Reuters: Boc ii scoate pe romani in strada in iarna austeritatii si "ceasul ticaie" pana la alegeri

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 17:58
3663 citiri
Reuters: Boc ii scoate pe romani in strada in iarna austeritatii si "ceasul ticaie" pana la alegeri
Foto: Reuters

Protestele indreptate catre presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc nu au fost intrerupte nici macar de viscolul si gerul din ultimele doua zile, scrie presa straina.

Protestele au inceput in urma cu doua saptamani, din cauza discutiilor referitoare la reforma sanatatii, raspandindu-se apoi in toata tara in randul manifestantilor nemultumiti de masurile de austeritate si de coruptia din tara, potrivit agentiei Reuters.

Este dat exemplul lui Titi Amzar, un protestatar in varsta de 43 de ani, care s-a aflat in Piata Universitatii si in urma cu 22 de ani, in decembrie 1989. Pe atunci student la arte, Amzar dorea caderea lui Nicolae Ceausescu, iar in prezent cere "aproape acelasi lucru" - un nou conducator pentru Romania.

"Toate guvernele post-comuniste au fost incompetente. Clasa politica este principalul vinovat pentru prabusirea sistemului nostru economic si pentru bolile societatii noastre", a declarat Titi Amzar, in centrul Bucurestiului, unde zeci de protestatari au fost ucisi, la evenimentele din 1989.

"Nu-l iubesc pe Basescu, nici nu-mi place Opozitia, toti politicienii sunt precum cainii care se lupta pentru un os", a mai spus Amzar, care infrunta viscolul din Piata Universitatii, pentru a protesta.

La randul lor, alti manifestanti au criticat si Opozitia, intrebandu-se daca vreunul dintre liderii politici ai Romaniei ar putea sa rezolve problemele tarii.

Protestele din ultima vreme ar putea sa afecteze sansele lui Boc dupa alegerile parlamentare din 2012 si sa-l lase pe presedintele Traian Basescu, cel care va avea de infruntat opiniile votantilor de-abia in 2014, blocat intr-o "casatorie nefericita" cu adversarii sai.

Presedintele a facut un pas gresit atunci cand l-a criticat pe Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Sanatatii, provocandu-i demisia si starnind demonstratiile de strada, scrie agentia.

Boc "a admis efectiv fragilitatea pozitiei PDL", renumindu-l pe Arafat in functie, in timp ce partidul sau are doar 18% in sondajele de opinie, comparativ cu aproape 50% ale USL, care a promis ca va revoca anumite masuri de austeritate.

Reuters aminteste masurile de austeritate luate de Guvern, inclusiv reducerea cu 25% a salariilor.

Totodata, este adusa in discutie situatia economica a romanilor, care sunt mai saraci decat locuitorii altor foste state comuniste, precum Polonia si Ungaria, in timp ce multe sate sau chiar parti ale Bucurestiului nu au apa curenta sau electricitate.

PIB-ul tarii este mai mic decat jumatate din media Uniunii Europene, in timp ce oamenii sunt nemultumiti ca nu se fac progrese pentru a se ajunge la nivelul celorlalte state membre, dar si de faptul ca politicienii sunt mai interesati sa-si umple buzunarele decat sa imbunatateasca situatia din tara.

Trei sferturi dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, potrivit sondajelor, mai scrie Reuters, care da exemplul unui functionar public platit cu echivalentul a 210 dolari lunar.

In cele din urma, Boc si Basescu vor fi judecati in functie de rezultate. Dar, cu o crestere economica de doar 2%, asteptata pentru 2012, "ceasul ticaie", concluzioneaza Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Titi Amzar, #romani proteste iarna, #Emil Boc romani proteste, #proteste iarna austeritate , #proteste