Reportaj Ziare.com: Esecul unui miting de succes

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 23:59
7239 citiri
Reportaj Ziare.com: Esecul unui miting de succes
Foto: Ziare.com/Alexandra Ion

Cele cinci confederatii sindicale au promis ca vor scoate in strada cel putin 80.000 de oameni. Jandarmeria sustine ca in Piata Constitutiei, in jurul orelor 13.00, erau 30.000 de oameni. Liderii sindicali sustin ca au fost 100.000 de manifestanti. Aduc si argumente. In Piata Constitutiei incap 350.000 de oameni, iar cel putin jumatate din piata era plina.

Una peste alta, poate ca nu au fost 100.000 de oameni, dar in niciun caz nu au fost 30.000. Si uite asa, Bucurestiul a trecut peste unul dintre cele mai mari si frumoase mintinguri populare din ultimii 20 de ani, dar nu va sti niciodata cati oameni au fost cu adevarat, azi, in strada.

Oamenii Romaniei

Am fost in mijlocul manifestantilor de la Piata Victoriei, pana in Piata Constitutiei. Am mers alaturi de coloanele de manifestanti, am stat de vorba cu ei, i-am ascultat, i-am vazut. Obositi, nemultumiti, dezamagiti, incrancenati, ei sunt oamenii Romaniei.

Veniti din toate colturile tarii, unul m-a tras de haina si m-a intrebat mustrator: "Bucurestiul asta nu are 100.000 de oameni care sa iasa in strada. De ce a trebuit sa venim noi? Voua va este bine? Voi sunteti multumiti de viata voastra?". Nu am raspuns nimic pentru ca nu am stiut ce sa-i raspund! Omul venea din Arad, era obosit, apatic si necajit, suparat pe viata lui risipita aiurea. Ii scanteiau ochii a speranta doar cand striga tare, cat putea el de tare: "Jos Guvernul!".

Inainte ca mitingul sa inceapa, a inceput sa ploua. Batea vantul si era foarte frig. Oamenii s-au ingramadit unii in altii, instinctiv, ca sa nu-i patrunda vantul. In primul rand femei, politisti si barbati veniti de departe. Bucurestenii erau pe margine. Toti obositi, tristi si fara speranta.

Mitingul a inceput cu Imnul National. Tare, rasunator, impunator, cantat de toti cei din Piata Victoriei. "Desteapta-te romane", in Piata Victoriei, din piepturile a 20.000-30.000-50.000 de oameni dezamagiti! Daca nu ar fi fost dramatic si trist, ar fi fost inaltator. Probabail ca Imnul National nu a mai fost cantat de atatia romani deodata, din decembrie 1989. Poate nici atunci. Prea putini sunt insa cei care sesizeaza frumusetea momentului.

Se asculta discursurile liderilor de sindicat. Piata raspunde scandand lozincile zilei: "Jos Guvernul! Demisia! Jos Basescu!". Strigau cu patima, tineau pumnul inclestat deasupra capului, iar in ochi li se citea ca vroiau mai mult.

De o parte si de alta a Palatului Victoria, cel putin 15 masini mari ale jandarmilor, celebrele "Regine". Doua masini cu tunuri cu apa. O coloana lunga de jandarmi. Stateau, ca niciodata, umar langa umar. Negri, masivi, cu fete imobile. Ei, de o parte, oamenii Romaniei, de alta... Piata a scadat la un moment dat, din mii si mii de piepturi, "Jandarmeria! Jandarmeria!". Suntem sau nu suntem in aceeasi tara?

La 11.00 fix masa uriasa de oameni s-a pus in miscare. Ordonat si calm. "Veniti cu noi!", "Daca stati in balcoane o sa muriti de foame!", "Jos Guvernul".

Bucurestiul pustiu

Cand capul coloanei a ajuns in Piata Romana, in Piata Victoriei erau inca oameni. Pe Magheru manifestantii ocupa tot bulevardul. Nu sunt masini, nu se aud claxoane! Se marsaluieste in liniste. Din cand in cand fluiere, vuvuzele. Sunt atat de multi incat nici nu mai trebuie sa strige. Coloana este insotita de jandarmi, pe o parte si alta. Atat de multi jandarmi are Jandarmeria?

Piata Universitatii de nerecunoscut! Nicio masina! Doar oameni. Multi, multi, foarte multi oameni. Steaguri, fluiere, vuvuzele. La Troita de la Univesitate manifestantii si-au adus aminte de trecut. Au trecut 20 de ani. Cineva incearca sa aminteasca de Revolutie. Se striga: "Libertate te iubim! Ori invingem, ori murim!". Se trece mai departe! Coboram spre Piata Unirii.

Piata Constitutiei

In jurul tribunei inalte oamenii vin in valuri. Se cata imnul din nou. Manifestantii canta si ei, apoi striga. De data aceasta sunt lipsiti de imaginatie. Striga minute in sir: "Jos Guvernul!". Tare, foarte tare, atat de tare incat sa se auda in salile din Parlament. Striga in fata unei cladiri cenusii, prin geamurile careia sticlesc luminile holului care da in sala de plen. Ei si ceilati!

Manifestantii au recuzita putina. Steagurile sindicatelor si multe steaguri tricolore. Decupate la mijloc. Tricolorul Revolutiei. Ca sa-i imbarbateze. Muzica din boxele uriase navaleste in Piata Constitutiei, mobilizatoare. "Treceti batalioane romane Carpatii. La arme cu frunze si flori...", "Eroi au fost, eroi sunt inca...", "Trompetele rasuna, romanii se aduna cu sutele de mii....".

Din negura dezamagirii cantecele de lupta ale romanilor trezesc piata. Apare o geana de entuziasm, emotie, putin patriotism. "Tara aceasta este tara noastra. Nu este tara lor! Vrem tara inapoi. Nu vrem sa plecam din tara. Vrem sa traim in tara noastra! Vrem tara inapoi!", rasuna in Piata Constituiei de la tribuna.

Un lider de sindicat al militarilor disponibilizati indeamna lumea sa strige "Sobolanii!", apoi spune multimii: "Nu credeam ca un militar va mai spune vreodata in Romania asa ceva, dar ultima solutie este INCA O REVOLUTIE!". Piata ii raspunde: "Libertate te iubim, ori invingem, ori murim!", "Nu plecam acasa!".

Jandarmii

Nu am vazut niciodata atat de multi jandarmi la un loc. Parca izvorau. Erau si de-o parte si de alta a gardului Parlamentului. Aveau pusti cu bile si butoaie cu gaze lacrimogene. In cele cateva momente in care deznadejdea oamenilor a rabufnit, nu au ezitat nicio clipa sa foloseasca gazele iritante.

Atat cat sa se impuna. Dupa primul moment tensionat din Piata Constitutiei, cordoanele de jandarmi s-au dublat. Doua-trei siruri de jandarmi, umar la umar. De partea cealalalta oameni obositi, abatuti, dar multi, foarte multi. "Jos Guvernul!" vuieste Piata. Se aude pana la Univesitate. Vuietul nu trece de zidurile Parlamentului. Boc ramane. Deznadejdea la fel.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#miting Piata Constitutiei, #motiune cenzura Guvern Boc , #proteste