cu pietricele, tobelor, tamburinelor sau al vuvuzelelor. N-a fost deloc un sunet nervos, nu a semanat deloc cu zgomotul protestelor cu care ne-am obisnuit, in ultimii ani, la Universitate.

De la studenti, la pensionari, oamenii au continuat sa scandeze "Premier acoperit, pentru tine s-a sfarsit!", "Ultima solutie, inc-o Revolutie!", "Klaus, Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse", "Guvernul nesimtit, pe romani i-a umilit", "Jos PSD, jos Ponta", "DNA curata politica" ori "Ponta, nu rezisti nici cu mii de securisti".

De la mame cu copii, copii cu parinti, hipsteri, universitari, corporatisti, casnice, ecologisti, profesori sau biciclisti, oamenii au continuat sa se adune in fata Teatrului National, cu pancarte cu mesaje precum "Taxe si accize fara numar. Dottore plagiatorul" si "Am muncit pentru copiii nosti, vom vota pentru viitorul lor".

Dupa ora 20:00, multimea - vreo 3.000 de oameni - a iesit pe bulevard, hotarata sa mearga la Guvern.

Un puhoi de oameni a inceput sa cante, iar pe tot Magheru a rasunat "Ole, ole, o dorinta sincera, Romania libera". Mici incidente au aparut la mijlocul drumului spre Palatul Victoria, cand multimea s-a intalnit cu un car de reportaje al Antenei 3. "Antena 3, niste derbedei!", au replicat manifestantii.

La Guvern, numarul manifestantilor ajunsese la 5.000.

Scandari precum "Sa vina Klaus", "Ponta nu uita casa ta e Rahova", "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit", "Ponta, nu uita, diaspora nu este a ta", "PSD, doar coruptie" si "Victor Ponta, nu uita, esti mai rau ca Ebola" au adus la Piata Victoriei o multime de jandarmi, care au facut cordon in jurul cladirii Executivului.

Peste jumatate de ora, oamenii au cantat imnul si-au pornit spre sediul PSD. In fata Ambasadei Rusiei, lumea a strigat "Putin, nu uita, nici Moldova nu-i a ta", iar multimea s-a oprit in fata sediului PSD de pe Bd-ul Kiseleff - cladire pazita mai bine decat Guvernul, de un cordon dublu de jandarmi.

Protestatarii au cantat mai intai imnul, iar cand multimea a inceput se scandeze "Nu mai fraudati, stim unde stati", "Opriti coruptia, vine revolutia" sau "Sa pice dictatorul", luminile de la PSD s-au stins.

In fata cladirii social-democrate s-a mai strigat "Fara autocare electorale", "Dragnea si Ponta voteaza la DNA", "DNA, DNA, curata politica!", "PSD, PSD, unde sunt gainile?", "Jos Ciuma Rosie!", "Melescanu, dupa Corlateanu!", "Rusine PSD!",

"Klaus Klaus Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse!", "Ponta si ai lui, emanatii neamului", "Ponta nu rezisti nici cu mii de securisti", "Plagiatorul minte poporul" ori "Ponta afara, diaspora in tara".

Dupa o ultima scandare - "Ponta, ce-a patit procurorul Panait?", oamenii au inceput sa plece. Cateva sute de manifestanti s-au intors la Universitate, unde manifestatia a continuat pana la miezul noptii.

Proteste asemanatoare au avut loc vineri seara in mai multe orase din tara, printre care Cluj Napoca, Timisioara, Bacau, Arad, Oradea, Brasov, Bacau, Iasi, Galati, Roman, Piatra Neamt sau Craiova.

Proteste si sambata

Proteste sunt anuntate si pentru ziua de sambata, 15 noiembrie, in mai multe orase din tara, printre care Timisoara, Ramnicu Valcea sau Focsani.

"Banatul are voce! Dupa cum s-a hotarat pe event-ul 'Daca nu il vrei pe Ponta presedinte, iesi in strada', se va organiza un protest la scara nationala pe data de 15.11.2014, la ora 20:00.

Primele strigate impotriva comunismului s-au facut auzite in 1989 aici, la TIMISOARA. Atunci, timisorenii au dat posibilitatea savarsirii unei reactii in lant in toata Romania care ne-a eliberat pe toti de comunism. Haide sa aratam din nou, ce inseamna Timisoara! (PS: daca atunci l-am dat jos pe Ceausescu, sigur il putem rezolva si pe pampalaul asta!) ", au scris organizatorii manifestatiei din Timisoara pe Facebook.

Pe parcursul weekend-ului trecut, numeroase proteste pentru alegeri corecte in turul al doilea au fost organizate in mai multe orase din tara, dar si in diaspora, pe fondul nemultumirii create de proasta organizare a primului tur al prezidentialelor.

Ceasca de democratie in diaspora

Pentru ziua votului, duminica 16 noiembrie, sunt programate mai multe proteste in diaspora: la Paris, Londra, Munchen sau Torino.

Un protest inedit, denumit Ceasca de democratie, le propune tuturor romanilor din diaspora care nu au reusit sa voteze la primul tur sa se prezinte in fata sectiei de votare cea mai apropiata, pe 16 noiembrie, inca de la ora 06:00, inarmati cu un termos de cafea si cu declaratiile pe propria raspundere descarcate de pe Internet deja completate, astfel eliminandu-se timpii morti si existand posibilitatea ca mai multe persoane sa apuce sa voteze.

Pana acum, peste 23.000 de romani din diaspora si-au anuntat participarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#proteste Bucuresti imagini, #proteste Ponta vot diaspora, #proteste alegeri prezidentiale , #proteste